
Jätehuoltoon liittyvät asiat kiinnostavat kotitalouksia. Aiheeseen liittyviin yleisiin kysymyksiin vastasivat paikallisten toimijoiden edustajat, viestintäasiantuntija Henna Lehtiö Hyötykeräys Oy:sta ja toimitusjohtaja Timo Finska Finska Oy:sta.
Miksi jäteauto tyhjentää toisinaan roskapönttörivistöstä vain yhden jäteastian, eikö olisi järkevää tyhjentää samalla kertaa ne kaikki?
Henna Lehtiö:
“Jäteautoja on erilaisia, useimmiten näissä on joko yksi, kaksi tai kolmekammioisia jätetiloja, joihin jätteitä kerätään. Yksikammioinen, pakkaava jäteauto, johon mahtuu tilavuudeltaan eniten jätettä kerää vain yhtä materiaalia kerrallaan.
Meidän yksikammioinen automme kerää yleisimmin polttokelpoista/sekajätettä, mutta myös paperia, jossa astiat täyttyvät usein esimerkiksi taloyhtiöissä samantahtisesti. Näin saadaan kerättyä aina täysi kuorma yhtä materiaalia isolta alueelta.
Kaksilokeroautomme kerää esimerkiksi yritysten seka- ja biojätteen samalla käynnillä, kuin myös toisena päivänä pahvia ja yrityspakkausmuovia.
Pystymme keräämään aina yhden viikon aikana kaikki yritysjäteasiakkaidemme kyseiset materiaalit samaan kuormaan, ja näin ajamaan reittejä tehostetusti ja taloudellisesti järkevästi. Emme ajele siis ristiin rastiin reittejä turhaan viikoittain.”
Timo Finska:
“Ennen oli taloudellisesti kannattavaa kerätä ns. monilokeroautolla eri jätejakeita, kun sai esimerkiksi Sastamalassa siirtokuormata jätteet paikallisesti, ja viedä ne sitten isompina erinä loppukäsittelyyn.
Pakkaus- sekä biojätteiden kunnallistamisen jälkeen siirtokuormaus kiellettiin kuntayhtiön toimesta.
Käytännössä tämä tarkoitti meillä sitä, että ei kannattanut enää kerätä monilokeroautoilla – ja ajaa pitkiä matkoja purkaamaan pieniä kuormia Forssaan.
Nyt pääasiassa yksi auto hakee yhtä jätettä, ja liikenne pihoissa on kasvanut. Varsinkin taloyhtiöille jätehuoltokustannukset ovat myös nousseet huomattavasti, samoin kuin vapaaehtoisille kierrättäjille.
Koska liikenne pihoissa on näistä seikoista johtuen lisääntynyt, ovat ikävä kyllä myös vaaratilanteita enemmän. Lisääntyneestä ajosta johtuen myös hiilijalanjälki on kasvanut.”
Mitä tapahtuu jäteastiaan laitetulle sekajätteelle? Minne se päätyy?
Henna Lehtiö:
“Sekajäteastian sisältö matkaa meidän jäteautojemme kyydissä Säkylään, Hallavaaran Jätekeskukselle.
Siellä polttokelpoinen jäte siirtokuormataan kontteihin, jotka kuljetetaan jätevoimalaitokseen
Westenergylle, Vaasan Mustasaareen.”
Timo Finska:
“Sekajäteastiaan laitettu jäte puretaan Sastamalassa LHJ:n asemalle Pesurinkadulle ja sieltä se kuljetetaan Säkylään LHJ:n pisteeseen josta se edelleen viedään Vaasaan massapolttoon.”
Mitä kotitalouksien kannattaa ottaa jäteasioissa huomioon?
Henna Lehtiö:
“Ei ajatella jäteasioita liian monimutkaisesti, pyritään tekemään asiat helposti ja yksinkertaisesti. Kuljetetaan kierrätettävät materiaalit keräyspisteelle esimerkiksi kauppareissun yhteydessä.
Pyritään lajittelemaan polttokelpoisen jätteen/sekajätteen joukosta pois mahdollisimman moni kierrätyskelpoinen pakkausmateriaali eli kartonki, muovi, lasi tai metalli. Lisäksi erilliskerätään tai kompostoidaan biojäte.
Tällöin on myös mahdollista tilata kodin sekajäteastian tyhjennys – jäteviranomaisen päätöksellä – harvemmin. Seuraamalla alan toimijoiden sosiaalisen median kanavia, saat ajankohtaisia vinkkejä jätehuoltoon sekä kierrätykseen liittyen.”
Timo Finska:
“Jäteasioissa kannattaisi ottaa huomioon kierrättäminen niin paljon kuin se on mahdollista, ja jos se vain on taloudellisesti kannattavaa.
Jäteastioiden sijaintiin pitää kiinnittää huomiota, niitä tulee päästä tyhjentämään sekä kesä- että talviaikaan kuorma-autolla.”
Mistä teille tulee eniten kysymyksiä, kun toimitte jätehuoltoalalla?
Henna Lehtiö:
“Eniten kysytään kodin jäteastian tyhjennysväleistä, koska on viimeksi käyty, koska tullaan seuraavan kerran tyhjentämään tai voidaanko tyhjennyskäyntejä harventaa.
Nykyisin jätehuoltoalan yrityksillä, kuten myös meillä on käytössä erilaisia sovelluksia, joiden kautta on helppo edellä mainittuja tietoja tarkastella.”
Timo Finska:
“Useasti kysytään sitä, miksi käy monta autoa pihoissa, ja että miksi jätehuoltokustannukset ovat nousseet voimakkaasti.
Sitäkin on ihmetelty, että miksi ei saa itse päättää, kuka omat roskat hakee. Astioiden tyhjennysväleistä kysellään myös.”
Onko jotakin muuta, mitä haluaisitte sanoa aiheesta kuluttajille?
Henna Lehtiö:
“Pyritään ajattelemaan asioista positiivisen kautta, pyritään tekemään parhaamme ja ajattelemaan, ettei kierrätystavoitteita tehdä meidän kiusaksemme – kierrätystavoitteiden täyttymiseen tarvitaan meidän kaikkien panostusta.
Kierrättäminen on helppoa, sen kun vain aloittaa!”
Timo Finska:
“Olen sitä mieltä, että mikäli poliittiset päätökset kunnissa olisivat sellaisia, että ne tukisivat paikallisia työpaikkoja sekä yrityksiä – niin esimerkiksi jätehuoltokustannukset olisivat kunnissa huomattavasti alhaisempia. Eikä tämä koske pelkästään jätehuoltoa.
Oikeanlaiset päätökset takaisivat sen, että paikalliset yritykset voisivat kehittää toimintaansa sekä tuottaa uusia työpaikkoja.”
