Uimahallisuunnitelmiin pääsi tutustumaan Vareliuksen koululla – ”Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että se oikeasti toteutuu”

Allashuone
Allastilaa hyppytornin ja hyppyaltaan suunnalta kuvattuna. Kuva: Sastamalan kaupunki.

Kuusiratainen 25 metriä pitkä kuntoallas, lämpimän veden monitoimiallas säädettävällä pohjalla, hyppyallas hyppytorneineen, lasten opetusallas, pieni kahluuallas ja kylmävesiallas sekä poreallas – muun muassa nämä toiminnot sisältävää uimahallia Sastamalaan parhaillaan suunnitellaan.

Uimahallin kanssa samaan kiinteistöön Sylvään koulun tontille rakennettaisiin myös uusi liikuntahalli. Suunnitelmia esiteltiin kaupunkilaisille Vareliuksen koululla keskiviikkona 21.8.

Informaatiota olivat antamassa viitesuunnitelman tehnyt arkkitehti Mika Syren sekä kaupungin edustajina tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi ja liikuntapaikkamestari Jari Aho sekä Sylvään koulun apulaisrehtori Mikko Mustanoja. Paikalla oli myös Sastamalan nuorisovaltuustosta tiedotusvastaava Lumi Heinisuo ja Iiro Pajala.

Nuorisovaltuutetut Lumi Heinisuo ja Iiro Pajala iloitsivat siitä, että nuorten toiveita oli otettu huomioon.

Kuten arvata saattoi, uimahallin suunnitelmat kiinnostivat kuntalaisia kovasti.

Eri ikäiset tulevat uimarit kiinnittivät huomiota hieman eri asioihin.

”Suunnitelmat vaikuttavat todella hyviltä. Nuoret toivoivat hyppytornia, ja se myös saatiin. Uima-altaat soveltuvat hyvin myös uimaopetukseen”, Lumi Heinisuo iloitsi.

”Piirustukset näyttävät toimivilta ja hyviltä. Hallin sijainti on myös hyvä, siihen on helppo tulla”, totesi Iiro Pajala. Kumpikaan nuorisovaltuutetuista ei keksinyt mitään muutettavaa suunnitelmiin.

”Tällaisenaan meidän mielestämme oikein hyvä.”

Kimmo Toukoniemi mainitsi, että hyppyallas oli lisätty suunnitelmiin nimenomaan nuorten toivomuksesta. Muutakin kiinnostavaa tuli esille.

”Hallirakennuksen toiminnot ovat tulossa kahteen kerrokseen. Allasosasto on toisessa kerroksessa ja sen suurista ikkunoista on näkymä Rautaveden kansallismaisemiin”, Toukoniemi paljasti.

”Minun ainoa toivomukseni on, että halli lopultakin toteutuisi”, sanoi suunnitelmiin tutustumaan tullut Riitta Hiljanen.
”Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että se oikeasti toteutuu. Onhan tätä odotettukin”, jatkoi Liisa Koivu.
”Hyvä, että tilat ovat monipuoliset. Vesijumppa kiinnostaa”, Koivu kertoi.
”Olisimme innokkaita uimareita, kun olisi se oma halli.”

Rakennuksen suunnittelussa on ollut paljon huomioitavaa paitsi tekniikan suhteen, myös sijainnin kannalta.

”On pitänyt miettiä, miten se sijoittuu Sylvään kortteliin, ottaa huomioon huoltoliikenne, kouluvyöhyke ja päällekkäiset toiminnot”, Mikko Mustanoja selvitti.

”Koululaiset ja uimahalliasiakkaat ovat tontilla samaan aikaan, ja liikenteeseen liittyvät asiat on pitänyt ratkaista. Koululaisten liikenne pidetään erillään julkisesta liikenteestä”, hän kertoi.

Mustanoja itse on tyytyväinen siihen, että hallissa huomioidaan hyvin eri käyttäjäryhmät.

”On huomioitu sekä lapset, nuoret, perheet, aikuisväestö ja ikäihmiset. Kokonaisuus tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikuntaharrastuksiin paitsi kouluaikana myös ilta-aikaan, tilat tulevat hyvin aktiiviseen käyttöön.”

Merkillepantavaa on myös se, että halliin pääsee yhdyskäytävää pitkin suoraan Sylvään koulusta.

”Vareliuksen liikuntahalli on toiminut ”mittatikkuna” suunnitelmissa. Kustannusarvioita laadittaessa ollaan pysytty suunnitelluissa raameissa. Rakennuksessa on pitänyt huomioida allastekniikkaa ja talotekniikkaa, jotka ovat asettaneet omat haasteensa”, linjasi arkkitehti Mika Syren.

Harri Tanhuanpää ja Sauli Heikkilä kiersivät kaikki pisteet. Uimahallin suunnitelmat vaikuttivat heidän mielestään lupaavilta.

Yhteiset pukutilat herättivät eniten keskustelua yleisön joukossa, ja niistä oli erilaisia mielipiteitä.

Yleisesti ottaen uimahallisuunnitelmat kuitenkin saivat paikalla olijoilta paljon positiivista palautetta. Vastaanotto oli jopa innostunutta.

”Tesoman uimahallissa on sama systeemi pukutiloissa, ja ne ovat ihan toimivat”, mainitsi uimahallin rakennustoimikunnassa mukana oleva kaupunginvaltuutettu Kari Kaaja (kok.)

Vaatteiden vaihtoon on varattu lukittavat kopit.

”En osaa muodostaa käsitystä pukukopeista kuvien perusteella, mutta luotan, että hyvä siitä tulee. Onhan kylpylöissäkin vastaavia ratkaisuja”, tuumaili Sauli Heikkilä.

”Olen kiertänyt kaikki pisteet, ja olen sitä mieltä, että jos tällaisenaan toteutuu, niin hyvältä näyttää”,  hän lisäsi.

”Minä en oikein osaa sanoa mitään tuosta pukukoppihommasta, se pitää sitten nähdä käytännössä, kuinka se toimii”, pohti puolestaan suunnitelmiin tutustumaan tullut Harri Tanhuanpää.

”Ei näissä suunnitelmissa ole valittamista. Minusta on hienoa, että uimahalli tulee – se riittää minulle.”

Hankesuunnitelman on määrä valmistua tämän vuoden marraskuuhun mennessä, josta se menee kaupunginvaltuuston käsittelyyn ja päätettäväksi. Sen jälkeen hanke kilpailutetaan. Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, uusi uimahalli olisi käyttökunnossa vuonna 2027.

Uimahalli-liikuntahallin kustannusarvio tarkentuu myöhemmin, mutta aiemmin julkisuuteen on kerrottu hankkeen kustannusten olevan noin 24 miljoonaa euroa.

Jari Aho esittelemässä piirustuksia omalla pisteellään.  
Kuntalaiset olivat kiinnostuneita uimahallisuunnitelmista.
Kuusirataisen pääaltaan lisäksi uuteen uimahalliin tulisi hyppyallas kolmen metrin hyppytasolla (vasemmalla), nostopohjalla varustettu monitoimiallas (alhaalla oikealla), sen yläpuolella kuvassa on opetus-/lastenallas ja oikealla yläkulmassa poreallas sekä pieni kahluuallas. Pienin altaista on kylmäallas (lähellä hyppyallasta). Eri sukupuolille on yhteiset pukutilat – toki erillisine ”koppeineen”, joissa uima-asut vaihdetaan päälle.
Uudesta liikuntahallista on kaavailtu samankaltaista kuin Vareliuksen liikuntahallista. Hallissa on pelikenttien lisäksi monitoimitila, jossa voi vaikka tanssia tai joogata. Katsomoon saa ylös 300 istumapaikkaa ja alas 200. Kun katsomo ei ole käytössä, voi hallissa spurtata juoksusuoralla.

Jätä kommentti