Vammalan seurakuntatalon myyntipäätös jäi yhden äänen päähän – Käyttökiellossa olevan rakennuksen kulut ovat vajaa 100 000 euroa vuodessa

Vammalan seurakuntatalo

Sastamalan seurakunnan kirkkovaltuusto kokousti torstaina pitkään, mutta ratkaisua Vammalan seurakuntatalosta ei kahdesta äänestyksestä huolimatta saatu aikaiseksi.

Kokouksen aluksi keskusteltiin pari tuntia seurakuntatalon puolesta jätetyistä aloitteista, ja Pertti Peuraniemi esitti, että tukisäätiön kanssa käynnistettäisiin vielä neuvottelut seurakuntatalon ostamisesta ja korjaamisesta, sekä tilojen vuokraamisesta toimenpiteiden jälkeen.

Peuraniemen kannalle asettuneet valtuutetut kritisoivat erityisesti lyhyttä aikaa, joka tukisäätiölle edellisellä kerralla valtuustossa annettiin.

Jari Kortelahti halusi tietää, miksi säätiö ei tehnyt tarjousta seurakuntatalosta, koska siihen oli mahdollisuus.

”Itse olisin ollut halukkaampi myymään säätiölle kuin kaupungille, mutta mihin hanke tyssäsi”, hän peräsi.

Kirkkovaltuutettu Jari Kortelahtea kiinnosti, miksi säätiö ei tehnyt tarjousta seurakuntatalosta.

Sirkku Aarinen kertoi olevansa epäileväinen säätiön suhteen ja kysyi, onko sen takana tarpeeksi asiantuntemusta.

”Miksi sieltä ei toimitettu seurakunnalle säätiökirjaluonnosta”, hän ihmetteli.

”Säätiölle kaksi kuukautta on lyhyt aika. Asiassa kannattaisi varmasti ottaa aikalisä ja jatkaa neuvotteluja, myös tilojen vuokraamisesta korjausten jälkeen”, totesi Aleksi Sandroos. Heikki Uusitalon mukaan muutama säätiöön sijoittamisesta kiinnostunut jättäytyi viime metreillä pois, koska seurakunnan päättäjät tuntuivat olevan haluttomia keskustelemaan yhteistyöstä.

Irmeli Kulonpää muistutti, että seurakunnallinen toiminta tarvitsee kunnon tilat.

”Nykyiset tilat Torikeskuksen toisessa kerroksessa ovat erittäin hankalat esimerkiksi kehitysvammaisille ja vanhuksille.”

Jorma Hämäläinen halusi palauttaa valtuutettujen mieliin juurisyyt, joiden vuoksi tilanteeseen on tultu.

”Keskiössä on seurakunnan talous, joka on ollut tappiollinen jo monta vuotta. Helpostusta tilanteeseen ei ole tulossa. Päinvastoin. Me keskustelemme nyt siitä, rahoitammeko rakennuksia, vai satsaammeko henkilökuntaan ja toimintaan.”

Maritta Laiho komppasi Hämäläistä.

”Seurakunnan ydintehtävä on seurakuntalaisia yhdistävä toiminta, ja siihen tarvitaan työntekijöitä.”

Lukuisten puheenvuorojen jälkeen asiasta äänestettiin, ja äänin 17-9, yksi tyhjä, neuvottelujen uudelleen aloittaminen hylättiin. Hylkäämisen puolesta äänestivät Sirkku Aarinen, Kari Alajoki, Harri Hakala, Jukka Holma, Auli Horelli, Jorma Hämäläinen, Janica Isonokari, Satu Janhunen, Mari Jokela, Mauri Kaaja, Merja Helander, Sirpa Keskinen, Henri Kiuttu, Jari Kortelahti, Maritta Laiho, Jarkko Mäkipää ja Sirkka-Liisa Saari.

Neuvotteluja olisivat halunneet jatkaa Salme Kuukka, Elisa Junttila, Seppo Kulju, Irmeli Kulonpää, Pertti Peuraniemi, Veeti Pyhältö, Aleksi Sandroos, Raija Seurala ja Heikki Uusitalo. Tyhjää äänesti Leena Finska.

Seuraava keskustelukierros käytiin kirkkoneuvoston jo aiemminkin esillä olleesta esityksestä myydä Vammalan seurakuntatalo Sastamalan kaupungille elokuussa sovitun esisopimuksen mukaan. Siinä kaupunki ostaisi seurakuntatalon 150 000 euron hintaan ja vastaisi kiinteistön purkukuluista. Kaupunki on aiemmin kertonut, että aluetta kaavaillaan kulttuuri- ja matkailukäyttöön.

Elisa Junttila esitti, että esisopimusta ei hyväksytä.

”Lukuisten seurakuntalaisten tahtotilana on säilyttää talo ja tontti jälkipolville. Jos nyt myydään, syntyy suuri haava seurakunnan sisälle.”

Uusitalo oli samaa mieltä ja luonnehti seurakunnan ja kaupungin välistä esisopimusta huonoksi.

”Tulevasta käytöstä ei ole mitään takeita. En myöskään anna ääntäni suojellun rakennuksen purkamiselle”, hän korosti.

”Tontin arvo on huomattavasti suurempi, ja millä Sastamalan kaupunki edes maksaisi, kun sen taloustilanne on jo nyt huono”, ihmetteli Kulonpää.

Kirkkovaltuuston esittämän päätöksen tekemiseen olisi vaadittu vähintään kaksi kolmasosaa läsnä olevista. Nyt päätös jäi yhden äänen päähän. Vammalan seurakuntatalon myyntiä kaupungille puolsivat Sirkku Aarinen, Kari Alajoki, Harri Hakala, Jukka Holma, Auli Horelli, Jorma Hämäläinen, Janica Isonokari, Satu Janhunen, Mari Jokela, Mauri Kaaja, Merja Helander, Sirpa Keskinen, Henri Kiuttu, Jari Kortelahti, Maritta Laiho, Jarkko Mäkipää ja Sirkka-Liisa Saari.

Vastaan olivat Salme Kuukka, Leena Finska, Elisa Junttila, Seppo Kulju, Irmeli Kulonpää, Pertti Peuraniemi, Veeti Pyhältö, Aleksi Sandroos, Raija Seurala ja Heikki Uusitalo.

Satu Janhunen (vasemmalla), Maritta Laiho, Jarkko Mäkipää ja Jorma Hämäläinen harmittelivat, että sopimusta kaupungin kanssa ei syntynyt, ja käyttökiellossa olevan rakennuksen ylläpitokulut jatkavat juoksuaan.

Tehty päätös tarkoittaa sitä, että käyttökiellossa olevan Vammalan seurakuntatalon ylläpitokulut, vajaa 100 000 euroa, jatkavat juoksuaan. Näitä ei kuitenkaan ole budjetoitu seurakunnan ensi vuoden talousarvioon, joten joku ratkaisu asiaan on pian saatava.

Voidaanko peruslämpö ja sähköt katkaista? Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kimmo Anttilan mukaan tähän on varmasti paineita, mutta helppo sekään päätös ei ole.

”Jos näin toimimme, mikään taho ei ainakaan sen jälkeen voisi taloa enää korjata. Ja eipä koivua ja horsmaa kasvava rakennus muutenkaan olisi kaupunkikuvallisesti kovin mairitteleva.”

Rakennuksen purkamisesta kirkkovaltuusto voisi tehdä päätöksen ilman määräenemmistöä.

Kirkkoherra Vesa Aurénin mukaan tilanne on kriittinen.

”Koska tyhjillään seisovan seurakuntalon ylläpitokuluja, saati purkukuluja, ei ole ensi vuoden talousarvioon budjetoitu, pitää lisäkulut jotenkin kattaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lomautuksia”, hän selvittää.

Kiire asioilla kuitenkin on, sillä seurakunnan ensi vuoden budjetti tulee kirkkovaltuuston käsiteltäväksi jo 12.12.

Jos säätiö tarjoutuisi ostamaan ja korjaamaan seurakuntatalon, voisiko Sastamalan seurakunta vuokrata sitä toiminnoilleen?

”Nämä ovat tietenkin neuvottelukysymyksiä. En kuitenkaan usko, että pelkästään seurakunnan maksamilla vuokratuloilla kiinteistöä voitaisiin ylläpitää”, Aurén toteaa. Hän selvittää, että tämän hetken näkymillä seurakunnan nykyiset väistötilatkin ovat välivaihe.

”Kirkon jäsenmäärän vähentyessä vuokratiloihinkaan ei ole mahdollisuuksia enää 10-15 vuoden kuluttua, joten sen vuoksi kirkoista halutaan tehdä monikäyttöisiä tiloja”, hän kertoo.

  • harri

    tapellaanko sastamalan muistakin lakkautetuista seurakunnantaloista näin?ai niin paikka oli väärä!Mutta halli pitää saada niin muutto tappio loppuu ja saa lisää rakentaa asuntoja minne kaikki mahtuu kun väkee tulee!

Jätä kommentti