Kahdeksan kiperää kysymystä Carunalle ja kahden kyläläisen kokemuksia – ”Sähkökatkoja on ollut kyllä turhan usein”

Maakaapeleiden asennusta. Kuva: Caruna

Kahdeksan kiperää kysymystä Carunalle

Sähkökatkokset ovat tuottaneet päänvaivaa Kiikoisissa. Pisin katkos tänä vuonna koettiin maanantaina 2.9., kun sähköt olivat joillakin alueilla pois jopa yhdeksän tuntia.

Alueviesti teki silloin jutun Kiikoisten ABC:n mittavista vahingoista, kun kylmätavaraa jouduttiin heittämään pois kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Tämän jälkeenkin katkoksia on kyläläisiltä tihkuneiden tietojen mukaan ollut, ja se on hankaloittanut elämää yrityksissä ja kotitalouksissa.

Alueet, joita sähkökatkot ovat ravistelleet kuuluvat Carunan verkkoon. Mistä oikein on kyse? Carunan käyttökeskuspäällikkö Kimmo Vainiola vastasi kahdeksaan kiperään kysymykseen.

1.Mistä johtui yhdeksän tunnin pituinen sähkökatkos?
Kiikoisten ABC:llakin vaikuttanut sähkökatkon kestoaika oli poikkeuksellisen pitkä. Silloin oli kaksi erillistä vikaa sähköverkossa, toinen oli maakaapeliverkossa ja toinen muuntamon kojeistovaurio. Kun tuli kaksi vikaa samalle alueelle yhtä aikaa myös varasyöttö vikaantui. Sen takia katkos oli harvinaisen pitkä.

2.Saamiemme tietojen mukaan ABC:lle tiedotettiin tavalla, jossa annettiin ymmärtää sähköjen palaavan pian. Kuinka nopeasti oli tiedossa, että päällekkäisiä vikoja on kaksi ja niiden korjaamiseen menee tuntikausia? Jos se olisi yrityksessä tiedetty, hävikiltä olisi säästytty, kun he olisivat voineet varautua tilaamalla esimerkiksi kylmärekkoja pihaan.
Valitettavasti vikatilanteessa ei voida alussa antaa tarkkaa arvioaikaa vian korjaukselle, koska syy on sähkökatkon alussa usein tuntematon. Tällä kertaa sähköverkkoon tuli kaksi vikaa samalle alueelle. Arvioituja ennusteita piti muuttaa, kun myöhemmin selvisi toisen vian vakavuus. On harmillista, että sähköjä ei saatu palautettua alkuperäisen arvion mukaan, kun varasyöttö vikaantui samanaikaisesti. Meillä arvioajoista lähtee automaattisesti viestit asiakkaille, kyse on kuitenkin arviosta, jolloin vika sähköverkossa saadaan korjattua tai sähköt palautettua asiakkaille.

3.Meidän tietoomme on tullut, että sähkökatkokset kylällä ovat jatkuneet. Jopa useamman tunnin pituiset. Pitääkö tämä paikkansa?
14.9. tosiaan oli siellä suunnalla 4,5 tunnin pituinen sähkökatkos, jonka syynä oli sähköverkon pylväspalo. Silloin kun on kyse tulipalosta, pelastuslaitoksen pitää päästä työskentelemään ja sammuttamaan palo sekä varmistaa alueen turvallisuus. Se luonnollisesti viivyttää viankorjausta. Joitakin huoltotoimenpiteistä johtuvia lyhyempiä katkoksia on myös ollut.

4.Ovatko sähkökatkokset yleisesti ottaen lisääntyneet?
Kaiken kaikkiaan sähkökatkoja on ollut tänä vuonna kyseisellä alueella hieman vähemmän kuin edellisinä kahtena vuonna. Useimmiten katkokset ovat hyvin lyhyitä, ja kestävät vain muutaman minuutin. Huoltotöihin liittyvät yleensä puolesta tunnista pariin-kolmeen tuntiin. Huoltotoimenpiteistä johtuvista katkoksista tiedotetaan asiakkaille etukäteen, että he osaavat varautua. Pyrimme minimoimaan sähkökatkosta johtuvaa asiakashaittoja. Pääsääntöisesti 70% asiakkaistamme on sähkövahtipalvelun piirissä, jolloin he saavat ennakkoon tietoa huoltokatkoksista. Sähkövahti ilmoittaa myös, jos sähköt katkeavat vian ilmaantuessa. Jokaisen asiakkaan kannattaa ottaa Sähkövahti käyttöön verkkosivujemme kautta.

5.Siirtomaksut tuntuvat toisinaan asiakkaista korkeilta, ne kun voivat ylittää moninkertaisesti sähköenergiasta maksettavan summan sähkölaskussa. Eikö korkeita siirtomaksuja perustella juuri sillä, että sähköverkko saadaan pidettyä toiminnassa?
Sähkönenergian ja sähkönjakelun hinnoissa kyse on eri asioista ja eri tuotteesta. Sähköenergian hinnassa maksetaan ensi sijassa energian tuottamisen kustannuksia, kun taas sähkönjakelun hinnassa maksetaan varsinaisen sähkönjakeluinfrastruktuurin kustannusten lisäksi myös kantaverkosta tulevia kustannuksia, sähköveroa sekä esimerkiksi ns. huoltovarmuusmaksua. Sähkönjakelumaksun loppusummasta noin 35–55 % on veroja, jotka eivät jää jakeluyhtiön käyttöön.
Siirtomaksut ja perusmaksut kattavat sähköverkon ylläpidon, 24/7 verkon valvonnan, vikojen hoidon ja asentajavalmiuden.

6.Eikö ilmajohdoista luovuttu juuri sen takia, että maakaapelit ovat varmempia, kun niitä eivät esimerkiksi myrskyllä kaatuvat puut vahingoita? Mikä vaurioittaa maakaapeleita?
Maakaapelit ovat todella paremmin suojassa sääolosuhteiden aiheuttamilta vaurioilta. Maakaapeleihin vikoja voi tulla esimerkiksi kaivuutöiden yhteydessä, jos kaivu-urakoitsija ei ole esimerkiksi etukäteen varmistanut kaapelien sijaintitietoja ja sijaintinäyttöä. Toisinaan voi esiintyä komponenteista johtuvia vikoja.

7. Millä tavalla yritysten ja yksityisten asiakkaiden varautua sähkökatkoksiin jatkossa?
Isompiin kulutuskohteisiin kuten maatiloille, jossa on lypsyautomatiikkaa tai yrityksille, jotka ovat sähköstä riippuvaisia, voivat tarvittaessa turvautua varavirtajärjestelmään eli UPS-laitteeseen tai aggrekaattiin. Kotitalouksissa on hyvä varautua sähkökatkoksiin huolehtimalla, että kotoa löytyy esimerkiksi juomavettä, kännykän varavirtalähde, taskulamppu ja paristoja, varasulakkeita, kynttilöitä ja tulitikkuja, paristo- tai akkukäyttöinen radio/autoradio sekä polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija.

8.Carunan terveiset katkoksista harmistuneille lehtemme lukijoille?
Pahoittelemme sähkökatkoista aiheutuneesta haittaa, kyse oli tällä kertaa verrattain harvinaisesta tilanteesta. Pyrimme aina palauttamaan sähköt mahdollisimman nopeasti ja tiedottamaan sähkökatkoista asiakkaille.

Kaksi kyläläistä haastattelussa:

Minna Koivisto kasvattaa koiria. Kuva: Koiviston kotialbumi

Minna Koivisto: ”Sähkön siirtohinnat kumminkin nousevat”

Nelilapsisen perheen arki on käynyt työlääksi sähkökatkosten aikana.

Kiikoisissa Myönteen kylällä asuvan Minna Koiviston kärsivällisyys on ollut koetuksella, sillä hänen mielestään sähkökatkoja on viime aikoina ollut vähän turhan usein.

”Sähkökatkokset ovat vaikuttaneet arkeen. Meillä on hevosia, ja ne ovat sähkölangan takana. Pitkien katkosten aikana olen välillä yölläkin juossut tarkistamaan, että hevoset eivät ole lähteneet juoksentelemaan kylille. Siitä kaikista suurin huoli on”, Koivisto miettii.

Koivistoa on huolestuttanut se, että hevoset karkaavat sähkökatkoksen aikana aitauksesta, kun aitalangassa ei kierrä virta. Kuvassa tytär Jenna hevosensa Kinan kanssa. Kuva: Koiviston kotialbumi

Arkirutiinit hankaloituvat muullakin tavalla.

”Tuottaahan se tietysti aina lapsiperheessä ongelmia, jos sähköt eivät toimi. Meillä on neljä lasta”, hän kertoo.

Koivistolla on kasvatettavana myös koiria.

”Pentuaikana lämmitys on todella oleellista, joten koirienkin takia on ikävää, jos sähköt ovat pitkään pois.”
Koivisto toivoo, että sähkökatkoksia olisi jatkossa vähemmän.

”Sähkönsiirtohinnat kumminkin nousevat koko ajan. Meillä esimerkiksi viimeisimmässä sähkölaskussa energian osuus oli kymmenen euron luokkaa ja Carunan siirtomaksu noin 70 euroa – seitsemänkertaa suurempi. Ja silti se siirto ei näytä toimivan”, Koivisto ihmettelee.

”Minusta tuntuu, että katkokset ovat jopa lisääntyneet sen jälkeen, kun kaapelit kaivettiin maahan, vaikka piti käydä päinvastoin.”

Pekka Keskinen on sähköalan ammattimies. Kuva: Keskisen kotialbumi

Pekka Keskinen: ”Kaikesta ei pitäisi niin kauheaa mökää pitää”

Sähköalan ammattilainen Pekka Keskinen Kiikoisista suhtautuu katkoksiin rauhallisesti.

”Niihin kannattaa varautua.”

Kiikoisten Niemenmaassa asuva sähköalan ammattilainen Pekka Keskinen suhtautuu kyläläisiä puhuttaneisiin sähkökatkoksiin maltillisin mielin.

”Ei täällä mielestäni nyt mitään kovin hälyttävää ole tapahtunut”, Keskinen sanoo rauhalliseen tapaan.

”Katkokset ovat ymmärtääkseni ainakin osittain johtuneet korjauksista, joita tällä alueella tehdään. Aina niihin linjoihin vikoja tulee. Pääosin katkokset ovat keskellä yötä, jolloin eivät juuri haittaa”, Keskinen tuumii.

Pitkän, yhdeksän tuntia kestäneen katkoksen syykin on hänelle selvinnyt.

”Vika oli kuulemma jakamon kytkimessä sekä maakaapelissa, sitä haettiin, löydettiin ja se korjattiin. Ihmiskunnan ei pitäisi niin kauheaa mökää pitää kaikesta – aina voi mihin tahansa tekniikkaan tulla vikoja. Yrittäjien puolesta tietysti harmittaa jos työt on stopissa – ja muun muassa kauppojen kylmätuotteita menee hylkyyn.”

Routa voi liikuttaa kiviä

Ammattimiehellä on sanansa sanottavana myös maakaapeleista.

”Yksi, mikä voi vaurioittaa niitä on routa, joka liikuttaa kiviä – kivensyrjä jos osuu sopivasti kaapelinkuoreen, se voi tehdä siihen reiän”, Keskinen mainitsee.

Routa on jokatalvinen ilmiö. Eikö kaapeleista sitten voida tehdä sellaisia, että ne kestävät törmäykset kivien kanssa?

”Kaikkeahan pystytään tekemään, vaikka valamaan kaapelit betoniin – vaan mistä kaikki se raha löytyy? Nykyiset materiaalit on katsottu kuitenkin riittävän kestäviksi.”

Pekka Keskinen peräänkuuluttaa maalaisjärjen käyttöä ja kehottaa ihmisiä varautumaan sähkökatkoksiin.

”On hyvä olla aina puhdasta juomavettä tai vaikka vissypakki varalla. Lisäksi otsalamppu on tarpeellinen, samoin kynttilöitä kannattaa varata kotiin ja vaikkapa led-myrskylyhtyjä.”

Hän tietää myös, että vaikka maakaapeleita paljon asennetaan, ei niitäkään aivan kaikkialle voida – eikä kannata laittaa.

”Yksittäisiin, pieniin talouksiin kaapeli voi mennä metsän läpi edelleen ilmajohdolla. Ne ovat aina alttiita myrskyille ja kaatuville puille.”

Carunan porukkaa kaivuutöissä. Kuva: Caruna

 

Jätä kommentti