Mouhijärven Vuoden Yrittäjäksi valittu Raili Äijälä, 68, perusti siivousalan yrityksen käytyään alan koulutuksen. Sitä ennen hän maahantoi laukkuja. Toimelias nainen tunnetaan myös Sastamalan Opiston kudontakurssien vetäjänä.
Millainen on yrityksesi? Entä miltä saamasi tunnustus tuntuu?
Minulla on siivousalan yritys Railin Toimikas Ky. Tunnustusta en todellakaan osannut odottaa. Se tuli kyllä ihan puskista. Silloin kun Mouhijärven yrittäjien puheenjohtaja Onni Mustapuro soitti, olin ihan, että mitä ihmettä.
Olin itse aktiivisesti kyseisessä yrittäjäjärjestössä mukana reilu kaksikymmentä vuotta, joista 14 vuotta puheenjohtajana. Tiesin siis paljon näistä kuvioista ja valintaperusteista, enkä osannut kuvitella tulevani valituksi.
Ajattelin, että joku muu olisi ansainnut Mouhijärven Vuoden Yrittäjä-tittelin ennemmin kuin minä.
Miten kauan olet toiminut yrittäjänä ja mitä teet?
Toimimme edesmenneen mieheni kanssa lähes kolmekymmentä vuotta laukkujen maahantuojina. Kun mies sitten menehtyi vuonna 2009, jatkoin maahantuontia vielä pari vuotta yksin, kunnes huomasin lehdessä ilmoituksen siivousalan peruskurssista. Kävin kurssin.
Minulla oli jo entuudestaan taskussa kädentaitoja – olin pitänyt vuosikymmeniä kudontakursseja, ja tehnyt kudonnaisia kotona.
Pidän edelleen Sastamalan Opiston kudontakursseja täällä Mouhijärvellä. Yritykseni nimessä oleva sana toimikas tulee itse asiassa juuri tuolta kudonnan piiristä. Toimikas on kudontaan liittyvä sidos.
Kun laajensin toimintaani siivoukseen, nimi tuntui siihenkin oikein sopivalta, ajattelin, että siitä tulee toimelias ja aikaansaava mielikuva.
Siivouksen lisäsin yritykseen vuonna 2012. Tein pitkään yhteistyötä Vammalan Siivoushuollon kanssa, omien asiakkaiden lisäksi, toimien heidän aliurakoitsijanaan.
Nykyään minulla on oma vakituinen, hyvä asiakaspiiri ja teen pääasiassa kotisiivouksia. Asiakassuhteet ovat pitkiä, osa on ollut asiakkainani siivouksen aloittamisesta saakka. Kun vuosi vaihtuu, minulla on jo koko seuraavan vuoden kalenteri täynnä.
Mikä yrittäjyydessä on parasta, entä haastavinta?
Parasta on ”oma tupa, oma lupa”, se, että saa itse aikatauluttaa työnsä ja päättää työtehtävistään. Arvostan, ja myös asiakkaani arvostavat sitä, että joustoa löytyy puolin ja toisin.
Haastavinta yrittäjyydessä on varmasti monesti asiakaskunnan haaliminen, mutta sitä en omalla kohdallani ole kokenut vaikeaksi. Puskaradio on toiminut, enkä ole paljoa mainostanut.
En oikeastaan koe yrittäjyydessä mitään vaikeaa, paperinpyörittäminenkin sujuu sen, mitä yksinyrittäjänä tarvitaan. Tässä tämä menee niin kuin juna.
Se tietysti, jos tulisi pitempiaikaista sairastelua herättäisi kysymyksen, että mitäs nyt tehdään – mutta sellaista tilannetta ei onneksi vielä ole tullut vastaan.
Millä nollaat pääsi, mikä on vastapainoa työlle?
Kudontakurssien vetäminen on minulle hyvä harrastus. Siivoustyö on liikunnallista, mutta pyrin silti välillä käymään myös lenkillä. Sitten vain ihan kotona rauhoitun, sohvakin joskus kutsuu, ja katson televisiota.
Kesällä teen puutarhatöitä sen mitä viitsin ja jaksan. Kaksi aikuista lasta ja neljä lastenlasta ovat myös suuri voimavara.
Onko jotakin muuta, mitä haluat sanoa?
Haluan kiittää yrittäjäyhdistystä, ja omia ihania asiakkaitani, jotka päästävät minut kotiinsa. Heistä on monista tullut ihan ystäviä.
Positiivisella mielellä teen tätä työtä. Sastamalan kaupungin suhtautumisesta yrittäjiin minulla on myös myönteinen kokemus. Silloin kun itse olin mukana yhdistyksessä, veimme asioita eteenpäin kaupungin suuntaan. Näin varmaan edelleen toimitaan. Yhteistyö on tärkeää.