Teija Simolalle valinta Sastamalan Vuoden Yrittäjänaiseksi oli iloinen yllätys.
”Olin yllättynyt ja kiitollinen erityisesti siksi, että fysioterapia, terveys, hyvinvointi ja lihaskunto saavat tätä kautta huomiota ja näkyvyyttä. Kiitän koko yrittäjänaisten ryhmää, siihen kuulumisella on minulle todella suuri merkitys. Haluan sanoa myös kiitokset kaikille asiakkailleni ja tietysti miehelleni, joka on hoitanut kotia silloin, kun olen ollut pois”, sanoo Simola iloisesti hymyillen.
Ennen yrittäjyyttä hänellä oli jo takanaan pitkä ura työterveyshuollon parissa, joten siirtyminen yrittäjäksi vuonna 2006 tuntui luontevalta jatkumolta. Teija Simola työskentelee Kunnon Startti-nimisessä yrityksessä Vammalassa.
”Tässä toimii itse asiassa kaksi eri yritystä sulassa sovussa. Kiitokset siis myös Pirjo Koskiselle, joka on toinen meistä yrittäjistä.”
Kunnon Startin fysioterapia- ja kuntosalitoiminta painottuu tuki- ja liikuntaelimistön kuntouttamiseen.
”Teemme sekä yksilö- että ryhmäfysioterapiaa, ja toimimme ammatinharjoittajina reippaassa ja vauhdikkaassa tiimissä”, kuvailee Simola.
”Meitä ammatinharjoittajia työskentelee vaihtelevasti seitsemän täällä Kunnon Startin tiloissa. Koulutamme itseämme säännöllisesti. Koulutuksiin kuuluvat muun muassa erilaiset mobilisaatiotekniikat, fasciakäsittelyt, kinesioteippaus ja liikeohjaustaidot.”
Pitkä jäsenyys Sastamalan Yrittäjänaisissa
Teija Simolan valintaperusteina Vuoden Yrittäjänaiseksi oli pitkä jäsenyys Sastamalan Yrittäjänaisissa, hyvä yhteistyö yhdistyksen kanssa, fysioterapeuttina näkyvä ja tunnettu ura sastamalalaisten kunnossa pitämisessä – ja lisäksi yhteistyö monien eri seurojen ja yhdistysten kanssa.
Asiakkaita on lapsista ikäihmisiin.
”Kymmenvuotiaasta aina yli ysikymppiseen”, Simola sanoo.
Urheilupuolella yleisiä ovat rasitusvammat, ja työikäisiä vaivaavat eniten selkään, niskaan, polviin ja olkapäihin liittyvät ongelmat. Simola näkee ihmisen kokonaisuutena.
”Kaikki lähtee kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Apua saa meiltä Kunnon Startista myös painonhallintaan. Jokaiselle tärkeitä asioita ovat aivan perusasiat, liikunta, uni ja ravinto. Niillä kaikilla on suuri merkitys siihen, kuinka ihminen voi.”
Vaikka Simola saa työnsä puolesta kuntoilla pitkin päivää – on aivan omat salitreenit kaksi kertaa viikossa hänelle tärkeät.
”Ja työpäivän jälkeen käyn palauttavalla lenkillä”, hän kertoo. Luonnossakin yrittäjänainen liikkuu mielellään.
”Sienestän ja marjastan, viihdyn metsän keskellä.”
Voimavaroja tuo myös perhe, johon kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi jo aikuista lasta.
Sastamalalaisten kanssa pitkään työskennellyt nainen on nähnyt muutoksia, jotka vaikuttavat ihmisten vointiin.
”90-luvulla työtehtävät olivat selkeämpiä, ja ongelmat olivat erilaisia. Nykyään tehdään vähän kaikkea, pitkät työurat samassa tehtävässä ovat harvinaisempia. Älypuhelimet ja tietokoneet kuormittavat ihmisten aistijärjestelmää”, on Simola huomannut.
”Somemaailmasta tarttuu myös mukaan kaikenlaista. Informaatio- ja disinformaatiotulvan keskellä olisi hyvä muistaa, että kaikkiin terveys- ja kuntoiluvillityksiin ei kannata lähteä mukaan”, hän muistuttaa.
”Nykyään perusteitten läpikäymistä on enemmän, ja siihen onkin hyvä keskittyä. On oleellista, että jokaiselle löytyisi juuri se oma polku oman hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseen ja vahvistamiseen”, Simola ajattelee.
Älylaitteet häiritsevät toisinaan unentuloakin.
”Saatetaan roikkua siellä somessa ja muutenkin olla aktiivisia silloin, kun kehon pitäisi jo rauhoittua nukkumista varten.”
Teija Simola toivoo, että jokainen voisi löytää oman lajinsa ja liikkuminen tulisi luontevaksi osaksi arkielämää.
”Ei tarvitse hötkyillä, kuntoa kannattaa kohottaa pikkuhiljaa. Saliharjoittelukin pitää opetella, ja siihen on alkuun hyvä saada ohjausta. On hyvä muistaa, että elintapoja muuttamalla voi usein vaikuttaa paljon myös jo puhjenneisiin terveysongelmiin.”