Karkun Voimarinteelle avattiin perheryhmäkoti – ”Toivomme, että nuoret juurtuvat Sastamalaan”

Vastaava ohjaaja Salla Painilainen pitää tärkeänä sitä, että nuorille tarjotaan valmiuksia itsenäistymiseen.

Karkun Voimarinteelle perustettiin perheryhmäkoti, joka on tarkoitettu yksin maahan tulleille oleskeluluvan saaneille alaikäisille.

Ryhmäkoti toimii palveluasumisyksikkö hoivakoti Ikipihlaja Annen toimitilojen yläkerrassa.
Pihlajalinna Oy voitti alaikäisyksikön kilpailutuksen, ja perheryhmäkodin toiminta Karkussa alkoi heinäkuun alusta.

”Alkuun on päästy. Tutustumme toisiimme, ja opettelemme yhteisiä sääntöjä ja toimintatapoja”, luonnehtii yksikönjohtaja Anne Lehtonen ensimmäisiä viikkoja.

”Olemme saaneet kollegiaalista tukea ja hyviä vinkkejä vastaavantyyppisistä perhekodeista, eli emme ole lähteneet liikkeelle siinä mielessä nollapisteestä.”

Tilat on sisustettu viihtyisiksi.

Karkun perheryhmäkoti toimii Pirhan ja lastensuojelun alaisuudessa.

”Pyrimme siihen, että kaikissa Pirhan perheryhmäkodeissa olisi samat päälinjaukset. Lastensuojelun osalta yksikkö eroaa muista siten, että täällä asuu tavallisia nuoria omine ominaispiirteineen, ei siis ongelmanuoria. Tämä ei siis ole laitos, vaan koti”, painottaa Lehtonen.

Kaikki ryhmäkotiin tulevat nuoret ovat oleskelleet Suomessa jo vuoden verran, joten he ovat ehtineet totutella maahan, opiskella kieltä ja päästä arkeen kiinni.

”Emme tiedä nuorten taustaa – sitä, miten ja miksi he ovat tänne Suomeen päätyneet yksin. Meidän tehtävänämme on tarjota turvaa ja hyvät olosuhteet, että he pääsevät johonkin pisteeseen maadoittumaan”, Anne Lehtonen summaa.

Koti on nuorille pysyvä.

”Tämä on viimeinen sijoituspaikka ennen kuin he täyttävät 18 vuotta, ja siirtyvät itsenäiseen asumiseen. Haluamme tarjota kodinomaisen ympäristön ja antaa valmiuksia itsenäistymiseen”, sanoo vastaava ohjaaja Salla Painilainen.

Keittiön pöydän ääreen on mukava kokoontua aterioimaan.

Tällä hetkellä kodissa asuu kolme nuorta, ja neljäs on tulossa pian.

”Heitä tulee sitä mukaa, kun Migri saa tehtyä oleskelulupapäätöksiä.”

Karkun yksikössä on paikat seitsemälle nuorelle.
Henkilökuntaa on esihenkilön lisäksi lain mukaiset seitsemän ohjaajaa.

”Meillä on täällä ikäihmisiä alakerrassa ja nuoria yläkerrassa. Ympäristö on viihtyisä ja kaunis, aivan vesistön äärellä”, iloitsee Painilainen.

”Toivomme, että nuoret juurtuvat Sastamalaan ja pitävät tätä kotikaupunkinaan. Ja että he löytävät suomalaisia ystäväperheitä.”
Suuremman kaupungin sykkeeseen haikailevilla on Karkusta hyvät junayhteydet Tampereelle.

”Joillekin tällaiselle pienelle kylälle asettuminen vaatii totuttelua, mutta nuoria voi tulla hyvin erilaisista paikoista tänne meille, myös maaseudulta”, naiset tietävät.

Kaunis ympäristö ja sijainti vesistön äärellä on plussaa.

Nuorten kanssa vietetään mahdollisimman tavallista elämää.

”Meillä on täällä auto käytössä, ja se mahdollistaa kuljettamisen harrastuksiin. Syksyllä he menevät kouluun. Etenkin nyt kesällä monet viettävät paljon aikaa kavereiden ja ystäväperheiden parissa”, selvittää Painilainen.

”He elävät täällä Suomessa mahdollisimman normaalia elämää ja mietimme yhdessä, mitä kaikkea heidän kanssaan keksimme tehdä”, jatkaa Lehtonen.

Kaikilla asukkailla on käytössä omat, kylpyhuoneilla varustetut huoneet.

”Yhdessä opettelemme arjen asioita. Olemme heidän perheensä täällä.”

Nuorille halutaan tarjota kodinomainen ja turvallinen ympäristö. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto

Jätä kommentti