Huippuvalmentaja avaa urheiluvälineliikkeen Sastamalan keskustaan – myymälän ovet auki lokakuussa

Matti Kaipiolla on meneillään kiireviikot. Tavoitteena on avata Sport store Bigfootin kivijalkamyymälä asiakkaille lokakuun ensimmäisenä päivänä. Kaipio on ylpeä frisbeegolfkiekkojen valikoimastaan. Niistä 90 prosenttia on erikoiskiekkoja, joita hän myös itse tuo maahan.

Useita vuosia tyhjillään ollut liikehuoneisto Sastamalan keskustassa alkaa pikkuhiljaa täyttyä. Sisään kannetaan vaatteita, kenkiä ja frisbeegolfkiekkoja.

Yrittäjä Matti Kaipio avaa urheiluvälineliikkeen Puistokadun ja Aittalahdenkadun kulmauksessa piakkoin, lokakuun 1. päivä.

Samaisessa liiketilassa on toiminut aiemmin muun muassa lastentarvikeliike Vauvamaailma ja Alko.

Kaipion Sport store Bigfoot on ollut jo muutaman vuoden olemassa verkkokauppana, ja nyt aika oli kypsä kivijalkamyymälälle.

”Pitkään olen asiaa miettinyt ja etsinyt sopivaa liiketilaa. Tämä on hyvällä paikalla, minulla on aika lyhyt työmatka, eikä vastaavaa palvelua ole ihan lähellä tarjolla. Uskon että kysyntää on”, Häijäässä asuva Kaipio perustelee ratkaisuaan.

Kaupan nimestä päätellen kenkiä löytyy isojalkaisille?

”Kyllä – ehdottomasti löytyy. Sisäpalloilukenkiä on koosta 23 kokoon 50 asti. Futsalissa ja jalkapallossa suurin koko on 48”, Kaipio vastaa.

Eniten hyllytilaa saavat futsal ja frisbeegolf, tuotteita on runsaasti myös salibandyn, mailapelien, pallopelien ja yleisurheilun harrastajille. Myynnissä on myös vaatteita ja lenkkareita.

Futsal ei ehkä lukeudu Sastamalan suosituimpiin lajeihin, mutta Kaipion mukaan Huittisissa ja Tampereella sitä harrastetaan enemmän. Hän uskoo myymälän valikoiman vetävän väkeä lähikunnistakin.

”Uskallan väittää, että futsalissa ja frisbeegolfissa ei parempaa valikoimaa muualta löydy.”

Verkostoja ympäri maan

Urheiluvälinekauppaa Kaipio on tehnyt verkkokauppaa pidempään. Hän on kiertänyt myymässä tuotteitaan suoraan eri seuroille sekä monissa urheilutapahtumissa.

Kun korona jäädytti harjoitustoiminnan ja kisatapahtumat, pisti Kaipio verkkokaupan pystyyn.

”Minulla alkoi kotona pihatyöt loppua kesken, pakko oli jotain keksiä”, hän naurahtaa.

Kaipion varastolta Häijäästä tuotteet ovat matkanneet ympäri Suomen. Urheiluvälinekaupassa tärkeää on verkostoituminen. Kaipio kiersi aikanaan kaikki futsal-seurat Torniosta Helsinkiin ja Imatralta Poriin – ja siitä kuvio alkoi rakentua.

Frisbeegolfissa Kaipion ”bigfoot-tiimissä” on noin 200 pelaajaa, jotka levittävät lajin ilosanomaa ympäri maan ja samalla markkinoivat tahoa, jolta laadukkaita harrastusvälineitä kannattaa hankkia.

”Pelkästään Sastamalan myymälää ajatellen tuotevalikoimani olisi täysin ylimitoitettu, mutta koska toimin valtakunnallisesti ja minulla on asiakkaita ympäri maan, voin tällaista täällä tarjota”, Kaipio sanoo.

Monta rautaa tulessa

Keski-Suomesta kotoisin olevan Matti Kaipion tie on vienyt Varsinais-Suomeen ja sieltä Suodenniemelle ja Häijääseen. Sastamalaan asettumiseen vaikutti vaimon työ. Ulkomaanreissuja Kaipion elämään on sisältynyt lukuisia.

Monikaan sastamalalainen ei välttämättä tiedä, että paikkakunnalla asuu Tanskan miesten salibandymaajoukkueen valmentaja.

Kaipion valmennusurakka eri joukkueissa on jatkunut yhteensä jo liki kolmen vuosikymmenen ajan. Tanskaa edelsi Ranskan miesten maajoukkue ja Suomen ja Venäjän naisten maajoukkueet. Lisäksi hän on valmentanut menestyksekkäästi SM-tasolla.

”Pelasin junnuna salibandya, mutta valmentaminen vei minut mennessään jo tosi nuorena”, 45-vuotias Kaipio sanoo.

Hän palasi vastikään maajoukkueleiriltä Kööpenhaminasta ja joulukuussa Ruotsin Malmössä pelattaviin MM-kisoihin valmistautuvan joukkueen tahti vain tiivistyy syksyn edetessä.

”Kieltämättä on tulossa todella kiireinen syksy. Myymälä pitää saada kuntoon ja pyörimään, myyntitapahtumiakin on. Tarkkaa aikatauluttamista tämä vaatii”, hän tuumaa.

Koska valmentaminen on Kaipion juttu, järjestää hän mielellään ohjausta muihinkin lajeihin. Vammalan myymälän isoon varastoon tulee harjoitustilaa frisbeegolfille, ja yrittäjä lupailee myös tekniikkaopetusta osaavien ”bigfoot-tiimiläisten” toimesta.

”Kyseessä on kasvava laji, sillä sitä voi pelata niin monella tasolla. Kuka vaan voi aloittaa harrastamisen. Myös muiden lajien pelaajat tykkää harrastaa frisbeegolfia”, Kaipio tietää.

Suurin hyllyala mennee Kaipion mukaan futsal- ja frisbeegolfille -välineille. Myymälällä on pinta-alaa 485 neliötä.
Maanantaina liikkeessä oli jo kassa.
Vaatteitakin oli muutama rekillinen.
Urheiluvälineliikkeen varastossa on tilaa noin 120 neliön verran. Tänne Kaipio kaavailee harjoituspaikkaa frisbeegolf-tekniikoiden hiomiseen.

Jätä kommentti