Omaishoitajat tarvitsevat aikaa myös itselleen – ”Moni hoitaa todella huonokuntoista omaistaan ympärivuorokautisesti”

Sastamalakodin johtaja Milla Musakka iloitsee siitä, että asukkaat viihtyvät. Kuva: Anne Heikkilä

Nauru raikaa, kun suuri joukko Sastamalakodin asukkaita on kokoontunut aulatiloihin – käynnissä on juuri Puujalkaperjantai.

”Täällä kerrotaan tänään vitsejä, joten meno on aika hulvatonta”, ilmoittaa johtaja Milla Musakka samalla, kun toivottaa minut tervetulleeksi.

Saan käteeni värikkään viikko-ohjelman. Siitä selviää, että pitkästymisen mahdollisuudet tässä talossa ovat melko heikot, jos osallistuu yhteisiin aktiviteetteihin, sillä niitä riittää. On yhteislaulua, ukkokerhoa, naistoimikuntaa, tuolijumppaa, istumalentopalloa, ulkoilua, lehtikatsausta, raamattupiiriä ja vaikka mitä.

Joka päivälle on useita erilaisia toimintoja.

”Meillä on monen kuntoisia asukkaita, ja pyrimme järjestämään mahdollisimman monipuolista, asiakkaiden toiveiden mukaista toimintaa”, kertoo Musakka.

Sadan asukaspaikan Sastamalakodissa on otettu hiljakkoin aivan uusiakin askelia. Yksi niistä helpottaa omaishoitajien vaativaa työsarkaa.

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) on hyväksynyt Sastamalakodin omaishoidon tuen vapaan palvelusetelituottajaksi.

”Omaishoitajilla on täälläpäin jäänyt seteleitä käyttämättä, kun alueella ei ole ollut paikkoja. Pidän tätä hienona juttuna, moni hoitaa todella huonokuntoista omaistaan ympärivuorokautisesti kotona. Myös omaishoitajat tarvitsevat aikaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan”, perustelee Musakka.

Yhteisiin aktiviteetteihin on Sastamalakodissa panostettu. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

Omaishoitajilla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti.

”Palveluseteli on yksi tapa järjestää omaishoitajan lakisääteinen vapaa. Palvelusetelillä omaishoitaja voi ostaa esimerkiksi meiltä hoidettavalleen hoiva-, hoito- ja tukipalveluita.”

Milla Musakka pitää asiaa erittäin merkittävänä.

”Yhdistyspohjaisena toimijana tämä palvelu sopii hyvin meidän arvoihimme.”
Ensimmäiset palvelusetelit otettiin Sastamalakodissa käyttöön heinäkuun lopulla.
Toinenkin uusi askel ollaan jo astumassa.

” Meillä ollaan käynnistelemässä myös yhteisöllistä palveluasumista. Pirha vähentää näitä ympärivuorokautisen hoidon paikkoja, ja lisää yhteisöllistä asumista”, taustoittaa Musakka.

”Yhteisöllisen asumisen asiakas vuokraa siis asunnon Sastamalakodilta ja hänelle järjestetään sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa ja yksilöllisiä palveluja hänen tarpeidensa mukaan. Silloin, kun yksin asuminen kotona ei onnistu edes sinne vietävien palvelujen ja apuvälineiden turvin ja olo on turvatonta, on yhteisöllinen asuminen hyvä ratkaisu”, Musakka perustelee.

Jätä kommentti