Punkalaitumen kunnanjohtaja Tiina Pelkonen luottaa maalaisjärkeen – ”Olen tällainen pienten kuntien puolustaja”

Loimaalla perheineen asuva kunnanjohtaa Tiina Pelkonen nimeää Punkalaitumen erityisiksi helmiksi Taikayöntien varrella sijaitsevan, motoristien suosiman kahvila Myötätuulen, Särkän tanssilavan ja Talonpoikaismuseo Yli-Kirran.

Kaunis, puinen portaikko johdattaa yläkertaan, jossa syksyllä kunnanjohtajana aloittaneen Tiina Pelkosen valoisa työhuone sijaitsee.
Punkalaitumen kunnantalo on suuri, vanha ja tyylikkyyttä henkivä rakennus.

Monet pikkupaikkakuntien kunnantalot ovat tyhjentyneet, ja pois ainakin alkuperäisestä käytöstä, mutta Punkalaitumella talo on yhä toiminnassa. Noin 2600 asukkaan kunta on pysytellyt itsenäisenä ympärillä tapahtuneista kuntaliitoksista huolimatta, vaikka sitä on liitoksiin mukaan kosiskeltukin.

”Olen tällaisten pienten kuntien puolustaja”, aiemmin Kyyjärven kunnanjohtajana toiminut Pelkonen hymyilee. Työkokemusta hänellä on myös muun muassa tuotekehittelystä, kylpyläesimiehen tehtävistä, ja opettajaksikin hän on itsensä ehtinyt lukea.

”Opetin tradenomeja jonkin aikaa, ja olen myös ollut Alajärvellä elinkeinoyhtiössä töissä ja siellä tutustuin Järvipohjanmaan yrityspuoleen. Silloin ”pelikavereiksi” tuli myös kuntajohtajia. Kun sitten synnyinkuntaani Kyyjärvelle tuli kunnanjohtajan paikka auki, hain sitä ja tulin valituksi”, valottaa Pelkonen työhistoriaansa.

Kyyjärvellä kunnanjohtajan pestissä vierähti kaikkiaan kuusi vuotta.

”Se on vielä puolta pienempi paikkakunta kuin Punkalaidun. Tietyllä tavalla sinne oli helppo mennä, minut otettiin vastaan kotikylän tyttönä. Haasteitakin oli ja opeteltavaa, voisi sanoa, että hyppäsin suoraan syvään päähän”, Pelkonen selvittää.

Harvalla pienellä paikkakunnalla kunnantalo palvelee enää alkuperäisessä tarkoituksessaan. Tiina Pelkosen työhuone on talon yläkerrassa.

Kokemuksen kautta kuntakenttä on tullut tutuksi, ja Punkalaitumen kunnanjohtajuus tuntui sopivalta jatkumolta.

”Pidän kuntapuolen tehtäviä erittäin mielenkiintoisina ja monipuolisina. Tässä ollaan tekemisissä kaikenikäisten ihmisten kanssa.

Vuorovaikutteisuus on tärkeä, haluan, että minut koetaan helposti lähestyttävänä. Tärkeää on myös avoimuus ja rehellisyys. Uskon faktoihin, realistinen pitää olla – muuten narraa itseään ja muita. Asioissa pitää kuitenkin osata nähdä aina se valoisakin puoli”, pohtii Pelkonen.

”Maalaisjärjellä nämä asiat on hallittavissa, kunhan ei ala liikaa kiekuroimaan. Punkalaidun ei ole ottanut suuria riskejä, vaan keskittynyt kunnan ydintoimintaan. Monesti kunnat lähtevät sooloilemaan liikaa”, näkee Pelkonen.

Varjojakin työhön liittyy.

”Valtio on nykyään aika huono kumppani kunnille, kunnat eivät ole voineet luottaa valtion tukeen ja maksavat negatiivisia valtionosuuksia. Se on turhauttavaa. Sotepalveluille tuotetut kiinteistöt jäävät kuntien harteille, mielestäni valtion pitäisi ottaa niistä vastuu”, kritisoi Pelkonen.
Punkalaitumelaiset ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että oma terveysasema on säilynyt.

”Meillä on täällä oma kiinteä terveysasema, jossa on myös hammashoitopalvelut, lääkäri ja labra. Punkalaidun on mukana myös liikkuvien palveluiden kokeilussa, joka jatkuu edelleen.”

Yksi huolenaihe on ikääntyvien päivätoiminnan karsimiseen liittyvät päätökset.

Punkalaidun, kylänraitti
Rauhallisen kylänraitin varrella on vielä useampia kivijalkaliikkeitä. Kuva: Alueviestin arkisto

”Päivätoiminta on selkeästi vähentänyt hoitolaitospaikkojen tarvetta. Ikäihmiset menevät nopeammin ympärivuorokautiseen hoitoon, kun näitä lähdetään lopettamaan. Se on monelle ollut henkireikä, kun on sisältöä ja ohjelmaa elämässä. Nyt näitä toimintoja sysätään järjestöille, ja katkoksen jälkeen on pelkona, että toiminnot eivät jatku mitenkään”, hän harmittelee.

”Digipalveluista sen verran, että niiden kautta ei suoriteta esimerkiksi ikääntyvien ihmisten pesuja, kaikkea ei voi tehdä etänä. Ihmettelen myös sitä, että maaseutukunnista ollaan lopettamassa terveydenhoitoalan kiinteistöjen vuokrasopimuksia samaan aikaan kun erikoissairaanhoitoon satsataan, ja Tampereen sairaalanmäelle rakennetaan jatkuvasti uusia yksiköitä.”

Viime aikoina tehdyt päätökset eivät Pelkosen mukaan kanna kauaa.

”Millä kunnat elävät, jos kaikki pitää antaa ilmaiseksi hyvinvointialueella – ja vain suuret kaupungit hyötyvät?”

Tiina Pelkosella on selkeät suuntaviivat piirrettynä tälle vuodelle.

”Maksuton varhaiskasvatus on otettu käyttöön jo viime vuoden elokuussa, se jatkuu. Kiinteistöjen tilanteen selvittelykin jatkuu, joistakin kiinteistöistä pitää päästä eroon ja yhdistää toimintoja saman katon alle. Tyhjilleen jäävät kiinteistöt menevät myyntiin.”
Punkalaitumen kaunis luonto, rauha ja peruspalvelut viehättävät monia.

”Meillä on monipuoliset ja lähes maksuttomat liikuntapalvelut kuntalaisille. Liikuntahallissa ei ole mitään maksua, vaan sinne voi mennä harrastamaan ilmaiseksi. Meillä on myös vahva järjestökenttä”, mainitsee Pelkonen.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra kesällä. Kuva: Talonpoikaismuseo Yli-Kirra.

Maan laajuinen väestön ikääntyminen ja syntyvyyden lasku koskettaa myös Punkalaitumella.

”Kun ikääntyvien määrä kasvaa, huoltosuhde kasvaa. Työssäkäyvien asukkaiden ja lasten osuus vähenee koko ajan”, Pelkonen tietää.

Hän pitää johtamaansa kuntaa kuitenkin nimenomaan perheille ihanteellisena paikkana, ja samoin varhaiseläkeikäisille, jotka haluavat vielä puuhastella vaikkapa omalla pihamaalla.

”Täällä on omaa rauhaa, kaunista luontoa, mutta myös peruspalvelut ja harrastusmahdollisuudet kohdallaan.”
Mutta mitä harrastaa kunnanjohtaja itse?

”Lenkkeilen, soitan pianoa ja laulan. Hiljakkoin kävin mummuja laulattamassa ikääntyvien päivätoiminnassa. Haluan olla mukana kuntalaisten arkielämässä.”

Kunnantalon alakerrassa löytyy pätkä riukuaitaa – niin kuin Punkalaitumen vaakunastakin.

Jätä kommentti