”Parisuhde on kuin pienimuotoinen yritys” – Yhdessä vietetty aika ja oma tila ovat onnistumisen kannalta tärkeitä

Heimo Keskitalon mukaan parisuhde kukoistaa, kun sitä hoidetaan hyvin. ”Suhde vaatii rakkautta ja huolenpitoa, muuten se lakastuu.”

Työyhteisövalmentajana tunnettu Heimo Keskitalo on pohtinut paljon myös parisuhteen dynamiikkaa.

Ongelmatilanteita tulee jokaisen suhteen aikana väistämättä eteen. Ihminen muuttuu eri elämänvaiheiden myötä, ja sen myötä parisuhdekin muuttuu. Haasteita voi tulla yksilöiden oman kasvun seurauksena, erilaisien kriisien muodossa ja ulkopuolelta tulevien olosuhteiden ja paineiden kautta.

”Molempien pitää panostaa parisuhteeseen, jos näin ei käy, tulee eteen konkurssi ennemmin tai myöhemmin”, tietää Heimo Keskitalo.
Hän uskoo tietävänsä, mistä puhuu – koska on itsekin läpi käynyt avioeron ja eroon päättyneitä seurustelusuhteita.

” Oleellista on, kuinka ongelmatilanteita lähdetään ratkomaan. Avoin keskustelu on avainasemassa. Ristiriitatilanteissa ylilyöntejä tulee helposti ja sammakoitakin saattaa päästä suusta”, Keskitalo sanoo.

Tämä lukko on kiinnitetty Otamussiltaan erään rakkaustarinan merkiksi. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto

”Jokaisen oma persoona vaikuttaa siihen, miten riitatilanteissa käyttäytyy. On niitä ihmisiä, jotka ovat kuin tuli ja leimaus, ja sitten rauhallisia, sovittelevia tyyppejä. Monesti kuitenkin nopeasti suuttuvat myös leppyvät nopeammin, ja rauhallisemmat tyypit taas saattavat pitää asioita toisinaan jopa liikaakin sisällään”, on Keskitalo huomannut.

Konfliktitilanteet ovat parhaimmillaan hyviä kasvunpaikkoja. Aina on mahdollista opetella uusia toimintamalleja ja tunnetaitoja.

”Keskeistä on se, mihin ristiriitojen ratkaisemisella pyritään – se, että tavoite olisi yhteinen. Suhteessa tulisi huomioida kummankin osapuolen toiveet, tarpeet ja tunteet”, linjaa Keskitalo.

”Parisuhteen onnistumisen kannalta pidän tärkeänä myös yhteistä arvomaailmaa. Mitä lähempänä arvomaailmat ovat toisiaan, sen vahvemman pohjan se suhteelle antaa”, hän lisää.

”Ääriesimerkkinä vaikka, että jos toinen on harras kristitty ja toinen täysi ateisti, niin tilanne on jo lähtökohtaisesti vaikea. Jos on paljon itselle tärkeitä asioita, joita ei voi toisen kanssa jakaa, se vaikeuttaa yhteyden löytämistä.”

Hyvät vuorovaikutustaidot kantavat ihmissuhteissa hedelmää. ”Hyvä parisuhde on tasa-arvoinen”, Keskitalo ajattelee.

Yhteinen tekeminen ja yhdessä vietetty aika ovat myös tärkeitä suhteen rakennusaineita.

”Omaakin tilaa kuitenkin tarvitaan, sillä parisuhteessa ollessaankin ihminen on myös yksilö, jolla saa ja pitää olla myös ne aivan omat juttunsa”, muistuttaa Keskitalo.

Omat harrastukset ja ystävät kannattaa säilyttää, itseään ei pidä parisuhteessakaan hukata. Terve erillisyys tuo lujuutta myös suhteeseen.

”Muuten parisuhde tukehtuu”, Keskitalo toteaa. Luottamus on myös tärkeää.

”Se on suhteen kivijalka. Olen sitä mieltä, että kun ollaan aikuisessa parisuhteessa, toiselle pitää puhua totta.”

Yhteisistä asioista tulisi aina keskustella ja päättää yhdessä.

”Jos toinen päättää yhteisistä asioista toisen puolesta, se vahingoittaa parisuhdetta. Se on epäkunnioittavaa, suoraan sanottuna toisen yli kävelemistä”, näkee Keskitalo.

”Kunnioitus ja arvostus kulkevat luottamuksen kanssa käsi kädessä. Ne ovat niitä peruspilareita, joiden päälle tervettä parisuhdetta on hyvä rakentaa.”

Tahto sitoutua on parisuhteen onnistumisen kannalta oleellista. Kuvituskuva: Pixabay.

Ongelmanratkaisutaidot ja tunnetaidot ovat tärkeitä kaikissa ihmissuhteissa. Ystävien neuvot voivat joskus olla kullanarvoisia, he osaavat usein nähdä asiat objektiivisemmin kuin juuri suhdemyrskyn keskellä oleva. Ammattiapuunkaan ei tarvitse pelätä turvautua.

”Riidoissa käy hyvin usein niin, että sama tuttu levy alkaa pyöriä, ja osataan jo toisen vuorosanatkin melkein ulkoa. Kierretään kehää, mutta mikään ei muutu”, luonnehtii Keskitalo.

”Silloin on hyvä, jos löytyy vaikka ulkopuolisen avun kautta uutta näkökulmaa. Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea”, Keskitalo sanoo.

”Hyvä parisuhde on tasa-arvoinen ja siinä annetaan toiselle tilaa kasvaa yksilönä.”

Heimo Keskitalo pitää Sastamalan Opistolla parisuhdekurssin, johon pitää ilmoittautua viimeistään ma 16.9. Ilmoittautumiset Sastamalan opiston nettisivujen kautta. Kurssilla pureudutaan parisuhteen eri osa-alueisiin ja aikaa varataan myös keskustelulle.

Arjessa huomioiminen on parisuhteessa tärkeää. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto

Jätä kommentti