Huittisissa tullaan ensi kesänä kuvaamaan kokoillan elokuva Sikatila.
Elokuvan käsikirjoittaneen ja ohjaavan, huittislaislähtöisen Pekka Ollulan mukaan kyseessä on Huittisiin sijoittuva, maalaisromanttinen zombiekomedia.
“Elokuvan käsikirjoitus on valmis ja palautin viimeisen version Suomen elokuvasäätiölle juuri ennen joulua. Näyttelijävalinnat on jo tehty ja kuvauslokaatiot valittu, työryhmän kokoaminen on parhaillaan käynnissä. Elokuvan viralliset nettisivut avautuvat pikapuoliin”, Ollula summaa elokuvan tämän hetken tilanteesta.
Konkareita ja uuden polven tähtiä
Elokuvan koko näyttäjäkaarti paljastetaan kevään aikana, mutta Ollula on valmis hivenen raottamaan salaisuuden verhoa.
Elokuvassa tullaan näkemään muun muassa Ollulan aiemmasta, myös Huittisissa kuvatusta Polkupyörävaras-lyhytelokuvasta tuttuja nimiä.
“Sikatilassa maanviljelijän roolissa nähdään Tapio Liinoja ja teurastajana Jussi Lampi. Nuoremman kaartin näyttelijöistä voisin nostaa esiin Tatu Sinisalon, joka myös tulee kanssani Huittisiin pitämään kameranäyttelemisen kursseja mukaan pääseville avustajilla”, Ollula kertoo.
Ollulan mukaan elokuvan näyttelijäkattaus on hieno yhdistelmä kotimaisia legendoja ja nuoremman polven huippunimiä.
“Olen todella innoissani tästä kombosta, mikä yhdistää kaksi sukupolvea.”
Keskeisinä kuvausmiljöinä toimivat Huittisten keskusta ja Huhtamo, josta Ollula on itse kotoisin.
“Kuvaukset tulevat ajoittumaan kesä-, heinä-, elo- ja syyskuuhun. Paljon tullaan kuvaamaan keskustassa jo alkukesän aikana, osa kuvauksista sijoittuu Huhtamo International Film Festivalien eli HIFF:in yhteyteen”, Ollula kertoo.
Sikatilan tulee tuottamaan Ollulan yritys Oohlala Pictures.
Huittisten kaupunki mukaan markkinointiyhteistyöhön
Huittisten kaupunki on päättänyt tehdä elokuvan kanssa markkinointiyhteistyötä.
Yhteistyön myötä elokuvassa tullaan mainitsemaan dialogitasolla, että kaupunki on erittäin potentiaalinen paluu- ja maallemuuttokohde sekä elinvoimansa että sijaintinsa puolesta.
Markkinointiyhteistyön hinta on 10 000 euroa.
“Olen erittäin otettu siitä, että Huittisten kaupunki tarttui tähän mahdollisuuteen. Lyhytelokuvan kohdalla testasin sen, että Huittinen toimii hienosti niin elokuvan kuvauspaikkana kuin valkokankaalla ja Sikatilan myötä saamme räjäytettyä Huittisen kerralla maailmankartalle”, Ollula sanoo.
Uudenlaisen, yhteisöllisen toteutustavan ansiosta kenellä tahansa huittislaisella on mahdollisuus osallistua elokuvan tekemiseen.
Ollula kertoo, että kevään aikana myyntiin tulevat elokuva-avustajaksi mieliville tarkoitetut Naama valkokankaalle -liput ja elokuvan tekemisestä kiinnostuneille suunnatut Sivustaseuraaja-passit.
“Naama valkokankaalle -lipun hinta pitää sisällään kameranäyttelemisen kurssin, jossa opetellaan, mitä elokuvan kuvauksissa tulee huomioida, harjoitellaan kohtauksia ja haetaan liikkeen kautta huittislaista zombiutta. Tämä helpottaa osaltaan myös kuvauspäivää, kun avustajien kanssa on käyty etukäteen läpi, mitä sen aikana tulee tapahtumaan.”
Sivustaseuraaja-passeilla elokuvan tekemistä pääsee seuraamaan aivan kameran takaa ilman pelkoa, että päätyisi itse esiintymään elokuvassa.
“Kotimainen kulttuurin on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa, mutta vaikeat ajat poikivat aina jotain hyvää. Tämä on uudenlainen tapa tuoda kulttuuri konkreettisesti lähelle”, Ollula sanoo.
Innostunut vastaanotto ammattilaisilta
Elokuvassa zombievirus muuttaa paikallisen sikalan possut verenhimoisiksi tappajiksi ja tauti leviää kulovalkean tavoin myös kyläläisten keskuudessa.
Ollulan mukaan elokuvan tähän mennessä saama vastaanotto on ollut innostunutta.
“Varsinkin näyttelijöiden ja muiden tekijöiden taholla koetaan, että tässä ollaan tekemässä aidosti jotain aivan uutta. Moni näyttelijä kehui, että käsikirjoitus on niin mainio, että sen joutui lukemaan yhdeltä istumalta.”
Ollula kertoo, ettei moderneja maalaiskomedioita pääse Suomessa kovin usein tekemään.
“Tämä on hyvä tapa nostaa esiin myös kotimaista ruoantuotantoa ja kasvattaa ruoan arvostusta viihteellisemmässä ympäristössä. Kaikki se on lähellä omaa sydäntäni.”
Tähän siis on tultu, että työntekijä joutuu maksamaan työnantajalle. Viime vuosituhannella avustajille maksettiin ihan oikeaa palkkaa. Sitten palkkioksi riitti kympin lahjakortti ja nyt avustaja itse maksaa työn tekemisen ilosta. Kameratyöskentely merkitsee avustajalle sitä, että ei saa katsoa kameraan ja kun ei tarvita kuvissa, pysyy hiljaa kameran takana häiritsemättä näyttelijöitä. Sopivuus fyysisesti ja liikunnallisesti rooliin pitäisi selvittää casting-tilaisuudessa ja jos tarvitaan harjoituksia, niistä maksetaan korvaus avustajille. No, muusikoitakin yritetään nykyään saada keikalle lupaamalla rahan sijasta näkyvyyttä.