Sisäministeri Mari Rantanen (ps) kiersi viikonloppuna Pirkanmaalla, ja Sastamalassa hän piipahti lauantaina. Citymarketin pihamaalle perussuomalaisten teltalle oli kokoontunut lähinnä paikallisia puolueaktiiveja, mutta jonkin verran paikalla oli myös muuta yleisöä.
Pakkaskelillä pitkään toppatakkiin, pipoon ja lämmitettäviin kintaisiin pukeutunut ministeri kätteli paikallaolijoita ja vastaili auliisti hänelle esitettyihin kysymyksiin.
Ennen Sastamalaa Rantanen oli käynyt jo Lempäälässä ja Pirkkalassa. Yöksi hän oli menossa ystävänsä luokse Tampereelle, ja kiertue jatkui sunnuntaina Nokialle, Hämeenkyröön ja Ylöjärvelle.
“Kyllä ne ovat arjen turvallisuuteen liittyviä asioita, jotka tällä hetkellä suomalaisia eniten askarruttavat”, Rantanen kertoi Alueviestille.
“Turvallisuusympäristö on ollut muutoksessa, ja viranomaisten on oltava hereillä, kuten meillä täällä Suomessa on oltukin. Rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkoa valmistellaan, ja suomalaisten keskuudessa tämä laki on ollut toivottu ja suosittu. Lainsäädännön jatko tarvitaan”, Rantanen totesi.
Hänen mukaansa tilanne itärajalla on tällä hetkellä jännitteinen mutta vakaa.
“Nopeisiin muutoksiin on kuitenkin syytä varautua, eikä Suomi aio itärajaa avata.”
Nykyisellään niin sanottu käännytyslaki on voimassa tämän vuoden heinäkuun 22. päivä saakka.
Lain voimassaolon jatkamista koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuussa. Lakia ovat vastustaneet vihreät, vasemmistoliitto ja kuusi Sdp:n kansanedustajaa.
Paikalla ollut naishenkilö kertoi Rantaselle kantavansa huolta maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista.
“Miten estetään, että emme seuraa Britannian esimerkkiä, siellä naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kasvanut siellä aivan kauheisiin mittasuhteisiin, ja esimerkiksi vuosina 2022–2023 siellä kirjattiin yli miljoona naisiin ja tyttöihin kohdistettua väkivaltarikosta.”
Rantanen totesi, että vuoden alussa turvapaikkapolitiikkaan tuli merkittäviä kiristyksiä.
“Turvapaikka on aina määräaikainen, ja rikoksen tehnyt voidaan karkottaa maasta. Tämä on tärkeä uudistus, sillä aiemmin kansainvälisen suojelun asemaa ei ole lain mukaan voitu peruuttaa sillä perusteella, että henkilö on syyllistynyt Suomessa oleskelunsa aikana rikokseen”, Rantanen selvitti.
Hänen mukaansa lakimuutos on nyt iso askel järkevämpään suuntaan ja vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta.
Itämeren kaapelirikotkin nousivat Sastamalassa esille ja Rantanen toisti jo aiemmin julkisuudessakin sanomansa, eli Venäjän varjolaivasto on uhka niin turvallisuudelle kuin ympäristöllekin.
“On erittäin tärkeää, että Itämeren valvontaa voidaan lisätä. Valvonta, sekä asioihin jämäkästi puuttuminen toimivat myös ennaltaehkäisevästi. Meillä pitää olla mahdollisuus varautua kaikkeen, mitä tulee maalta, mereltä tai ilmasta”, Rantanen tiivisti.