Yleisöltä: “Turvallinen kesäloma vai selviytymiskurssi?” – Sastamalan kaupunki leikkaa alakoululaisten kesähoidosta

Kuvituskuva Pixabay.

“Alakouluikäinen on liian pieni viettämään kokonaisia päiviä toistuvasti yksin kotona.” Näin toteaa Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Sastamalan kaupunki on kaikessa hiljaisuudessa päättänyt lopettaa edellisinä vuosina pienille koululaisille kesäkuussa järjestetyn kesätoiminnan. Kesätoiminnassa pieni koululainen on voinut viettää päivän vanhempien työpäivän ajan. Asiasta ei ole virallisesti tiedotettu, mutta huhu on tarkastettu paikkaansa pitäväksi.

Koulujen loma-ajan hoito on ollut monissa perheissä tärkeä osa kesän ja loma-aikojen suunnittelua, jotta pienten lasten ei tarvitsisi olla yksin pitkiä päiviä vanhempien ollessa töissä. Aikaisempina vuosina kesätoimintaan on osallistunut 25-30 lasta, joten tarvetta hoidolle on ollut. Moni vanhempi käy töissä pitkänkin matkan takana, esimerkiksi Tampereella, jolloin ilman hoitopaikkaa lapsen yksinolo saattaa venyä jopa 10 tuntiseksi päiväksi.

Kaikilla perheillä ei ole isovanhempia tai muutakaan tukiverkkoa. Ja nykypäivänä on muutenkin äärimmäisen harvinaista, että kummit, naapurit tai sukulaiset pystyisivät ottamaan lastenhoitovastuuta etenkään useammaksi viikoksi. Harva työnantaja pystyy toteuttamaan kesälomat vanhempien toiveiden mukaan. Myös työpaikoilla loma-ajat tarkoittavat usein henkilöstövajetta.

8–10 tuntinen yksinolo joka ikinen päivä, usean viikon ajan, on aivan kohtuuton vaatimus pienille eka- ja tokaluokkalaisille. Vanhempien huoli lapsen pärjäämisestä kotona vaikuttaa väistämättä keskittymiseen töissä. Pikkukoululaisten joukossa on myös erityislapsia, joiden diagnoosit eivät kuitenkaan riitä saamaan hoitopaikkaa vammaispalvelun kautta. Ja oli kyseessä erityislapsi tai ei, on taidot ja arviointikyky monella vielä harjoitteluasteella.

Nämä lapset eivät kaikki välttämättä vielä tunne kelloa, osaa käyttää kännykkää että saisi avun hädän tullen, pelkäävät jopa niitä mörköjä sängyn alla, eivätkä aina muista ruokaa mikrossa lämmittäessä ottaa haarukkaa pois lautasen reunalta. Pikkukoululaiset eivät osaa välttämättä toimia hätätilanteessa oikein. Vaikka erilaisia tilanteita olisi käyty lapsen kanssa yhdessä läpi, voi lapsen toimintakyky jäädä odottamattomassa tilanteessa hätääntymisen alle. Nyt Sastamalan kaupungin mielestä heidän pitäisi osata huolehtia itsestään pitkien päivien ajan mahdollisesti useampi viikko. Samat lapset saavat koulupäivien ohella olla turvallisesti aamu- ja iltapäiväkerhoissa.

Sastamalan kaupungille tästä kesäkuun hoidon lopettamisesta tulee mitätön säästö: 13 000€. Lähes sama summa jonka kaupunki lahjoittaisi VaLePalle kultamitalista tai maksaa kuukaudessa kaupunginjohtajalle palkkaa.

Kun koululaisten kesätoiminta on ollut säästölistalla, ovatko päättäjät ymmärtäneet mistä on kyse? Onko nimitys ”kesätoiminta” johtanut harhaan ja on kuviteltu tämän olevan vain jotain lasten mukavaa pikku kesäpuuhastelua, kun kyse on oikeasti ollut lapsiperheiden hoitotarpeesta, jotta vanhemmat voivat käydä töissä?

Ystävällisesti toivomme vastausta Sastamalan kaupungin päättäjiltä, mutta myös kommenttia lapsiperheiden sosiaalityöstä.

Huolestuneiden perheiden puolesta:

Mirka Virtanen
Mika Kulmala
Sanni Krigsman
Stefan Krigsman
Noora Virta
Janne Mäkipää
Kirsi Männistö
Ari Männistö

  • Koipeliini

    Taitaa olla niin, että on vain Vammalassa tarjottu tätä kesätoimintaa. Pieniä alakoululaisia asuu muuallakin laajan Sastamalan alueella. Mitenkäs he ovat tähän saakka lainkaan pärjänneet, kun ei ole kaupunki järjestänyt kesäkuussa hoitopaikkaa? Ihmettelen vaan.

Jätä kommentti