Kierros Nammon Sastamalan tehtaassa teki vaikutuksen – ”Työvoima tuplaantunut lyhyen ajan sisällä”

Sastamalan kaupungin tämän hetkistä tilannetta ja tulevaisuuden suunnitelmia käytiin tilaisuudessa läpi. 

Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan kansanedustajat vierailivat maanantaina kaupungin järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa. Sastamalan kaupungin edustajat antoivat kattavan tietoiskun kunnan nykytilanteesta.

Tapahtuma oli hyvä läpileikkaus siihen, missä paikkakunnalla tällä hetkellä mennään. Esillä oli muun muassa valtatie 11 keskeisimmät kehittämistarpeet sekä valtatie 12 kärkihankkeet, suunnitelmat raideliikenteen uudistuksista sekä valmiista ja vireillä olevista uusiutuvan energian tuotantohankkeista.

Lisäksi tapahtumassa käsiteltiin kaupungin yrityselämää, matkailuun liittyviä teemoja ja satsauksia koulurakennuksiin.

Kutsuvierastilaisuuteen osallistui kymmenkunta kansanedustajaa Pirkanmaan alueelta ja kutsuttujen joukossa oli myös työministeri Arto Satonen (kok).

Pirkanmaan liitosta mukana olivat maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja kehityspäällikkö Marko Koskinen.
Tilaisuuden yhteydessä vierailijat pääsivät myös tutustumaan Nammo Lapua Oy:n Sastamalan ammustehtaaseen.

Suomalaisen Patrian ja Norjan valtion yhdessä omistamalle tehtaalle on tehty suuria investointeja viime aikoina, ja tuotantokapasiteettia on lisätty huomattavasti. Nammon pääasiakas Suomessa on Puolustusvoimat ja sen päätuote on tykistökranaattien kuoret.

Tanja Aarnikuru, Pertti Hakanen, Rony Lappalainen, Arto Satonen, Ilmari Nurminen, Anna-Mari Ahonen, Mikko Rauva, Lauri Lyly, Marko Koskien, Sari Tanus, Lotta Hamari, Aleksi Jäntti, Pauli Kiuru ja Miko Bergbom Nammon tehtaan edessä valmistautumassa esittelykierrokseen.

Tehtaan tuotantopäällikkö Rony Lappalainen vastasi vierailijoiden kysymyksiin esitellessään tuotantotiloja.
Kun kyseessä on ammustehdas, myös turvallisuusseikat otetaan vakavasti.

”Onko täällä näkynyt droneja, onko tämä lentokieltoalue niille?”, kysyi eräs kansanedustajista kierroksen yhteydessä.

”Jos jotkut haluavat kuvata salaa, he tuskin sellaisia kieltoja uskoisivat. Niitä uskoisivat vain nämä rehelliset dronen lennättäjät”, vastasi Lappalainen.

Ongelmia kuten epämääräistä liikehdintää ei hänen mukaansa Sastamalan yksikössä ole kuitenkaan havaittu.

”Kulunvalvontaa on lisätty ja täällä pidetään koko ajan silmät auki”, hän vakuutti.

Kansanedustaja Saari Tanus muistutti, että kansalaisten on hyvä varautua poikkeusoloihin.

Tehdaskierros teki vierailijoihin vaikutuksen.

”Nammosta on puhuttu paljon, oli kiinnostavaa nähdä konkreettisesti tämä tuotantolaitos. Hienoa nähdä, että täällä on valtavan vahvaa osaamista”, kuvaili kansanedustaja ja Puolustusvaliokunnan (PuV) varajäsen Sari Tanus (kd).

”Samanaikaisesti kun tarvitsee varautua, toiveena on, että ei tarvitsisi käyttää näitä ammuksia – ja että sotapesäkkeisiin saataisiin rauha ja neuvotteluja päästäisiin viemään eteenpäin. Nammon tehdas on tärkeä osa Suomen puolustusvarmuutta”, Tanus totesi ja nosti esille myös sen, että kotitalouksien on hyvä varautua poikkeustilanteisiin.

”On hyvä varautua esimerkiksi siten, että on useamman vuorokauden varalle kuivamuonaa, vettä ja tarpeet esimerkiksi sähkökatkosten varalle”, linjasi Tanus.

”Tärkeää on myös ylläpitää perusarjen taitoja, niin että tavallinen elämä sujuu ja on tasapainoista”, hän lisäsi.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg esitteli muun muassa aurinko- ja tuulivoimahankkeita.

Ministeri Arto Satoselle Sastamalan nykytilanne on tuttu, mutta hän piti tilannekatsausta hyvänä Pirkanmaan kansanedustajia ajatellen.

”Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg kävi hyvin läpi nykytilannetta. Uusiutuvan energian suhteen jokainen hanke tulee katsoa yksitellen, mutta Malmberg kuvasi hyvin sitä, että Sastamalan olisi mahdollista tulevaisuudessa tuottaa energiaa oman käyttönsä verran”, Satonen sanoi.

”Valtatie 11 kehittäminen on kärkiasiaa, Valtatie 12 asiat ovatkin jo pitkällä. Raideliikenteen kehittämisprosessi on myös huomionarvoinen asia, parkkipaikkojen lisääminen rautatieasemalle olisi tarpeen”, Satonen luetteli.

Nammon tehdas oli ministerille tuttu jo aiemmilta vierailuilta. Lyhyen ajan sisällä hän on käynyt siellä peräti kolmeen otteeseen.

”On hyvä, että saatiin EU-rahaa sinne. On selvästi nähtävissä, että tehdas on hyvin kehittynyt ja modernisoitunut. Konekanta on uudistunut ja vanhat tilat laitettu uuteen uskoon. Tuotantolaitoksen työllistävä vaikutus on myös positiivista. Työvoima on tuplaantunut lyhyen ajan sisällä.”

Jätä kommentti