Kaupunginjohtaja Malmberg: ”Sastamalan historiallisen mittava investointiohjelma haastaa taloutta, mutta luo elinvoimaa”

Kuvituskuva Pixabay.

Sastamalan kaupungin vuoden 2025 talousarvio on laadittu haastavassa tilanteessa, kertoo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg. Vaikka yleinen taloustilanne kääntynee hitaaseen kasvuun ensi vuoden aikana, on kuntataloudessa monia epävarmuustekijöitä, joiden vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa.

”Vuoden 2025 alussa voimaan tulevan TE-uudistuksen todelliset kustannukset ovat nähtävissä vasta ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Myös SOTE-kiinteistöjen yhtiöittämisvelvoitteen sekä vuonna 2027 voimaan tulevan kuntien rahoitusuudistuksen kokonaisvaikutukset ovat vielä epäselviä”, kertoo Malmberg talousarvion valmistelusta.

Käynnissä on myös Sastamalan kaupungin historian mittavin investointiohjelma, joka toisaalta toteutuessaan lisää kaupungin elinvoimaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia, mutta samalla kasvattaa myös kaupungin velkamäärää.

”Vuosien 2023–2027 poikkeuksellisen suurten hankkeiden myötä kaupungin vuotuiset investoinnit käytännössä tuplaantuvat. Tämän investointiputken aikana uusitaan kaupungin palvelurakenteita laajasti rakentamalla kouluja eri puolelle kaupunkia ja samalla panostetaan sekä Sylvään Taitotalon että uuden uimahalli-liikuntahallikompleksin rakentamiseen”, Malmberg sanoo.

Talousarvio alijäämäinen – veroihin ei korotuksia

Sastamalan vuoden 2025 talousarvio kääntyy monen ylijäämäisen vuoden jälkeen alijäämäiseksi, mutta vain vähän. Vuosikate, joka on 8,7 miljoonaa euroa, ei riitä poistoihin, vaan tulos on 0,5 miljoonaa euroa tappiollinen.

”Järjestelyerät parantavat tilannetta niin, että lopullinen alijäämä on noin 0,1 miljoonaa”, talousjohtaja Anne Kosonen selvittää.

Alijäämäisen tuloksen ja 17 miljoonan investointitason seurauksena kaupungin velkataso nousee 8 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Taloussuunnitelmassa vuosien 2026–2027 tuloksen arvioidaan painuvan noin 2 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Koko suunnittelukaudella velkataso kasvaa yhteensä noin 28 miljoonaa euroa miljoonaa ja kaupungin kokonaisvelka nousee vuoden 2027 loppuun mennessä yli 91 miljoonaan euroon.

Vuosien 2025–2027 alijäämä on kokonaisuudessaan 3,3 miljoonaa euroa, mikä vähentää aiemmilta vahvoilta vuosilta kertynyttä taseen ylijäämää.

”Kaupungin taseen ylijäämä on kasvamassa yli 40 miljoonaan euroon. Sen ansiosta Sastamala kestää kyllä muutamia taloudellisesti vaikeampiakin vuosia”, Kosonen toteaa.

”Poistojen ja vuosikatteen pitäisi kuitenkin mennä samaa linjaa, eli loputtomiin näin ei voi jatkua”, talousjohtaja korostaa.

Veroprosentit alakanttiin?

Sastamalan kunnallisveroprosentti pysyy nykyisellä tasolla ja on 8,9 prosenttia vuonna 2025, mikä on Pirkanmaan keskitasoa. Kiinteistöverot ovat valtakunnallisesti verrattuna jopa erittäin alhaiset: Yritysten kiinteistöistään maksama yleinen kiinteistövero on alin mahdollinen.

Talousarviossa vertailukelpoinen nettomenojen kasvu on maltillinen, noin 2 prosenttia. Malmberg painottaa, että talousarviossa pysyminen edellyttää kaikilta toimialoilta toiminnallista sopeutusta.

”Sopeutusta ja tasapainottamistoimenpiteitä on jatkettava koko suunnitelmakauden ajan”, hän muistuttaa.

Tulevien vuosien säästöpaletissa on palveluverkon perkausta, kiinteistöomaisuuden tarkastelua, tulopuolen vahvistamista uusiutuvan energian hankkeilla, luottamushenkilöorganisaation koon arviointia ja henkilöstökustannuksista karsimista.

”Asukasmäärämme vähenee keskimäärin 200:lla, oppilasmäärät noin 100:lla vuosittain. Palveluverkon tarkastelu on täysin perusteltua”, Malmberg sanoo.

Kosonen pitää palveluverkon tarkastelua kriittisen tärkeänä tulevaisuuden kannalta:

”Oppilasmäärä pienenee niin paljon, että nykyinen palveluverkko on asukasmäärään nähden liian laaja.”

Pihanäkymässä Pehulan uusi monipalvelukeskus. Havainnekuva: Arkkitehti SAFA Jari Lantiainen.

Uusia kouluja ja palveluita

Sastamalan kaupunki jatkaa vuonna 2025 voimakasta panostusta kouluihin ja asukkaille suunnattuihin palveluihin. Sylvään taitotalon rakentaminen on käynnissä ja se valmistuu vuoden 2026 kesään mennessä. Myös Pehulan monipalvelukeskuksen on määrä valmistua keväällä 2026.

Yhdyskuntatekniikan osalta investointitaso on hieman yli 2 miljoonaa euroa sisältäen pääosin nykyisen katuverkon parannusta. Myös vesijohtojen ja viemäreiden saneerausta jatketaan suunnitellusti saneerausohjelman mukaan. Mouhijärvelle uuden yhtenäiskoulun lähelle varataan määräraha kunnallistekniikan rakentamiseen seitsemälle uudelle tontille.

Vaikka Sastamalan väestöennuste näyttää miinusmerkkiseltä, uskoo Malmberg kehityksen kääntyvän ennen pitkää positiiviseen suuntaan:

”Sastamalan hyvä sijainti ja liikenneyhteydet, kilpailukykyinen tonttitarjonta ja laadukkaat paikalliset palvelut ovat valttejamme.”

Poimintoja vuoden 2025 investoinneista

Tilakeskus:

  • pieninvestoinnit 600 000 euroa
  • liikuntapaikkarakentaminen 70 000 euroa (jäähallin pukutilat, asfaltit, kalustus)
  • Pehulan monipalvelukeskus 4,4 miljoonaa euroa
  • Sylvään taitotalo 4,5 miljoonaa euroa
  • Uimahalli 2 miljoonaa

Yhdyskuntatekniikka:

  • Vammalan aseman alikulun suunnittelu 70 000 euroa
  • Uotsolantien kaava-alue 250 000 euroa
  • perusparannuskohteet 1 miljoona
  • Pesurinkadun pato-ojan rumpujen uusinta 100 000 euroa
  • venelaiturit 50 000 euroa
  • Nokiankadun asfaltointi 100 000 euroa
  • katuvalaistuksen saneeraus 150 000 euroa
  • Asfaltoinnit 250 000 euroa
  • Puistokadun kevyen liikenteen väylät 250 000 euroa
  • Pororannan leikkipuisto 50 000 euroa

Sastamalan Vesi:

  • vesilaitokset 200 000 euroa
  • etäluettavat vesimittarit 150 000 euroa
  • Häntyrin kaivo 100 000 euroa
  • Uotsolantien kaava-alue 250 000 euroa
  • Haja-asutusalueen vesihuolto 150 000 euroa
  • jätevesipumppaamot 100 000 euroa
  • saneerauskohteet 1 miljoona euroa
  • hulevesien hallinta 50 000 euroa

Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota vielä pariin otteeseen ja valtuusto päättää siitä 9. joulukuuta.

Jätä kommentti