Kiikassa jälleen mahdollinen susihavainto – ”Eteläisen Sastamalan alueella niitä nähdään viikoittain”

Arkistokuva huhtikuulta 2024. Susi on pellolla Kiikassa. Lukijan kuva.

SaKeSe – Sastamalan keskusteluseinällä julkaistiin keskiviikkoaamuna kuvia susihavainnosta Kiikassa Sarkiantien alkupäässä olevalla pellolla.

Samalla alueella susia on nähty ennenkin, tuumaa asiasta Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lahdenperä.

”Tämän viimeisimmän oletetun havainnon aitoutta en tosin voi todistaa, eikä siitä meille ainakaan vielä ole ilmoitettu”, Lahdenperä toteaa haastatteluhetkellä.

Lahdenperän mukaan susihavaintoja ilmoitetaan riistanhoitoyhdistykselle eteläisen Sastamalan alueelta viikoittain.

”Esimerkiksi viime viikolla varmistimme yhden suden liikkeitä valtatien 12 läheisyydessä Kiikan ja Vammalan rajamailla”, hän kertoo.

Lahdenperä muistuttaa, että sosiaalisesta mediassa julkaistut susiaiheiset päivitykset eivät ole yhtä kuin viralliset havainnot. Niitä ei kukaan kirjaa ylös, eikä niiden aitoudesta voi olla varma.

”On äärimmäisen tärkeää saada faktapohjaista tietoa susikannoista. Mahdolliset havainnot tulisi aina raportoida paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle tai metsästysseuralle.”

Susikannan määrittelyssä vain viralliset ja rekisteriin kirjatut havainnot lasketaan.

Jos susi tulee pihaan tai lähestyy ihmistä, eli aiheuttaa selvää vaaraa, voi soittaa hätänumeroon 112.

Lahdenperän mukaan riistanhoito- ja metsästyspiireissä tiedetään myös sosiaalisessa mediassa levitetyn valehavaintoja suurpedoista. ”Nykyään on helppo laittaa feikkikuva julki. Sitten neureskellaan, kun toiset ihmiset reagoivat siihen. Siksi en voi liikaa korostaa todennettujen havaintojen merkitystä.”

”Kyllä susia riittää”

Kesäkuussa Tyrväänkyläntiellä lopetettiin Sisä-Suomen poliisin määräyksellä toistuvasti asutuksen läheisyydessä liikkunut susi.

Lahdenperän mukaan susi tai sudet ovat aiheuttaneet vahinkoa kahdella sastamalalaisella maatilalla kesän aikana. Tällä hetkellä Riistakeskus selvittää tapauksia.

Miltä Sastamalan susitilanne ylipäänsä näyttää?

”Kyllä susia täällä riittää ja kanta lienee kasvamaan päin, koska keväällä on todennäköisesti syntynyt uusia pentuja”, hän vastaa.

Entä sitten syksyn metsästyskausi, vaikuttaako se susien liikkeisiin jollain tavalla?

”Suden reviiri on iso, se liikkuu niin laajalla alueella, että tuskin metsästyskausi vaikuttaa. Enemmän susi vaikuttaa metsästäjiin, kaikki eivät uskalla enää käyttää koiria apuna”, Lahdenperä sanoo.

Lisäys kello 11.35. Kiikan keskiviikkoaamuisesta havainnosta ilmoitettiin metsästysseuralle. Tieto asiasta ei ollut tavoittanut juttuun haastateltua Lahdenperää vielä haastatteluhetkellä.

Jätä kommentti