Päivi Vahela-Nykäsen Laulukoulu Prestoa voi hyvällä syyllä kutsua ”Tähtitehtaaksi”, niin monta menestyvää artistia sieltä on saateltu esiintymislavoille.
Vahela-Nykänen tekee työkseen sitä, mistä pitää eniten. Musiikkia. Ja auttaa muita musiikin saralla eteenpäin.
Sastamalan Vuoden Yksinyrittäjäksi valittu nainen muistaa hyvin yrityksensä alkutaipaleen, ja antaa kiitosta Te-toimistossa silloin työskennelleelle Ari Peltopakalle, jonka hän edelleen muistaa hyvin.
”Olin silloin vähän päälle kolmekymppinen, ja vuoden verran miettinyt liikeideaani. Intoa puhkuen kerroin Arille ajatuksistani, ja hän kuunteli silmät selällään”, kuvailee Vahela-Nykänen eloisasti.
”En hiukkaakaan tiedä, mistä on kyse, mutta otan selvää asioista ja yritetään saada sinulle starttiraha”, oli työvoimatoimiston Peltopakka sanonut.
”Hän mainitsi myös, että Suomessa ei ole yhtään sellaista firmaa, mistä ”tämä plikka” nyt puhuu. Starttirahaa haettiin ja saatiin, ja hän järjesti siihen vielä jatkoakin, kun tukea oli myönnetty vain puoleksi vuodeksi. Ja sitä jatkoakin tuli. Ari oli suuri tuki ja turva minulle alussa, ja olen hänelle todella kiitollinen”, Vahela-Nykänen sanoo. Yksinyrittäjälle tukiverkosto on ensiarvoisen tärkeä.
Suuriksi tukijoikseen hän nimittää myös kaikki perheenjäsenensä.
”Tämä yritys on ollut koko meidän perheen juttu, olen saanut apua lapsiltani ja mieheltäni. Yrittäjyys on elämäntapa, ja koskee koko perhettä.”
Yrittäjänä yksin toimivalle Päivi Vahela-Nykäselle se, että häneen on uskottu ja luotettu on ollut valtavan merkityksellistä.
”Yrittäjän polullani vaikeinta oli korona-aika, kun töitä ei saanut tehdä, vaikka niitä olisi ollut.
Korona-aika oli vaikein vaihe
Tilanne oli se, että minulla oli 70 oppilasta, mutta en saanut pitää tunteja”, muistelee Vahela-Nykänen.
”Minulta menivät silloin kaikki työt ja piti keksiä jotakin tilalle. No minä siivosin ja laitoin rekkamiehille lounasta. Työttömäksi työnhakijaksi en ryhtynyt. Pienen korvauksen sain kaupungilta korona-ajasta, ja siitä olen toki kiitollinen.”
Muita suuria haasteita hän ei ole kokenut, mainonnastakin ovat omat asiakkaat pitäneet huolen kertomalla positiivisista kokemuksistaan. Prestosta parrasvaloihin putkahtaneilla tähdillä on myös ollut osuutta siihen, että laulukoulu on saanut uusia asiakkaita tasaiseen tahtiin. Maine on kiirinyt.
Yrittäjyyden parhaita puolia Vahela-Nykäsen mukaan on se, että saa tehdä omannäköistä juttua.
”Kun olet yksin yrittäjä, sinulla on tosi hyvä työnantaja”, hän veistelee.
”Sekin on hienoa, kun saa itse täyttää kalenterinsa ja päättää asioista. Työni personoituu vahvasti, olen ”se yritys” itse.”
Miinuspuoliin lukeutuu se, että työntekijän palkkaaminen on kallista.
”On minulla esimerkiksi ihania TET-harjoittelijoita ollut, mutta varsinaista työntekijää ei ole varaa palkata, vaikka välillä toivoisinkin apukäsiä”, Vahela-Nykänen harmittelee.
”Sairastelusta yrittäjä joutuu myös tinkimään. Se käy tilipussin päälle. Jos ei töitä tee, ei palkkaakaan tule.”
Taloudellisesta rikastumisesta sinnikäs nainen ei koskaan ole haaveillut.
”Kunhan toimeen tulee. Se riittää, kun laskut saa maksettua. Koen rikkautena sen, että saan tehdä sitä, mitä haluan ja että olen saanut kokea kaiken sen, mitä olen kokenut – ja kohdata kaikki ne ihmiset, joita olen kohdannut. Olen nähnyt myös maailmaa matkustellessani. Olen saanut enemmän, kuin mitä olen toivonut.”