Karjalan Liiton käynnistämä evakkojen liputuspäivä on tulevana sunnuntaina. Liitto kutsuu suomalaiset liputtamaan evakkojen muistoksi ja kunniaksi.
Evakkojen liputuspäivänä kunnioitetaan heitä, jotka ovat joutuneet jättämään kotiseutunsa pysyvästi tai väliaikaisesti sodan vuoksi. Liitto haastaa mukaan liputukseen yksityishenkilöt, valtion laitokset, kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja yritykset.
Toisen maailmansodan aikana Suomi menetti laajoja alueita, joista pysyvästi evakuoitiin noin 440 000 ja väliaikaisesti lähes 200 000 ihmistä. Heidän joukossaan oli yli 200 000 lasta. Talvisodan ja jatkosodan myötä Suomi menetti pysyvästi alueita Karjalasta, Suomenlahden ulkosaaristosta, Sallasta, Kuusamosta ja Petsamosta sekä joutui vuokraamaan Hangon ja Porkkalan alueet määräajaksi.
Lapinsodan vuoksi koko Pohjois-Suomi ja Suomussalmen itäosien väestö joutui myös väliaikaiseen evakkoon.
Evakkojen liputuspäiväksi valikoitui 20.4., mikä on Karjalan Liiton perustamispäivä. Karjalan Liitto perustettiin vuonna 1940 Karjalan evakkojen etujärjestöksi, mutta säädettyjä asuttamis-, maanhankinta- ja korvauslakeja sovellettiin myös muiden evakuoitujen, sotainvalidien sekä sotaleskien ja -orpojen asuttamis- ja korvausasioissa.
Paitsi inhimillisistä syistä, myös yhteiskuntarauhan kannalta oli tärkeää saada jokaiselle evakuoidulle työ ja asunto uusissa olosuhteissa. Valtiovallalla, kunnilla, seurakunnilla ja vapaaehtoisjärjestöillä on ollut merkittävä tehtävä evakkojen auttamisessa, asuttamisessa ja tukemisessa.