Oman kotipihan tulisi olla rauhoittumisen, hyvän mielen ja levon paikka – “Liian sliipattua ei tarvitse olla”

Tiina Makkonen ja Paula Laakso auttavat mielellään puutarhan suunnittelussa.

Oman pihan ja puutarhan hoitaminen tuo parhaimmillaan paljon iloa elämään. On mukavaa seurata erilaisten kasvien kasvamista. Moni nauttii pihamaalla puuhastelusta ja mullantuoksuisen, uuteen kasvukauteen heräävän maan kuopsuttelusta.

On hienoa nähdä oma kädenjälkensä ja työnsä tuloksia.

Mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun tekee puutarhan kevättöitä?

”Kuolleet perennat leikataan pois, jos se on syksyllä jäänyt tekemättä. Näin uudet kasvit pääsevät kasvamaan”, kertoo Piha ja Puutarha Rosalin Oy:ssa työskentelevä puutarhuri Tiina Makkonen.

”Lisäksi pensaat saattavat olla ”räjähtäneitä”, jolloin niiden huonokuntoiset tai kuolleet versot pitää leikata pois. Senkin voi tehdä joko syksyllä tai näin keväällä. Joskus voi olla tarpeen uudistaa pensas vetämällä se ihan matalaksi, eli leikkaamalla se kokonaan. Siinä tapauksessa kannattaa huomioida se, että jos kyseessä on saman vuoden versoilla kukkiva pensas, alasleikkauksen jälkeen se kukkii vasta seuraavana vuonna”, hän jatkaa.

Puiden leikkaaminen tulee tehdä jo ennen silmujen aukeamista.

”Se pitää tehdä aikaisin”, muistuttaa Makkonen.

”Koivu vuotaa jo mahlaa, ja silloin sitä ei missään nimessä saa enää leikata”, lisää myös Rosalinissa työskentelevä Paula Laakso.

Keväänkeltaista kallan kukissa ja narsisseissa.

Pihamaalle varisee puiden lehtiä ja usein myös tuulen lennättämiä risuja. Niille annetaan kyytiä haravalla.
Haravoidessa ei kuitenkaan kannata olla liian perusteellinen.

”Kevyt haravointi riittää, lehtiä voi samalla myllätä kasvualustaan. Maatuvat lehdet ovat erittäin hyvää lannoitetta maalle, ja samalla maan rakenne paranee”, neuvoo Paula Laakso.

Mahdolliset pihapiirin kiveykset, käytävät ja terassit puhdistetaan lehdistä.
Kertyneet lehtikasat kannattaa kompostoida – hyvä komposti onkin tarpeen hankkia, jos sellaista ei vielä ole. Risuillakin on oma tehtävänsä, eikä niitäkään ole kaikkia pakko hävittää.

”Risut voi kerätä kasalle jonnekin tontin nurkkaan ”hyönteishotelliksi”, liian sliipattua ei tarvitse olla”, ajattelee Tiina Makkonen.
Luonnon oma kierrätysjärjestelmä on toimiva – sitä kannattaa hyödyntää.
Yksi puutarhanhoidon nousevista trendeistä onkin luonnonmukaisuus. Yhä useammat haluavat jättää omaan pihaansa myös luonnontilaisia alueita, ja esimerkiksi niityt ovat tulleet suosituiksi.

”Erilaisia niittysiemenseoksia on nykyään tarjolla paljon”, Paula Laakso ja Tiina Makkonen paljastavat. Luonnonmukaisuus koituu myös hyönteisten hyödyksi. Pölyttäjiä tarvitaan.

Luonnonmukaisuuden lisäksi trendaavat perinteiset puutarhojen hyötykasvit ja kukat.

”Nuoretkin ihmiset haluavat niitä mummolasta tuttuja perinteisiä kasveja pihoilleen, sekä hyötykasveja että esimerkiksi pelargonioita”, tietää Makkonen ja kannustaa säilyttämään puutarhanhoidossa rentouden.

”Oman pihan tulee olla omannäköinen, eikä sen tarvitse olla työmaa – tärkeintä on, että siellä viihdytään. Sen tulisi olla rauhoittumisen, hyvän mielen ja levon paikka”, Makkonen näkee.

Kesäkukilla pihan ilmettä on mukava piristää. Oikein hoidettuna monet lajit kukkivat koko kesän.

Puutarhan kasveille voi kevättöiden yhteydessä lisätä multaa.

”Joka kevät sitäkään ei tarvitse tehdä. Eri kasveille on eri multia, esimerkiksi tuijille on aivan oma multansa, joka pitää ne vihreänä”, mainitsee Paula Laakso.

Lannoittamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, se antaa kasvuvoimaa.

”Syksyllä syyslannoitetta, keväällä typpipitoista kevätlannoitetta”, muistuttaa Tiina Makkonen.

”Käytän itse mielelläni kanankakkaa lannoitteena, ja hajuhaittojen estämiseksi teen sille maahan uria, johon sitä ripottelen. Ei muuten haise.”

Lannoitepakkauksissa on hyvät ohjeet, mutta jos lannoittamisen tai muun puutarhan hoitoon liittyvän asian suhteen jokin askarruttaa – tai mikäli kaipaa vinkkejä vaikkapa oikeanlaisten kasvien valintaan tai istutukseen, asiantuntijoiden puoleen voi kääntyä ujostelematta.

”Erityisesti isompien juttujen kohdalla kannattaa ammattilaisia kuunnella. Esimerkiksi taimien kohdalla kannattaa selvittää, mikä sopii omaan pihaan ja miten se istutetaan. Virheitä syntyy usein, jos puuntaimen istuttaa liian syvälle, jolloin se ei lähdekään kasvamaan – tai pensaan liian ”löysästi”, jolloin se ei lähde juurtumaan”, listaa Makkonen.

”On myös hyvä miettiä, mitä toimenpiteitä lähtee tekemään omalle tontille. Jos luonnosta ottaa jotakin pois, siihen tulee aina jotakin tilalle – eli liiallista karsimistakin kannattaa välttää. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että runsas piha on helppohoitoisempi kuin liian karsittu.”

Väriloistoa.
Paula Laakso ja Tiina Makkonen rakastavat puutarhatöitä.

Jätä kommentti