”Vireille tulosta ja päätöksestä ei ole tiedotettu lain vaatimalla tavalla” – Huittisten kuvantamisasiaa tullaan käsittelemään vielä uudelleen

Mikko Kaunisto
Mikko Kauniston mukaan Huittisten kuvantamista koskevassa lakkautuspäätöksessä oli kaksi ongelmaa. Päätöstä edeltänyt menettely ei vastannut hyvää hallintoa ja kuvantamisen säilyminen on tärkeää Huittisten sotekeskuksen asiakasmäärien kannalta.

Satakunnan vasemmistoliiton puheenjohtaja, huittislainen Mikko Kaunisto ja varapuheenjohtaja, raumalainen Susanne Ekroth jättivät viime tiistaina Satakunnan hyvinvointialueelle oikaisuvaatimuksen koskien Huittisten kuvantamisen lakkauttamisesta tehtyä viranhaltijapäätöstä.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen kumoamista, koska sen vireille tulosta ja päätöksestä ei ole tiedotettu lain vaatimalla tavalla.

”Mielestämme päätös on kokonaisuudessaan valmisteltu ja tehty noudattamatta hyvän hallinnon periaatteita. Lisäksi päätöksestä puuttuu sen vaikutusten arviointi ja päätöksen perusteeksi esitettyjen perusteluiden kustannusvertailut”, Kaunisto perustelee.

Kaunisto korostaa, että kuvantamisesta tehty päätös kuvastaa hyvinvointialueen tämän hetkistä menettelytapaa, mikä ei hänen mukaansa ole hyvää hallintoa.

”Tässä käydään nyt läpi myös sitä, millä tavalla tämän kaltaiset päätökset hyvinvointialueella jatkossa tehdään. Hyvässä hallinnossa tämän kokoisista päätöksistä olisi tiedotettu etukäteen ja päätökset olisivat näkyvillä vielä valitusajan jälkeenkin.”

Odotuksena parempaa valmistelua

Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto on delegoinut päätösvaltaansa toimialajohtajille, mitä Kauniston mukaan myös vasemmisto oli kannattamassa.

Hänen mukaansa tämän kokoluokan päätökset vaatisivat kuitenkin edelleen vastaavanlaisen valmistelun kuin silloin, kun asiat ovat valtuuston päätettävinä.

Valtuuston käsittelyyn tulevat asiat ovat julkisesti nähtävissä esityslistalla ja näin hyvinvointialueen jäsenten on hyvän hallintotavan mukaisesti helppo saada tietoa vireillä olevista asioita.

”Nyt, kun valtuuston päätösvaltaa on delegoitu toimialajohtajille, on samalla delegoitu myös lain mukainen vastuu asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien tiedottamisesta”, Kaunisto muistuttaa.

Kauniston ja Ekrothin mukaan kuvantamista koskevan päätöksen ilmoitettiin olevan nähtävillä hyvinvointialueen verkkosivuilla 20. kesäkuuta alkaen. Päätöksestä ei kuitenkaan ilmoitettu verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa, eikä päätös ollut julkisesti näkyvillä viranhaltijapäätöksissä enää. heinäkuun 15. päivänä.

Kaunisto muistuttaa, että lain mukaan hyvinvointialueen on huolehdittava, että toimielinten käsittelyyn tulevien asioiden valmistelusta annetaan esityslistan valmistuttua yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeellisia tietoja yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla.

Lisäksi viestinnässä on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon hyvinvointialueen eri asukasryhmien tarpeet.

”En tiedä onko kyse välinpitämättömyydestä vai salailusta, mutta nyt näin ei ole tapahtunut.”

Päätöksestä puuttuu vaikutusten arviointi

Hallintolain mukaan asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettava asian merkityksen ja laajuuden kannalta sopivalla tavalla.

Kauniston mielestä päätöstä Huittisten kuvantamisen lopettamisesta ei voi pitää vähämerkityksisenä, koska sen vaikutukset koskevat satoja, jopa tuhansia hyvinvointialueen jäseniä.

”Tämän lisäksi päätöksestä puuttuu vaikutusten arviointi ja esitettyjen perusteluiden kustannusvertailut. Nyt päätöksestä puuttuu kokonaan sen vaikutustenarviointi. Olisi pitänyt olla selkeät luvut siitä, paljonko kuvantamisia tehdään missäkin yksikössä. Riittävätkö jäljelle jäävien toimipisteiden resurssit, kun paikat vähenevät yksi toisensa jälkeen”, Kaunisto kyseenalaistaa.

Lisäksi häntä huolestuttaa, miten päätös vaikuttaa Huittisten sotekeskuksen asiakasmääriin.

”Todetaanko hetken päästä, ettei täällä tarvita omaa sotekeskusta, kun nämäkin kuvantamistarpeiset asiakkaat siirtyvät tietenkin suoraan asioimaan jonnekin muualle”, hän pohtii.

Jätä kommentti