Kaupungin historian ensimmäinen liikkumisohjelma lupailee lisää sykettä Sastamalaan – “Kaikki liikunta on hyväksi”

Satu Rautanen ja Mirva Saarinen ovat mukana liikkumisohjelman ohjausryhmässä.

Sastamalan kaupungin historian ensimmäinen liikkumisohjelma valmistuu tämän vuoden aikana. Se kantaa dynaamista nimeä Sopivasti lisää sykettä, ja tavoitteena on lisätä kaikkien ikäryhmien tietoisuutta liikkumisen mahdollisuuksista omalla paikkakunnalla, ja kannustaa ihmisiä lisäämään liikuntaa.

”Loppuvuonna 2025 ohjelma on valmis”, kertoo kaupungin liikuntakoordinaattori Mirva Saarinen.

Liikunnalla on merkittävä vaikutus kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen – ja sitä kautta sillä on huomattavaa vaikutusta myös kuntatalouteen. Liikunnan määrä on suorassa suhteessa terveydenhuollosta aiheutuviin kustannuksiin.

Kuntakohtaiset euromäärät eivät tältä osin ole aivan mitättömiä – esimerkiksi Sastamalan kohdalla liian vähäinen liikunta kostautuu jopa yli 7 miljoonan euron kokonaiskustannuksilla.

”Jos tällaiset asiat kiinnostavat, niin kuntakohtaiset luvut ovat nähtävissä UKK-instituutin kustannuslaskurista, joka löytyy netistä”, mainitsee Saarinen.

”Liikkumisen edistäminen on yksi kunnan perustehtävistä. Tarvitaan kunnan rakenteet tukemaan, että tietoisuus liikkumisen merkityksestä, suosituksista ja tämän kaupungin tarjoamista erilaisista liikuntamahdollisuuksista lisääntyy”, korostaa puolestaan varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori Satu Rautanen.

Sopivasti lisää sykettä-liikkumisohjelman työryhmä on aivan uuden edessä, koska vastaavaa projektia ei ole Sastamalassa aiemmin tehty. Kaikki on pitänyt pohtia alusta saakka.

”Kukaan ei vielä tiedä, millainen tämä ohjelma tulee olemaan, koska erilaiset kyselyt ja työpajat ohjaavat tulevien kehittämistoimenpiteiden suuntaa”, pohtii Satu Rautanen.

Sastamala-kesäseikkailun kohteet ovat Anolanpuisto, Halmesmäki, Hirvipuisto, Honkolan liikuntapuisto, Kaalisaari, Kiikan liikuntapuisto, Kulttuuritalo Jaatsi, Pirulanvuoren näkötorni, Pirunvuoren kivilinna, Pukstaavi, Riihipuisto, Ritajärvi, Rusun reitti, Suodenniemen leikkipuisto, Uotsolan leikkipuisto. Kartta on Anu-Riikka Lampisen käsialaa.

Vastaavia ohjelmia on jo toteutettu muissa kunnissa, joten konsultointi on mahdollista. Sastamalassa ohjelmaa valmistellaan vuosille 2026-2030, ja sen tavoitteet palvelevat kaikkia kuntalaisia.

”Oleellinen osa liikkumisohjelman tiedonkeruusta perustuu asukaskyselyyn, johon toivomme aktiivista osallistumista”, Mirva Saarinen ja Satu Rautanen korostavat.

Helmikuun alkupuolella avautuneeseen kyselyyn voi vastata kaupungin verkkosivuilla tai kirjastoissa 16.3. saakka.
Kartoituksen pohjaksi on jo etukäteen lähetetty kyselyitä myös urheiluseuroille sekä Harrastamisen Suomen Mallin piirissä oleville kouluille.

Työryhmä haluaa antaa vahvan viestin siitä, että harrastusten lisäksi ihan tavallinen arkiliikuntakin on tärkeää.

”Kaikki liikunta on hyväksi. Liikkuminen on myös hyvä yhdessäolon muoto, siihen kannustaa esimerkiksi Sastamala-seikkailut eli koko perheen liikuntaseikkailut ympäri kuntaa”, Rautanen sanoo.

Sastamala-seikkailuista on julkaistu kesä- ja talviseikkailut, tarkempia tietoja asiasta löytyy kaupungin verkkosivuilta.
Sopivasti lisää sykettä-liikkumisohjelma onkin hyvä jatkumo sille työlle, mitä kunnassa on jo ennestään tehty liikkumisen lisäämiseksi.

”Toivomme ennen kaikkea ihmisten löytävän kipinän liikkua. Jokainen päättää miten ja kuinka paljon haluaa liikkua – ei tarvitse seurata muiden polkua, vaan löytää aivan oma polkunsa. Liikkua juuri siten, kuin itsestä tuntuu hyvältä”, tiivistää Saarinen.

Asukaskyselyyn pääset vastaamaan tästä linkistä.

 

Liikuntaneuvoja Matti Lepistö näyttää kuntoilemisen mallia Kaalisaaressa. Ulkokuntosaleja on Sastamalassa useampiakin. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto