
Sastamalan kaupunki arvioituttaa Kärmekallion tuulivoimahankkeen havainnekuvia. Kuvasovitteista yli puolen oikeellisuus tarkistetaan.
Kaavoituksen yhteydessä on alueen asukkaiden taholta esitetty epäilyjä, että kahden kilometrin etäisyydellä asutuksesta laaditut kuvasovitteet eivät pidä paikkaansa. Asukkaiden näkemyksen mukaan tuulivoimalat tulisivat näkymään enemmän kuin kuvasovitteissa on näytetty.
Kuvasovitteita on eri kohteista laadittu 48. Niistä 28 osalta tarkistetaan oikeellisuus.
Kaupunki hyväksyi työstä 3Dee Oy:n tarjouksen. Kokonaishinta on 2 200 euroa arvonisäverottomana. Tarjous ei sisällä itse 3D-mallia, vaan ainoastaan siitä tuotetut kuvat ja sanalliset arvioinnit. Lisää arvioita lopuista kuvauspaikoista voidaan tilata 40 euron kappalehintaan.
Lue myös:
Keskustan & Kokoomuksen väkisin ajama tuulivoimahanke!
Vaikka on selvää että:
Tutkimukset osoittavat, että tuulivoiman haittavaikutukset liittyvät usein eläimistöön, erityisesti lintuihin ja lepakkoihin, jotka voivat kuolla törmäyksissä turbiineihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on arvioitu, että vuonna 2012 tuulivoimalat aiheuttivat yli 600 000 lepakon kuoleman (U.S. Geological Survey). Lintukuolleisuus on myös dokumentoitu, ja vaikka se on suhteellisen pieni (alle 14 lintua asennettua megawattia kohden vuodessa), se voi vaikuttaa harvinaisiin lajeihin kuten kotkiin.
Melu ja visuaalinen saastuminen ovat yhteisöjen huolenaiheita. Turbiinit tuottavat melua, joka on kuultavissa lähialueilla ja niiden suuri koko voi muuttaa maisemaa, erityisesti kauniissa tai kulttuurisesti tärkeissä alueissa.
Maan käyttö on toinen merkittävä tekijä. Tuulipuistot vaativat laajaa maapinta-alaa, mikä voi häiritä luontaisia elinympäristöjä, erityisesti turbiinien sijoittaminen turvemaalle voi vapauttaa hiilidioksidia ja vahingoittaa ekosysteemejä.
Turbiinien valmistus aiheuttaa ympäristövaikutuksia, erityisesti harvinaisten maametallien, kuten neodyymin, louhinnan vuoksi. Kiina hallitsee yli 95 % maailman REE-tuotannosta, ja louhinta voi aiheuttaa radioaktiivista jätettä ja muita ympäristövaikutuksia, joiden odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi turbiinisiipien kierrätys on haasteellista, sillä ne ovat usein lasikuitua, ja markkinat kierrätykselle puuttuvat. Arvioidaan, että vuoteen 2050 mennessä tuulivoima voi tuottaa 2,9 miljoonaa tonnia siipijätettä vuodessa ja 45 % turbiinien elinkaaren prosesseista lisää jätettä.
Sattumatuulivoiman tilalle on saatava ennakoitavaa ydinvoimaa! Tuulivoimalat saattavat olla jopa kolme päivää vajaalla teholla, eikä siitä varoiteta kuin pari viikkoa ennen sääennusteella. Mutta ydinvoimaloiden huoltoseisokit ovat aina lyhyitä, varmoja ja hyvin sijoitettuja: OL3: Huoltoseisokki
1. maaliskuuta – 2. toukokuuta (Kesto 63 vrk). OL1: Polttoaineenvaihtoseisokki
11. toukokuuta – 22.toukokuuta (11 vrk). OL2: Huoltoseisokki
25. toukokuuta – 15. kesäkuuta (21 vrk).
Näiden voimaloiden polttoaineen kierrätys on vielä huonosti hoidettu: se voitaisiin jalostaa ydinasekäyttöön, mutta nyt se hukataan kallion sisään. Voimala kokonaisuutena toki on oiva ase kiristykseen: pari ohjusta lähelle, niin se laitetaan hötäsulkuun. Harmi vaan, että tuo toimii meitä vastaan.