Vetoomus Hornion ja Hurttion pelastamiseksi – alueen maisema-arvo ja virkistyskäyttö uhattuina

Kuva alueelta, jonne aurinkovoimalaa suunnitellaan: Kari Jokinen.

Alueviestin verkkolehdessä uutisoitiin 6.10.2024 Karkkuun suunniteltavan teollisen mittakaavan aurinkovoimalaa Hornion ja Hurttion alueille. Suunnitelma herättää alueen asukkaissa hämmästystä huonon tiedottamisen osalta sekä huolta karkkulaisille merkityksellisen ja tärkeän virkistysalueen menettämisestä.

Karkku on Sastamalan ainut kasvava kylä, jonka vetovoimaisuus perustuu paitsi Tampereen läheisyyteen, lähipalveluihin, aktiiviseen kyläelämään, myös olennaisesti lähiluontoon ja sen saavutettavuuteen. Toivoisimme, että kaupunki ei investointeja hakiessaan unohtaisi näitä muita ulottuvuuksia, joiden tulisi painaa päätöksenteossa.

Kaavaillun voimalan lähistöllä on asutusta ja kesämökkejä, joiden omistajia suunnitelma askarruttaa liittyen muun muassa alueen maisemalliseen muuttumiseen voimalan aitaamisen ja puuston kaatamisen myötä. Tätä kautta herää huoli myös heidän kiinteistöjensä arvolle tapahtuvasta laskusta. Vaikka suunnitelmassa voimalan ympärille on jätetty suojavyöhykkeitä, ei rakentamisesta aiheutuvaa haittaa voida pitää vähäisenä maisema-arvolle pysyvästi tapahtuvan muutoksen vuoksi. Lisäksi voimalan rakentamisesta tulee toteutuessaan aiheutumaan merkittävää melu- ja liikennehaittaa.

Hurttion lenkki, joka nyt uhkaa jäädä aurinkovoimalan alle, on ainoa Karkun keskustasta kävellen saavutettavissa oleva, täysin merkitty reitti. Luontopolulta löytyy monimuotoista metsää, jäkälän peittämää kalliomaastoa, suoluontoa ja järvimaisema.
Me karkkulaiset olemme ylpeitä omasta kylästämme, sen tarjoamista mahdollisuuksista ja ympäristöstä, kylän pitkästä historiasta ja elävästä kulttuurista sekä lähiluonnostamme. Hurttionjärvi ja sen retkeilyreitit ovat olennainen osa tätä viehätystä.

Olemme asukkaina huolissamme siitä, että vuosikymmenten mittaisen vuokra-ajan jälkeen aluetta ei saada mitenkään ennallistettua, vaan herkkä suo- ja kallioluonto kärsivät pysyviä vahinkoja ja muutoksia. Tällöin pitkäaikainen, asukkaiden näkökulmasta “aina” olemassa ollut, virkistysalue menetetään myös tulevien sukupolvien käytöstä.

Lisäksi on riskinä, että alueen kulttuuri- ja paikallishistoriasta kadotetaan elävä osa, sillä alue ja sen tarinat muodostavat tärkeän osan alueemme identiteetistä: esimerkiksi Sudenmulkkauksentie on saanut nimensä legendasta, joka kertoo suden pudonneen Hurttiojärven jyrkänteeltä.

Asukkaiden kannalta merkittävien lähiluonto- ja virkistysarvojen menettämisen lisäksi suunnitellun teollisen mittakaavan aurinkovoimalan sijainti vaikuttaisi olevan ristiriidassa, tai vähintäänkin jännitteisessä suhteessa, hallitusohjelman kirjauksen kanssa. Hallitusohjelman sivulla 140 todetaan seuraavaa: “Aurinkovoimarakentamista ohjataan rakennettuun ympäristöön, turvetuotannosta vapautuneille alueille ja joutomaille pyrkien välttämään tuotannossa olevien peltojen ja metsämaan merkittävä käyttö aurinkovoimaan.” Emme ole vakuuttuneita, etteikö vastaavia tuotannon ulkopuolella olevia pelto- tai joutomaita olisi kaupungin alueella olemassa.

Edellytämme, että kaupunki – kuntalain 22 §:n mukaisesti – järjestää asukastilaisuuden kuntalaisten osallisuuden turvaamiseksi. Lupaprosessista ja sen muodosta riippumatta vaadimme, että asukkaiden ohella on kuultava kaikkia niitä maanomistajia, joiden maat rajoittuvat suunnitellun voimalan alueeseen tai ovat sen välittömässä läheisyydessä.

Lopuksi haluamme myös esittää vakavan kysymyksen suunnitellun voimalan selvittäjäksi ja mahdolliseksi rakentajaksi valitusta yrityksestä. Rafadven 2 -yrityksellä ei ole minkäänlaista toimintahistoriaa, se on vasta perustettu heinäkuussa 2024. Lähes samalla nimellä näyttää olevan useita yrityksiä, joissa samainen Francesco Rongoni toimii hallituksen puheenjohtajana. Yrityksen postiosoitteeksi on merkitty James McMenamin -nimisen remonttimaalarin yksityinen osoite Tampereella. Yrityksen omistajuus- ja hallintasuhteet vaikuttavat varsin monimutkaiselta rakennelmalta, mikä ei ole omiaan herättämään luottamusta suunnitelmia kohtaan.

Julkisena toimijana kaupungin tulee mielestämme kiinnittää erityistä huomiota siihen, että sen liiketoiminta- ja sopimuskumppanit toimivat kestävästi ja että niiden toiminta on vakaalla pohjalla. Tämä on julkisella sektorilla olennaisen tärkeää paitsi kumppaneita valittaessa, myös niiden kanssa toimittaessa. Olemme huolissamme siitä, millaiseen tilaan alue jää, mikäli yritys selvitysten jälkeen toteaa, että alue on liian hankala rakentaa. Onko puusto silloin kaadettu ja alue pilattu?

Järjestämme kaikille avoimen opastetun kävelyretken Hurttion aluella sunnuntaina 13.10. Kokoonnumme klo 11 vedenottamolla, josta lähdemme liikkeelle yhteisesti. Vedenottamo sijaitsee Horniontieltä Majavan risteyksen jälkeen oikealle kääntyvän tien päässä. Kuljettava reitti on noin 4 km pitkä, ja retki kestää noin 1,5 tuntia. Ohjeistamme sonnustautumaan hyviin kenkiin ja säänmukaiseen asustukseen sekä ottamaan mukaan oman kahvitermoksen, sillä retken aikana nautimme kahvit komeissa Hurttiojärven maisemissa.

Karkun Kyläyhdistys Kyläntupa ry

Jätä kommentti