Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Muistolan koulusta: “Opetus pitää pystyä järjestämään terveysturvallisesti”

Muistolan koulu.

Sastamalassa sijaitsevan Muistolan koulun sisäilmaongelmista huolestunut koulun vanhempainyhdistys lähetti Alueviestille kannanoton, jossa kerrotaan merkittävän osan Muistolan koulun henkilöstöstä kärsivän sisäilmaoireista.

Kannanotossa todetaan myös, että lasten huoltajilla on sekä omakohtaisia että muilta huoltajilta kuultuja kokemuksia lasten sisäilmaoireilusta. Näitä ei kuitenkaan ole kartoitettu. Kannanotossa vaaditaan selvitys siitä, miten Muistolan koulun tilanteesta päätettäessä on huomioitu lapsen etu ja miten sitä on arvioitu suhteessa muihin periaatteisiin, esimerkiksi kaupungin halukkuuteen tehdä muita investointeja.

Alueviesti pyysi kannanottoon vastinetta sekä tekniseltä johtajalta Kimmo Toukoniemeltä, että kasvatusjohtaja Pekka Karekselta, jotka lupasivat palata asiaan ensi viikolla.

Alueviesti kysyi aiheesta myös sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Isotalolta. Hän kertoo päässeensä kuntalaispalautteiden kautta kiinni tilanteeseen, eikä asiaa ole sivistyslautakunnassa hyssytelty.

”Pitkään uskoin viranhaltijoiden vakuuttelun siitä, että tiettyjen teknisten toimenpiteiden ansiosta koulutyö Muistolassa voi jatkua. Loka-marraskuussa koululta alkoi kuulua aivan päinvastaista”, Isotalo sanoo.

”Kun vaadin julkisesti selvitystä asiasta – lautakunta sai varsin realistisen sellaisen. Asiasta puhuttiin kaunistelematta ja varmasti jokainen ymmärsi, että täysin tervettä koulua Muistolasta ei saa, eikä se sitä ole.”

Mitä sivistyslautakunta sitten voi asialle tehdä?

”Olen varma siitä, että esimerkiksi väistötilojen hankkiminen Muistolaan saisi lautakunnan enemmistön tuen, mutta emme me tästä asiasta päätä. Näin isojen ratkaisujen pitää tulla teknisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuustoon”, Isotalo selvittää.

Hän muistuttaa, että sivistyspalvelut vastaa siitä, mitä seinien sisällä tapahtuu, ei seinistä. Kiinteistö kuuluu Tilakeskukselle. Asioiden muuttaminen parempaan suuntaan edellyttää Isotalon mukaan sivistys- ja teknisen puolen yhteistä näkemystä. Kaupungin johdolla pitäisi olla sama tilannekuva.

”Mutta ehdottomasti esimerkiksi kasvatusjohtajan kuuluu ottaa vastuuta koulun työntekijöiden ja oppilaiden terveydestä”, Isotalo sanoo.

Sastamalan kaupungilla on menossa mittavat investoinnit. Pehulan monipalvelukeskus valmistuu hyvää tahtia ja Sylvään Taitotalon harjannostajaisia juhlittiin juuri. Uimahallinkin hankesuunnitelman valtuusto hyväksyi loppuvuodesta.

Millaisen haasteen Muistolan koulu tuo tähän kokonaisuuteen?

”Varmasti joku tämän takia peliverkkarinsa repii, mutta perusopetus on kaupungin lakisääteinen palvelu, joka pitää pystyä järjestämään terveysturvallisesti. Nyt näin ei Muistolassa kaikkien kohdalla tapahdu”, Isotalo vastaa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Isotalon (sd.) mukaan muutoksen saaminen Muistolan koulun olosuhteisiin edellyttää, että  kaupungin johtavat viranhaltijat ja päättäjät ovat samaa mieltä tilanteen vakavuudesta. Kuva: Alueviestin arkisto.

Aiheesta lehdessämme aiemmin:

“Eikö myös Muistolan koulupiirin lapsilla olisi oikeus terveysturvallisiin opiskeluolosuhteisiin”, kysyy vanhempainyhdistys – Koulun sisäilma huolestuttaa

Miksi Muistolan koulun henkilöstö oireilee? – ”Tiivistyksiä valvotaan ja vuotokohdat korjataan”, selvittää kasvatusjohtaja Kares

  • Jeppis

    Teipeillä terveysturvalliseksi liimailtu koulurakennus? Miten tuota voi kukaan tosissaan uskoa?
    Samaan aikaan sillan toisella puolella harjannostajaisissa rehtori, kuntapäättäjä mainostaa koulunsa ympäristöä “arvoalueeksi”.
    Tulevat kuntapäättäjät: herääkö kysymyksiä päätöksenteon kulusta Sastamalan kaupungissa?

Jätä kommentti