”Korot laskevat, mutta hulluihin vuosiin ei ole paluuta”, arvioivat Aito Säästöpankin paikallisjohtajat – Puskurirahastot ovat tärkeitä niin yksityisille, kuin yrityksillekin

 

Aito Säästöpankin Satakunnan paikallisjohtaja Maria Jokinen (vasemmalla) ja Sastamalan paikallisjohtaja Riitta Iiponen kehottavat jokaista suunnittelemaan tulevaisuuttaan myös taloudellisesti.

Vuoden euriborin laskua on viime aikoina seurattu suurella mielenkiinnolla, käytetäänhän sitä useimmiten asuntolainojen viitekorkona.
Aito Säästöpankin Satakunnan paikallisjohtaja Maria Jokinen ja Sastamalan paikallisjohtaja Riitta Iiponen muistuttavat kuitenkin, että hulluihin vuosiin, eli 0-korkoihin, ei ole paluuta.

Korona- ja sotavuodet kävivät kotitalouksien kukkarolle rankasti paitsi kohonneina korkokustannuksina, myös muiden kustannusten nousuna.

”Monet kotitaloudet, samoin yritykset, joutuivat ja joutuvat edelleenkin turvautumaan säästöihinsä”, Iiponen tietää ja muistuttaa samalla, miten tärkeitä puskurit ovat.
Samaa painottaa Jokinenkin. Elämä voi heittää eteen yllättäviä menoja.

”Jo 50 eurolla kuussa tai parissa voi aloittaa, tärkeintä on että aloittaa. Säästäminen ei vastoin yleistä ennakkoluuloa ole mikään suurituloisten etuoikeus”, hän korostaa.

”Puskurirahastoon ei siis säästetä jotain kivaa varten, vaan varaudutaan yllättäviin tilanteisiin”, Jokinen selventää.

Jokinen ja Iiponen ovat ilokseen huomanneet, että säästäminen kiinnostaa yhä nuorempia.

”Jo melko nuoriakin huolestuttaa tulevaisuuden eläkejärjestelmä, ja se on ollut pontimena säästämisen aloittamiseen”, Iiponen tietää.

Paikallisjohtajat korostavat myös taloudellisen itsenäisyyden tärkeyttä.

”Se tuo turvaa, jos tulee esimerkiksi avioero. Vielä tänäkin päivänä aivan liian moni nainen uskoo kaikki perheen raha-asiat miehen vastuulle ja hoitoon”, Jokinen kertoo havainneensa.
Edelleenkin aivan liian harvat suunnittelevat tulevaisuuttaan miettien tarkasti menonsa, tulonsa, varansa ja velkansa.

Tätä tilannetta helpottaakseen Aito Säästöpankki on kehittänyt Oman talouden tuokion, jossa keskustellaan elämän eri osa-alueista ja tulevaisuuden tavoitteista, ja käydään läpi talouden kokonaisuus.

”Sitten mietimme yhdessä, mitkä asiat vaativat ehkä muutosta, jotta päästään tavoitteisiin. Moni on tuon keskustelun aikana oikein havahtunut siihen, miten turhiinkin asioihin rahaa kuluu”, Iiponen kertoo.

Myös yrityksille on olemassa vastaava palvelu.

”Yrityksen tilivarat kannattaa laittaa tuottamaan. Yrittäjissäkin on edelleen paljon heitä, jotka eivät tunne yrityksen tärkeitä tunnuslukuja”, Jokinen miettii.

”On kyse sitten rahoituksesta, investoinneista, maksuliikenteestä tai kassanhallinnasta, voi pankkiin olla yhteydessä ja yrittäjä itse voi keskittyä siihen, minkä osaa parhaiten”, Iiponen lisää.

Niin Sastamalassa kuin Huittisissakin on paljon yrityksiä asukaslukuun suhteutettuna, Sastamala on ihan Suomen kärkeä.

”Kasvuyrityksiä kaivattaisiin lisää, mutta tilannehan on sama koko Suomen mittakaavassa”, Jokinen toteaa.

Sijoittajia niin Jokinen kuin Iiponenkin kehottavat rauhallisuuteen.

”Kun pörssissä rytisee, kannattaa säilyttää maltti ja pitäytyä omassa sijoitussuunnitelmassa. Nousut ja laskut kuuluvat sijoitusmarkkinoiden luonteeseen ja sijoittaja voi myös hyötyä laskuista”, Maria Jokinen muistuttaa.

Kasvua kaksi miljoonaa

Aito Säästöpankki teki vahvan tuloksen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, 11,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden alkupuoliskolla tulos oli 9,5 miljoonaa euroa. Kasvua siis kirjattiin kaksi miljoonaa.

Korkokate kasvoi lähes 22 prosenttia, asuntoluottokanta 1,4 prosenttia ja yritysluottokanta 7,0 prosenttia. Vakavaraisuus vahvistui entisestään ja pankki sai lähes 1 800 uutta asiakasta.

Luottokanta kehittyi alkuvuoden aikana positiivisesti. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta henkilöasiakkaiden asuntolainakanta kasvoi yleistä markkinakehitystä nopeammin.

Talletuskanta supistui alkuvuoden aikana 1,6 prosenttia. Tässä heijastuvat korkeat korot ja ostovoiman heikentyminen.

Avainlukuja 1.1.-30.6.2024 – (Vertailukausi 1.1.-30.6.2023):

-Asiakasmäärä: 72 057 (74 644)
-Tase: 1,36 mrd. € (1,39 mrd. €)
-Luotot: 1,50 mrd. € (1,47 mrd. €)
-Liikevoitto: 11,5 milj. € (9,5 milj. €)

 

Jätä kommentti