Kareksen esitys varhaiskasvatuksesta muutti muotoaan lautakunnassa – ”Alkuvuodesta lakkautuspäätökset voi tehdä tai olla tekemättä”, lautakunnan puheenjohtaja sanoo

Harjukadun ryhmäperhepäiväkoti Vammalassa on linjattu suljettavaksi jo vuosia sitten. Linjausta ei kuitenkaan ole voitu vielä toteuttaa, sillä varhaiskasvatuksen palvelutarve on ollut arvioitua suurempaa.

Sastamalan sivistyslautakunnan kokouksessa tuli talousarvioon toinenkin muutos, vaikka euromääräisesti mikään ei talouden näkökulmasta muuttunutkaan.

Talousarvioesitykseen oli alunperin kirjattu, että Häijään päiväkodin ylimääräisestä ryhmästä ja Harjukadun ryhmäperhepäiväkodista luovutaan 1.8.2025 alkaen.

Kokouksessa kasvatusjohtaja Pekka Kares kuitenkin muutti esitystään niin, että seuraavaa toimintakautta suunniteltaessa palvelutarpeesta laaditaan erillinen selvitys, jonka perusteella päätetään palveluverkkoa koskevat ratkaisut.

Kareksen mukaan on arvioitu, että ensi vuoden aikana varhaiskasvatuksesta voitaisiin vähentää 50 paikkaa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Isotalo (sd.), kertoo, että Kareksen tekemää muutosta edelsi vilkas keskustelu aiheesta.

Lakkautuspäätöksiä ei Isotalon mukaan voi vielä tässä vaiheessa vuotta tehdä, vaan sivistyslautakunnan tulee alkuvuodesta saada selvitys syksyn 2025 varhaiskasvatuspaikkojen tarpeesta.

”Vaikka syntyvyys on laskenut, varhaiskasvatuksen osallistumisaste on vuosi vuodelta noussut”, hän toteaa.

”Lisäksi päiväkoteihin tulee enemmän alle 3-vuotiaita lapsia kuin ennen.  Alle 3-vuotiaat vievät 1,75 paikkaa kukin, mikä osaltaan vaikuttaa niin, että esimerkiksi 80-paikkaiseen päiväkotiin ei voida ottaa 80 lasta”, Isotalo selvittää.

Isotalon mukaan viime vuosina varhaiskasvatuksen palvelutarpeen arvioinnissa on ollut haasteita edellä mainituista syistä johtuen.

”Hakemuksia varhaiskasvatukseen tulee eniten vuodenvaihteessa. Helmi-maaliskuussa meillä on enemmän faktatietoa asiasta kuin nyt, ja siihen tietoon pohjautuen nämä lakkautuspäätökset voi tehdä tai olla tekemättä”, hän toteaa.

”Mikään tässä ei välttämättä muuttunut. Lautakunta ei halunnut naulita nyt asioita, joista joka tapauksessa voidaan oikeasti päättää vasta myöhemmin”, Isotalo korostaa.

LUE myös tämä:

Sastamalan sivistyslautakunta ei nostaisi aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja

Jätä kommentti