Espanjansiruetanoita löydetty Huittisista: Haitalliseksi säädetty vieraslaji voi aiheuttaa vahinkoa ja levittää tauteja

Espanjansiruetana, Huittinen
Espanjansiruetana Huittisissa.

Huittisissa on havaittu espanjansiruetanoita vanhalla urheilukentällä. Kyseessä on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji.

Isoina määrinä esiintyessään espanjansiruetana voi aiheuttaa vahinkoa muille lajeille ja luonnon monimuotoisuudelle. Tautiriskin vuoksi ne saattavat olla vaaraksi terveydelle. Lajin erittämä lima voi sisältää muun muassa listeria- ja muita bakteereita, jotka saattavat olla haitallisia sekä ihmisille että kotieläimille.

Täysikasvuisena espanjansiruetana on noin 7-14 sentin pituinen. Väritykseltään se on vaihteleva, yleensä murretun oranssinpunaruskea, likaisenruskea tai musta.

Espanjansiruetanoita voi kotipuutarhassa kerätä esimerkiksi grillipihtejä apuna käyttäen. Ne voi lopettaa pudottamalla yksitellen voimakkaasti kiehuvaan veteen tai kaatamalla runsaasti kiehuvaa vettä niiden päälle. Kuolleet espanjansiruetanat on syytä hävittää hyvin pakattuna sekajätteen mukana.

Ilmoita espanjansiruetanoista

Huittisissa havainnot espanjansiruetanoista pyydetään ilmoittamaan puistotyönjohtaja Minna Tömisevälle mielellään teksti- tai WhatsApp-viestillä numeroon 044 560 4355. Kerro löytöpaikka ja etanoiden määrä.

Jätä kommentti