“Unelmat ja haaveet käyvät toteen” – Sinikka Havia ja Henna Salonen allekirjoittivat työsopimuksen Huittisten kaupungin kanssa

Sinikka Havia ja Henna Salonen lukivat tarkasti työsopimuksensa ennen kuin allekirjoittivat paperit. Tämän jälkeen sopimukset laitettiin tarkasti talteen tärkeiden papereiden mappiin.

Huittislaisilla Sinikka Havialla ja Henna Salosella oli eilen tiistaina yksi elämänsä jännittävimmistä päivistä. Molemmat allekirjoittivat työsopimuksen Huittisten kaupungin kanssa.

Kaupunki palkkasi vuoden alusta pitkäaikaiset vammaispalvelun asiakkaat Salosen vuoropäiväkoti Pikku Ainoon ja Havian Lauttakylän koulun keittiölle palkkatuen avulla. Työsopimus on alkuvaiheessa voimassa kymmenen kuukauden ajan.

“Tämä on historiallinen päivä ja täytyy myöntää, että ihan herkistyn tässä tilanteessa. Meillä on tavoite, että jos toimintakeskuksessa on asiakkaita, joilla on motivaatiota ja parhaassa tapauksessa jopa koulutus, heitä ohjataan sijoitetun toiminnan kautta palkkatyöhön. Molemmat Sinikka ja Henna ovat olleet pitkään kyseisissä paikoissa sijoitetun toiminnan kautta ja nyt tavoite toteutuu, kun he aloittavat palkkatyössä”, Huittisten Jokirannan toimintakeskuksen esihenkilö Riikka Kunnas sanoo.

Kaupungille kolme työntekijää palkkatuella

Kahdeksan vuoden ajan Lauttakylän koululla ollut Havia on ollut palkkatyössä jo aiemminkin, useamman vuoden Pikku Ainossa avustaneelle Saloselle palkkatyö on ensimmäinen.

Ruokapalveluissa työskentelevien Salosen ja Havian lisäksi kaupunki on palkannut yhden henkilön palkkatuen avulla tekniselle puolelle.

“Syksyllä tarkastelimme sijoitetun työtoiminnan tehtävien vaatimuksia ja osatyökykyisten mahdollisuutta toimia niissä palkkatyössä. Olemme iloisia, että saimme kolmeen työtoiminnan paikkaan palkattua palkkatöihin niissä työtoiminnassa olleet henkilöt. Minusta tämä on hyvä esimerkki siitä miten sijoitetusta työtoimintapaikasta voi tulla työpaikka. Työyhteisön monimuotoisuus on antoisaa niin työantajalle kuin työntekijöille. Huittisten kaupunki haluaa omalta osaltaan edistää monimuotoisia työyhteisöjä ja meidän työpaikkamme ovat avoimia kaikille”, Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo toteaa.

Huittinen osoittaa edelläkävijyyttä

Kunnaksen mukaan asiakkaiden palkkatyön toteutuminen on Jokirannan toimintakeskukselle merkittävä edistysaskel jo valtakunnallisella tasollakin.

“Kehitysvammaliiton mukaan palkkatuella työskentelee valtakunnallisesti palkkatyössä noin 600 kehitysvammaista ja heistä peräti kolme Huittisten kaupungilla. Kyllä tätä voi ehdottomasti pitää yhdenlaisena edelläkävijyytenä.”

Aivan uuden äärellä asian suhteen ei Huittisissa kuitenkaan olla, vaan yksityisellä puolella palkkatöihin on päästy jo aiemmin.

“Yksi toimintakeskuksen asiakas on ollut jo useamman vuoden osa-aikaisesti palkkatuetussa palkkatyössä yrittäjä Petri Heinolla. Olemme todella iloisia siitä, miten myönteisesti sekä julkinen että yksityinen puoli ovat Huittisissa aina suhtautuneet asiakkaidemme työllistämiseen ja työelämään tutustumiseen”, Kunnas kiittelee.

Täsmätehtäviä, jotka hallitaan täydellisesti

Havia ja Salonen työskentelevät palkkatöissä kumpikin viitenä päivänä viikossa, neljä tuntia päivässä.
“Työtehtäviini kuuluu tiskaus”, Havia kertoo.

Salonen hoitaa tiskien lisäksi pienissä määrin myös muita siivoustehtäviä.

“Palkkatuella työskenteleville etsitään heille sopivat työtehtävät. Niitä voisi olla esimerkiksi kaupanalalla siistimisessä, hyllyttämisessä tai varastolla. Huittisissa on paljon elintarviketeollisuutta, jonne meillä voisi olla hyviä tekijöitä esimerkiksi pakkaamoon. Asiakkaillemme sopivia tehtäviä voisi olla myös kiinteistönhuollossa”, toimintakeskuksen työvalmentaja Kaisu Eklund sanoo.

“Asiakkaillemme etsitään heille sopivat täsmätehtävät, jotka he osaavat täydellisesti”, Kunnas täydentää.

Työnantajan saaman palkkatuen määrä vaihtelee, toimintakeskuksen asiakkaiden palkkaamiseen valtiolta saatava tuki on pääsääntöisesti 70 prosenttia.

“Meidän asiakkaamme saattaa olla jollekin juuri sopiva työntekijä sen vuoksi, että hän voi tehdä töitä esimerkiksi kaksi tuntia päivässä. Palkkaamisessa ei ole siis vain kahta vaihtoehtoa eli palkata tai olla palkkaamatta, voidaan etsiä sellainen osapuolille sopiva malli”, Kunnas lisää.

Palkkatyö mahdollistaa haaveiden toteutumisen

Saloselle palkkatyö on merkityksellinen erityisesti siitä syystä, että hän saa kokea olevansa osa työyhteisöä.

“Minulla on kivoja työkavereita ja työ antaa kokemuksen, että olen tärkeä. Työsopimuksen allekirjoittaminen tuntui hienolta, unelmani ja haaveeni käyvät toteen.”

Havialle palkkatyö mahdollistaa viimein pitkäaikaisen haaveen toteutumisen.

“Olen suunnitellut Lapin reissua, mutta tähän asti siihen ei ole ollut mahdollisuutta”, hän paljastaa.

Toimintakeskuksen asiakkaista kahdeksan on tällä hetkellä sijoitetussa toiminnassa. Eklundin mukaan tavoite on, että kaikki heistä työllistyisivät Havian ja Salosen tapaan.

“Sijoitetun toiminnan aikana työelämän taitoja harjoitellaan, jotta niitä sitten päästään palkkatyössä toteuttamaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun työpaikalla aletaan miettiä, että sijoitetun toiminnan tekijälle tarvitaan sijainen, hän on todellakin osoittanut ansaitsevansa paikkansa”, Eklund toteaa.

“Ja me sanomme sen ääneen, että työstä kuuluu myös maksaa palkka”, Kunnas täydentää.

Jätä kommentti