Pitkittynyt stressi vei Mailiksen sairaalaan – ”Mitä minulle kuuluu?” on kysymys, jonka äärelle jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä

Katariina Välimäki ja Mailis Nieminen ystävystyivät hyvinvointialan tapahtumassa Huittisissa.

Aurinkoinen syyspäivä ja aurinkoiset naiset rannalla. Karkun uimarannan laiturilta tarkenee vielä hyvin kastaa varpaansa Rautaveteen.

Juuri tällainen pieni rauhallinen hetki ulkona luonnossa voi olla hyvinvoinnin kannalta riittävä katkaisemaan kiireisen arjen.

”Omaa aikaa tai hetki ystävän kanssa. Pysähtyminen auttaa lataamaan akkuja”, sanovat elämänmuutosvalmentaja Mailis Nieminen, 61, ja kehonhuoltaja Katariina Välimäki, 37.

Liika kiire ja suorittaminen ovat nykypäivän vitsauksia, naiset tuumaavat. Moni kokee paineita työssään, ja lisäksi pitäisi ehtiä niin paljon muutakin. Ruuhkavuosia elävillä kalenterit täyttyvät helposti myös lasten harrastuksista ja menoista, toisia voi kuormittaa huoli iäkkäiden vanhempien pärjäämisestä.

”Ennemmin tai myöhemmin stressi tulee yleensä jollain ikävällä tavalla kehosta ulos fyysisinä oireina”, Katariina sanoo.

”Siksi oman hyvinvoinnin miettiminen, itsetuntemus on valtavan tärkeä asia”, Mailis lisää.

”Mitä minulle kuuluu?” on kysymys, jonka äärelle jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä, vaikka se tuntuisi vaikealta.

”Ja sitten pelkkää pimeää”

Katariina ja Mailis tietävät mistä puhuvat, sillä elämä on opettanut heitä kuuntelemaan omaa oloaan.

Nykyään Mailis työllistää itsensä tarjoamalla rentoutushoitoja, mutta tie tähän pisteeseen on ollut kuoppainen. Mailis teki vuosia hoivatyötä, kunnes työuupumus pakotti kuukausien tauolle ja miettimään omaa jaksamista. Toinen stoppi tuli yllättäen, ja sen taustalla oli jälleen pitkään jatkunut stressi.

”Muistan siitä päivästä hyvin vähän. Mieheni lähti töihin, aloin laittaa pyykkejä pesukoneeseen. Ja sitten pelkkää pimeää”, hän kuvailee.

Kun Mailis havahtui, hän huomasi kauhukseen useiden tuntien kuluneen, eikä hänellä ollut menetetystä ajasta mitään muistikuvia. Mailis soitti miehelleen ja he lähtivät yhdessä Poriin päivystykseen.

Mailis otettiin sairaalaan seurantaan ja hänelle tehtiin tutkimuksia muun muassa veritulpan varalta, mutta mitään varsinaista fyysistä, muistamattomuuskohtausta selittävää vikaa ei löytynyt.

”Minun piti käydä kaksi kertaa syvissä vesissä ennen kuin todella ymmärsin sen, mistä nykyään puhun”, Mailis miettii.

Hän toteaa syyn työuupumukseen olleen työn sopimattomuudessa. Vuorotyö sotki unirytmiä, eikä hän palautunut riittävästi. Lisäksi töissä oli liikaa tunnolliselle suorittajalle henkisesti kuormittavia asioita.

Jälkimmäisen romahduksen syyksi hän nimeää ”kaikki mulle heti” -asenteen.

”Oli kiire saada opinnot valmiiksi, oma yritys pyörimään ja samaan aikaan tein edelleen keikkatyötä lähihoitajana”, Mailis sanoo ja lisää: ”Kai se suomalainen mentaliteetti on sellainen, että painetaan vaan eteenpäin, vaikka sattuu ja silmissä sumenee.”

Musiikkipedagogi, huilun- ja pianonsoiton opettajana työskentelevä Katariina puolestaan löysi aikanaan stressiin ja uniongelmiin apua ravintolisästä, kehonhuollosta, syvävenyttelystä ja monipuolisesta liikunnasta.

”Stressaantuneen ihmisen hengitys voi olla pinnallista ja katkonaista. Se saattaa tuntua hassulta ajatukselta, mutta emme aina edes osaa tai muista hengittää oikein”, hän sanoo.

Arjen pienet ilot auttavat jaksamaan, tietävät Mailis ja Katariina.

Somen tai telkkarin katsominen ei auta

Vaikka Mailis Nieminen ja Katariina Välimäki tarjoavat hyvinvointipalveluita yrittäjinä, kannustavat he kaikkia kokeilemaan parempaa oloa luovia juttuja myös ihan itsekseen.

He muistuttavat riittävästä levosta ja palautumisesta. Hyvä uni rakennetaan jo päivän aikana.

”Hektisen päivän jälkeen hermosto ei välttämättä ymmärrä rauhoittua illalla. Jos mieli käy ylikierroksilla, ei somen tai telkkarin katsominen auta.”

”On paljon keholle ja mielelle hyvää tekeviä asioita, jotka eivät maksa mitään. Esimerkiksi ulos luontoon ja liikkumaan pääsee ilmaiseksi, myös musiikin kuuntelu voi auttaa rentoutumaan”, Katariina vinkkaa.

Elämäntaparemontissa kyse on uusien rutiinien oppimisesta ja soluttamisesta osaksi arkea. Pysyvä muutos tapahtuu usein pikkuhiljaa.

”Aloita pienestä. Onnistuminen motivoi jatkamaan. Ja ole armollinen itsellesi”, Katariina sanoo.

”Jos lipsahduksia tapahtuu, älä anna sen masentaa, vaan jatka eteenpäin. Kiirehtiä ei tarvitse, sillä elämä ei ole kilpailu”, Mailis lisää.

Mailis Niemisen yritys on nimeltään Rentoudux ja se löytyy Facebookista ja Instagramista. Katariina Välimäki toimii kevytyrittäjänä, ja lisätietoa saa muun muassa Instagramista nimellä kehonhuoltokata. 

Jätä kommentti