Liigalentopallokoulusta kipinää lajin pariin – LP-Vampulan joukoista kirvonnut idea kantaa liikunnan ilosanomaa kakkostien kaupunkeihin

Liigalentopallokoulun ideaa testattiin jo keväällä kiertäneellä Road show’lla, jossa LP-Vampulan liigapelaajat kävivät vetämässä yhdet treenit Huittisissa, Kokemäellä, Harjavallassa ja Porissa 6-9-vuotiaille lapsille. Kuva: Hanna Arve-Talvitie.

LP-Vampulan toiminnanjohtaja Timo Talvitie joukkoineen on viritellyt ajatusta liigalentopallokoulun käynnistämisestä jo useamman vuoden ajan. Huittisiin saavutettua pääsarjatason potentiaalia hyödynnettäisiin laajemmin alueiden toiminnassa. Yhteiseksi alueeksi muodostui kakkostien kaupungit Huittinen, Kokemäki, Harjavalta ja Pori.

Liigalentopallokoulussa koko naisten Mestaruusliigajoukkue kiertää kakkostien kaupungeissa pitämässä kaupunkien lapsille harjoituksia ja siihen jatkeeksi pidetään kaikille avoimet omat liigajoukkueen harjoitukset. Yhteistyötä tehdään kaupunkien toimijoiden ja alueiden seurojen kanssa ja rakennetaan harjoitusohjelmia sekä oppaita uusille ohjaajille. Kaikkien paikkakuntien harrastajille sekä toimijoille rakennetaan lisäksi yhteisiä verkostoitumistapahtumia joidenkin LP-Vampulan Mestaruusliigaotteluiden yhteyteen, Timo Talvitie taustoittaa hankkeen ideaa.

”Toiminnan laajentamisen pyrkimyksenä on tarjota mahdollisuus joukkuelajin harrastamiseen etenkin niille lapsille, jotka eivät koe omakseen lajeja, joissa ollaan kontaktissa vastustajaan. Lentopallo on erinomainen vaihtoehto joukkuelajin harrastamiseen junnusta eläkeläisikäiseksi asti ja jossa kipinän sytyttyä ja nälän kasvaessa voi tavoitella vaikka ammattilaisuraa ulkomailla. Siihen LP-Vampula toimii hyvänä ponnahduslautana”, Talvitie jatkaa.

Ajatus on muuttunut konkretiaksi useiden tekijöiden summana. Sitä on esitelty eri kaupunkien johdoille ja muille alueen toimijoille. Ideaa vietiin hankkeen muodossa eteenpäin kahden Leader-alueen, Joutsenten reitin ja Karhuseudun toiminnanjohtajien kanssa.

Hankekumppaniksi muodostui monia timanttisia hankkeita aiemminkin koordinoinut Mieli Tukitalo mielenterveys ry. Omarahoitusosuudesta isoon rooliin mukaan tuli Huittisten säästöpankkisäätiö.

Nanna Talvitie(vas.) ja Elli-Saara Etelä ovat liigalentopallokoulun hanketyöntekijöitä. Samalla he suorittavat oppisopimuksella liikunnanohjaajan perustutkinnon Varalassa. Kuva: Satu Ojala.

Hankkeen työntekijän rooli päätettiin jakaa kahden työntekijän, lentopallon parissa pikkutytöistä lähtien olleiden ja LP-Vampulan liigajoukkueeseen jo aiemmin kahden vuoden mittaiset sopimukset tehneiden Elli-Saara Etelän ja Nanna Talvitien kesken.

”Jos silloin, kun aloittelimme itse lentopallon parissa, olisi joku liigapelaaja tullut vetämään treenejä, olisi se ollut todella hienoa kannustusta lajin pariin”, sanovat LP-Vampula Huittisen passari Nanna Talvitie ja libero Elli-Saara Etelä.

He ovat saaneet kahden vuoden pestin nyt alkavan liigalentopallokoulun vetäjinä. Ohessa he suorittavat oppisopimuksella liikunnanohjaajan perustutkinnon Varalassa.

Lähipäivinä Nanna Talvitie ja Elli-Saara Etelä käyvät esittelemässä lentopallokoulua alueen alakouluissa. Varsinainen toiminta eri paikkakunnilla käynnistyy syys-lokakuussa.

”On tosi hienoa, että pääsemme levittämään ”lentopallon ilosanomaa” tuleville pelaajille. Tavoite on, että lentopallokoulussamme on kaikilla kivaa. Leikkien ohella käydään tekniikkaa läpi”, kertovat vetäjät.

Harjoitukset, joissa Liigajoukkue ei ole mukana, toteutetaan yhteistyössä paikkakuntien omien toimijoiden kanssa. Alustavia neuvotteluja on käyty muun muassa. Vampulan Urheilijoiden juniorilentopallon, Kokemäen Kova-Väen, Harjavallan Jymyn ja Koiviston Iskun kanssa.

Liigalentopallokoulun toimissa otetaan vahvasti mukaan myös mielen hyvinvoinnin näkökulma, jolle on nykyisessä maailmanmenossa yhä isompi tarve. Urheiluympäristö tarjoaa parhaimmillaan erinomaiset puitteet lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle.

Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen. Joukkue tarjoaa puitteet harjoitella kaveritaitoja ja sosiaalisia suhteita.

”Tämä kaikki vahvistaa kehittyvää mieltä luo hyvän pohjan myöhemmällekin elämälle”, sanoo toiminnanjohtaja Ari Tiensuu Mieli Tukitalo mielenterveys ry:stä.

Timo Talvitie uskoo, että liigalentopallokoulu kantaa toivottua hedelmää jollakin aikavälillä:

”Mielestäni kaikkien pääsarjatason toimijoiden pitäisi viedä lajiaan eteenpäin alueellaan, oikeastaan se on osittain jopa meidän velvollisuutemme. Toivon toki että, tätä kautta saamme lisättyä kiinnostusta lajin pariin, ja jollakin aikavälillä mahdollisesti pelaajia akatemiajoukkueeseemme ja sitä kautta liigajoukkueeseen.”

Jätä kommentti