”Nuorille pitää antaa mahdollisuus, kun heillä on siihen intoa” – Liikenneasema Härkäpakarin johdossa jatkaa jo kolmas sukupolvi

Timo Tuomolan tyttäret Elina Raitanen ja Sanna Tuomola ovat ottaneet vetovastuun Liikenneasema Härkäpakarista. Härkäpakarin kävijämääriä ei ole viime vuosina mitattu, mutta paljon kertoo se, että automaattisesti avautuvan ulko-oven moottori on jouduttu uusimaan jo moneen otteeseen.

Liikenneasema Härkäpakarin asiakkaat ovat kuluneen vuoden aikana saattaneet huomata pieniä muutoksia kahvilassa piipahtaessaan. Lounaslinjasto on nykyään kaksipuolinen, pöydillä uudet liinat ja ikkunoista pääsee sisään aiempaa enemmän valoa verhojen vaihtamisen ansiosta.

Yrityksen sisällä on tapahtunut kuitenkin paljon suurempia muutoksia, mitä pieni ilmeen päivitys paljastaa. Keväästä asti Härkäpakarin johdossa ovat olleet aiemmin yritystä luotsanneen Timo Tuomolan tyttäret Sanna Tuomola ja Elina Raitanen.

Timo Tuomola perusti liikenneaseman yhdessä isänsä Raimon kanssa noin 30 vuotta sitten. Timo hoiti yrityksen paperien pyörittämisen Raimon vastatessa käytännön puolesta.

Raimon ikääntyessä suurempi vastuu yrityksestä jäi Timon harteille, mutta viime vuosina hän on päässyt jakamaan sitä enenevässä määrin tyttäriensä kanssa.

”Nuorille pitää antaa mahdollisuus nyt, kun heillä on siihen intoa, naruista ei saa yrittää pitää kiinni liian pitkään. Tämä tuntui oikealta ajalta tehdä sukupolvenvaihdos senkin vuoksi, että muutokset on mahdollista tehdä kaikessa rauhassa. Pystyn olemaan vielä apuna ja tukena, kun sitä tarvitaan”, Timo Tuomola kertoo.

Vieraan yrityksen johtoon Tuomolan tyttärien ei tarvinnut hypätä, sillä kumpikin on työskennellyt Härkäpakarissa koko ikänsä. Sanna ja Elina ovat asiakkaille tuttuja kasvoja kahvilalinjaston takaa.

Perheyrityksessä työskentely on ollut kummallekin tyttärelle aina selvä ratkaisu. Sanna Tuomola ei ole koskaan edes kokeillut mitään muuta työpaikkaa, Raitasenkin kokemukset rajoittuvat yhteen opiskeluiden aikaiseen harjoitteluun.

”Tradenomiopintojeni yhteydessä kokeilin työtä pankissa ja huomasin, ettei paikallaan istuminen ole minun juttuni. Ravintola-ala sopii minulle paljon paremmin monipuolisuutensa ansiosta”, hän naurahtaa.

Saman katon alla kaksi yritystä

Vastuunjako Härkäpakarin toiminnasta on loksahdellut siskosten välillä kohdilleen aivan itsestään.
Härkäpakarin katon alla toimii kaksi yritystä, joten molemmille tyttärille on löytynyt toimitusjohtajan paikka. Tuomola on kahvilapuolesta vastaavan Härkäpakari Oy:n toimitusjohtaja ja pikaruokaravintolan takana toimivan Huittisten Härkäburger Oy:n toimitusjohtajana toimii Raitanen.

”Arjessa työnjako on mennyt luontevasti vahvuusalueiden mukaan. Numeroiden kanssa vahvempi Sanna huolehtii muun muassa tilauksista ja henkilöstöjohtamisesta. Luovempi Elina puolestaan esimerkiksi markkinoinnista ja laukkukaupasta”, Timo kertoo.

Yrityksen johtamisessa yhdessä siskon kanssa on Tuomolan ja Raitasen mukaan sekä hyvät että huonot puolet.

”Ainakin pystymme puhumaan toisillemme suoraan. Lisäksi on sellainen vahva luottamus, kun tunnemme toisemme niin hyvin”, Tuomola sanoo.

”Se varmasti helpottaa tilannetta, että meillä on molemmilla niin selvästi oma juttumme ja mielenkiinnonkohteemme”, Raitanen jatkaa.

Timo Tuomolan tyttäret Elina ja Sanna ovat tuttuja kasvoja Härkäpakarin tiskin takaa. Molemmat aikovat tehdä kahvilavuoroja myös jatkossa. ”Sillä tavalla pysyy paremmin tuntuma esimerkiksi tilauksiin.”

Härkäpakari on näytellyt Timo Tuomolan elämässä suurta roolia. Jopa niin suurta, että välillä on pitänyt muistuttaa itseään siitä, että elämässä on muutakin.

”Siinä vaiheessa, kun on huono omatunto siitä, ettei ole työmaalla tietää, että nyt pitää tehdä jotain”, hän myöntää.

Aivan helppoa ei ole ollutkaan jäädä juomaan aamukahvia kotiin ja luottaa, että tyttäret hoitavat homman.

”Mutta kyllä asetelma on kääntynyt enemmän siihen suuntaan, että minun pitää soittaa tyttärille ja kysyä neuvoa, jos he ovat pois töistä”, Tuomola myöntää.

Yrityksen johtamisessa Tuomola on pyrkinyt opastamaan tyttäriään esimerkin kautta.

”Etteivät ainakaan joutuisi käymään läpi samoja kompastuskiviä, joita omalle matkalleni on mahtunut.”

”Olen aina ihaillut isässä johtajana sitä, miten hän on paikalla ja välittää. Koen, että ne ovat hyviä piirteitä yrittäjälle”, Raitanen sanoo.

Vastuun ottaminen perheyrityksen johdosta ei Raitasta tai Tuomolaa pelota.

”Kaikki on käynyt todella luontevasti. Olemme kasvaneet niin sisälle tähän yritykseen, että tämä tuntuu vain luontevalta jatkolta. Lisäksi vastuu on helpompi kantaa, kun olemme tässä yhdessä ja pystymme jakamaan sitä.”

Laajennus edessä jossain vaiheessa

Verhoja ja pöytäliinoja lukuun ottamatta sukupolvenvaihdos ei ole tuomassa muutoksia asiakkaiden suuntaan. Toiminta jatkuu vuosikymmenten aikana hyväksi havaitulla konseptilla. Pidemmän aikavälin suunnitelmissa on tilojen laajentaminen.

”Nesteen latausaseman rakentamisen yhteydessä jätettiin tilaa laajennusta ajatellen. Jossain vaiheessa se on väistämättä edessä, sillä toimimme tällä hetkellä tila-ahtaudessa”, Sanna Tuomola kertoo.

”Hesburgerin puoli uudistettiin viime vuonna ja saman tyyppisiä uudistuksia on luvassa myös kahvilan puolelle. Olemme aina halunneet pysyä kehityksessä mukana ja mennä etunojassa mukaan uudistuksiin”, Timo Tuomola sanoo.

Jätä kommentti