Sastamalan vuoden yrittäjä, Golfpassi Oy:n Juha Passi tutustui lajiin hiukan vahingossa ollessaan vähän toisella kymmenellä. Passin perheen naapuriin oli rakennettu Jarkko Svahnin toimesta Sastamalan ensimmäinen golfkenttä.
Svahnilta Passi sai heti ensimmäisellä käynnillään mittaan sahatun golfmailan sekä -hanskan, ja luvan pelata kentällä niin paljon kuin haluaa. Niinhän siinä sitten kävi, että laji vei mennessään, ja harrastuksesta tuli seuraavien vuosien aikana myös työ.
Unelma golfin opettajan vakanssista toteutui vuonna 1996. Karkkuun oli rakennettu Lakeside Golf, ja siellä Passi pelasi usein, ja kouluttautui lopulta PGA Proksi. Passin ansiosta golfia päästiin jo vuonna 2000 harrastamaan myös talvisin, kun hän rakennutti talviharjoittelukeskuksen Ellivuoreen.
”Siellä oli viikonlopun kestäviä kursseja, ja paikka toimi myös Suomen golfmaajoukkueiden harjoittelupaikkana. Lakeside Golf Academy oli tuohon aikaan paras Suomen kolmesta talviharjoitteluhallista”, Passi taustoittaa.
Talviharjoitteluhalli on purettu jo aikoja sitten, mutta monet asiakassuhteet ovat pysyneet.
Golfharrastajien keskuudessa Passi tunnettiin idearikkaana ja innostuvana tyyppinä, ja hänelle alkoi sadella toiveita golfmatkoista ulkomaille. Mies tarttuikin pian tuumasta toimeen, ja ryhtyi etsimään mielenkiintoisia pelikenttiä ja hyviä hotelleja Euroopasta. Ensimmäiset golfmatkat suuntautuivat Toscanaan, Provenceen ja Riminille. Sitten syntyi idea pistää pystyyn oma yritys, ja kaupparekisteriin Golfpassi Oy ilmoitettiin vuonna 2008.
”Olemme edelleenkin perheyritys, jossa lisäkseni ovat mukana vaimoni Hanna Urrila, sekä tyttäremme Anna (18 v) ja Veera (20 v). Anna on ollut mukana erilaisilla messuilla, ja Veera toiminut jo matkanvetäjänäkin. Hanna työskentelee muualla, mutta hoitaa yrityksemme palkanlaskennan, sekä ideoi kanssani uusia kohteita ja konsepteja”, Passi kertoo.
Golfpassi työllistää perheen lisäksi kahdeksan toimistovirkailijaa, ja 15-20 matkanvetäjää, jotka työskentelevät freelancereinä.
Passin perheen kotitilalla, Nohkuan ratsutilalla, kasvatetaan Welsh-poneja ja Welsh Cobeja, sekä järjestetään pienimuotoisesti ratsastus-, opetus- ja valmennuspalveluita.
”Hevosten heinät teemme itse, ja lisäksi viljelemme ohraa ja kauraa. Paitsi matkatoimistoyrittäjä, olen siis myös maatalousyrittäjä 365 vuotta vanhalla sukutilallamme”, Passi paljastaa.
Täyden palvelun golfmatkoja tarjoavan Golfpassin valikoimista löytyy matkoja moneen eri maahan, ja matkan kesto voi olla viikonlopusta vaikka kuukauteen.
Matkoilla on aina mukana suomalainen matkanvetäjä tai golfammattilainen, ja tarvittaessa Golfpassi järjestää myös asiakkaalle räätälöidyn matkan toivottuun kohteeseen.
”Golffarit arvostavat sitä, että matkatoimisto on jo hoitanut valmiiksi esimerkiksi peliaikojen varaukset”, Passi tietää.
Kiivainta sesonkia Golfpassissa eletään syksyisin loka- marraskuussa, ja keväällä maalis- huhtikuussa. Vilkkaita kuukausia ovat myös joulu-, tammi- ja helmikuu.
Teemamatkoilla golfiin voidaan yhdistää vaikka gourmet-elämyksiä ja safari, kuten Etelä-Afrikkaan suuntautuvalla reissulla. Myös sinkuille on omia golfmatkoja, jolloin osallistujalle ei koidu ylimääräisiä kuluja yhden hengen huoneen johdosta.
”Meille Golfpassissa on tärkeintä se, että kohteet ovat korkeatasoisia, ja asiakkaalle vaivattomia. Siksi pakettiin sisältyvät aina kaikki lennoista, kuljetuksista, majoituksista ja ruokailuista lähtien, ja tietenkin matkanvetäjän tai oppaan palvelut”, Passi summaa.
”Ja samanhenkisessä seurassa on mukava matkustaa, ja peliseuraa löytyy aina”, hän lisää.
Yrittäjä itse ei ehdi juurikaan enää golffata. Työajasta suurin osa kuluu tietokoneen äärellä.
”Lomamatkoilla koitan aina ehtiä kentälle edes kerran, ja monesti käyn tutustumassa eri kohteisiin sillä silmällä, että löytyisikö Golfpassille jälleen uusi yhteistyökumppani”, Passi kertoo.
Hieman yllättäen Passin omat lempikohteet golfinpeluun suhteen eivät sijaitse tropiikissa palmujen katveessa.
”Suosikkipaikkani löytyvät golfin syntysijoilta Skotlannista. Tykkään pelata myös Irlannissa. Niiden lähes puuttomilla links-kentillä on ihan erilaista pelata kuin perinteisillä puistokentillä. Huikeita kenttiä löytyy myös Islannista ja Norjan Lofooteilta meren rannan tuntumasta”, Passi vinkkaa.
Juha Passin yrittäjäntaipalelle mahtuu myös synkkä kausi. Hän liikuttuu ja ääni murtuu, kun hän muistelee koronapandemian alkua. Toimiston henkilökunta teki lähes ympärivuorokautista työpäivää ja palautti rahoja matkansa varanneille ja maksaneille. Yrityksen kassa kiikkui kriisin partaalla, kyse kun oli seitsemännumeroisesta summasta.
”Työntekijät työskentelivät äärirajoilla, vaikka tiesivät että lomautus uhkaa. Korona-aika koetteli lähes kaikkia yrityksiä, mutta kipeimmin se löi ravintola- ja matkailualalle. Monta kertaa mietin, onko yritykselläni enää edes tulevaisuutta”, hän muistelee.
Golfmatkailu kuitenkin toipui nopeasti, kun rajat jälleen avautuivat. Viime vuonna Golfpassi teki matkustajamäärissä uuden ennätyksensä, ja liikevaihtoi kasvoi 1,5 miljoonalla eurolla ollen 6,1 miljoonaa euroa.
”Arvostan kovasti vuoden yrittäjän titteliä ja se tuli täytenä yllätyksenä, sillä en uskonut meidän olevan paikkakunnalla kovinkaan tunnettu. Tuleehan asiakaskuntamme lähes kokonaan muualta kuin Sastamalan seudulta. Korostan myös, että tämä ei ole mikään yhden miehen show, vaan palkinto kuuluu ennen kaikkea työntekijöillemme, perheelle ja yhteistyökumppaneillemme, joista useiden kanssa on toimittu jo vuosikausia. Ilman heitä ei olisi Golfpassiakaan”, Juha Passi muistuttaa.