Suomessa pesivistä noin 240 lintulajista jopa 70 lajia jää elämään tänne talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika lumen ja jään kera heikentää lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi olla joillekin linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.
Lauantaina ja sunnuntaina 25.-26.1.2025 vietetään Suomessa jälleen tuttua tunnin mittaista pihabongaustapahtumaa, jonka järjestää BirdLife Suomi, suojelijana toimii tohtori Jenni Haukio. Tämä perinteinen tammikuun viimeisen viikonlopun tapahtuma on hieno tapa kerätä tietoa Suomen talvilinnuista ja muutoksista talviluonnossa.Talvilinnut tarvitsevat apuamme ravinnon saannin suhteen.
Lähes kaikki pienemmät ja isommat talvehtivat linnut käyttävät kaiken aikansa ruoan etsimiseen. Tuttuja näkyjä kaduilla ja pihoilla liikkumisessa ovat muun muassa varikset ja harakat. Ruokaa kaivetaan lumen alta jos saadaan, roskikset ja muut piha-alueet kolutaan tarkasti ihmisasutuksien liepeiltä. Aina jotain joltain kulkijalta tippuu, varsinkin viikonloppuisin taajamien keskustoissa.
Tammikuinen bongaustapahtuma sopii lapsille sekä aikuisille, parhaimillaan koko perheelle. Yhteinen tapahtuma voi sytyttää perheen nuorimmissa jäsenissä kiinnostuksen luontoa ja lintuja kohtaan laajemminkin. Kuvittelisin, että tunnissa tavallisellakin pihalla, jossa on jonkinlainen talvitarjoilu siementen tai kauralyhteen muodossa, käy ainakin 3-4 varmaa pikkulintulajia. Hyvässä lykyssä helposti jopa 4-6 talvehtivaa lintua tavattaneen.
70 lajia ei varmasti tavata missään yhtenä tai edes kahtena päivänä. Noin 10 lajia lienee realistinen määrä havaita täällä Sastamalan ja Huittisten talvimaisemissa tunnin mittaisen tapahtuman aikana. Harvinaisemmasta päästä linnuista voisi olla pyrstötiainen tai käpytikka, jotka voisivat yllättäen pelmahtaa nokkimaan ravintoa pihapiireihin.
Tänä talvena etenkin rastaat ja tilhet liikkuvat ja matkaavat etelämmäksi vasta nyt näillä Etelä-Suomen korkeuksilla. Syksy ja loppuvuosi oli oudon hiljainen näiden massamuuttaja- lintujen pitkälti puuttuessa luonnosta. Nyt tammikuun lopullakin näitä lintuja voi nähdä suurempiakin parvia kaupunkipuissa ja pihapensaissa, joissa marjoja vielä roikkuu.
Valon määrä luonnossa lisääntyy ja kaamosaika on ohitettu. Kuusitiaiset aloittavat kevään odotuksen lauluillaan luonnossa ensimmäisten pikkulintujen joukossa. Pian tähän kuoroon yhtyvät muutkin tiaislajit.
Teksti ja kuvat: Hannu Moilanen.