”Ruoan eteen pitää tehdä paljon töitä” – Kotimaisuus ja paikallisuus kiinnostaa asiakkaita yhä enemmän ja moni osaa arvostaa lähellä tuotettua

Kalevi Saarinen tiiraili tyytyväisenä Lähiruokatorin valikoimaa. Kivikylän myymälä on huittislaiselle muutenkin tuttu käyntikohde.

Tasainen autoletka kulki lauantaina aamulla kohti Kivikylän tehtaanmyymälä Hullulenkin piha-aluetta, missä vietettiin toista kertaa Valtakunnallista Lähiruokapäivää yhteisen Lähiruokatorin merkeissä.

Viime vuonna pihamaa toimi Lähiruokapäivän virallisena avajaisnäyttämönä ja kävijämenestykseksi osoittautunutta tapahtumaa päätettiin jatkaa myös tänä vuonna.

”Aurinko paistaa ja väkeä tuntuu saapuvan paikalle mukavasti”, Kivikylän Huittisten tehdaspäällikkö Mika Luhtala huikkasi tyytyväisenä heti kahdeksan jälkeen aamulla.

Työ sai arvostamaan kotimaista

Heti aamutuimaan paikalle oli saapunut myös huittislainen Kalevi Saarinen.

”Kutunjuustoa tulin hakemaan, mutta hunajaa tarttui matkaan”, hän naureskeli.

Saarinen kertoi entisenä elintarviketyöläisenä suosivansa lähiruokaa aina mahdollisuuksien mukaan.

”Varsinkin täällä Kivikylässä ja entisellä työnantajallani Korpelalla tulee asioitua usein. Liha ja makkarat hankitaan aina paikallisilta toimijoilta, kun Huittisissa sattuu olemaan vielä niin hyvä tarjonta”, hän kehuskeli.

Saarinen kertoo, että työ ruoan parissa on saanut hänet arvostamaan paikallista ja kotimaista ruokaa.

”Työssäni näin sen, mitä valmiin tuotteen eteen joudutaan tekemään. Valitettavasti sellainen ymmärrys on ehkä vähän kadonnut monelta, ettei ruoka suinkaan vain ilmesty kaupan hyllyyn, vaan se vaatii paljon työtä. Tärkeä näkökulma on myös siinä, miten paljon ruoka täällä paikallisesti työllistää”, hän pohti.

Kesäaikaan Saarisen pöytään tulee paljon herkkuja myös omasta puutarhasta.

”Vihanneksia, luumuja ja omenia. Onhan niissä ihan eri maku kuin ulkomailta tuoduissa”, hän kertoi.

Saarinen pitää Lähiruokatorin kaltaisia tapahtumia tärkeinä paitsi lähiruoan markkinointimielessä myös sosiaalisina tapahtumina.

”Täällä näkee aina kavereita ja tulee vaihdettua kuulumisia. Lisäksi on hienoa päästä ostamaan tuotteet suoraan tuottajilta ja nähdä, kuka ruoan takana oikeasti on.”

Pervonsuon hunajan Sanna Mäkelä kertoi, että hunajasta on tullut 10 vuoden aikana koko perheen juttu.

Pervonsuon hunajan Sanna Mäkelä yhtyi ajatukseen, että tuottajatorit ovat tärkeitä kohtaamistilanteita ja mahdollisuuksia tuoda itseään tutuksi asiakkaille.

”Täällä se tieto tuodaan esiin, että meidän hunajamme on peräisin ympäri Huittista sekä metsässä että peltojen pientareilla olevista pesistä.”

Mäkelä uskoo, että tuottajien on tärkeä tulla lähelle asiakasta.

”Onhan se selvää, että kauppa käy täällä huomattavasti paremmin, kun kaikki mahdollinen on saatavilla yhdestä paikasta samalla kertaa. Tänä päivänä aika harva tuottaja pystyisi muutenkaan päästämään asiakasta tuotantotiloihin, joten siinäkin mielessä tällainen yhteinen tapahtuma on parempi paikka olla esillä kuin jossain pitkien teidän päässä.”

Mäkelä kertoi, että heillä on tapana kiertää tuottajatoreja vaihtelevasti lähinnä Huittisten ympäristössä.

”Sen lisäksi hunajaamme on myynnissä Huittisen S-marketissa, Toripuodissa ja Wanhalla WPK:lla. Toisinaan olemme osallistuneet reko-jakoihin ja paljon tehdään myös suoratoimituksia”, hän luetteli.

Mäkelän mukaan kuluttajat arvostavat kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa jatkuvasti paremmin.

”Sillä on selvästi iso merkitys asiakkaalle. Kyllä meiltäkin aina kysytään, mistä hunaja on kotoisin ja sillä on selvästi oma arvonsa, että tuote on kotimainen.”

Pervonsuon hunajaa on ollut saatavilla kymmenen vuoden ajan. Mäkelä kertoi, että innostus hunajatuotantoon lähti liikkeelle mehiläisten pölytyksestä.

”Hunaja tuli meille vähän sellaisena hauskana lisänä, joka sitten veikin täysin mennessään.”

Jätä kommentti