Ekotempauksessa kotitaloudet voivat hankkiutua maksutta eroon vaarallisesta jätteestä – keräyspäiviä ja -paikkoja on useita

Ekotempauksessa voi hankkiutua maksutta eroon vaikka vanhoista maalijämistä. Kuvituskuva: Pixabay.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy järjestää Ekotempauksen 12—28. toukokuuta. Tempauksen aikana LHJ:n keräysautot kiertävät haja-asutusalueilla vastaanottamassa pieniä eriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta.

Ekotempaus on käynnistynyt vuonna 1997 ja vuosien myötä laajentunut kaikkiin LHJ:n omistajakuntiin.

“Tapahtuma on siis lähes yhtä vanha, kuin tänä vuonna 30 vuotta täyttävä yhtiömme. Nyt on hyvä hetki tehdä kevätsiivousta ja tutkia, löytyykö omista varastoista pois joutavia vaarallisia jätteitä”, LHJ:n työnjohtaja Tommi Savo kertoo.

Ekotempauksessa kerättävät vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisesti käytöstä poistettuja aineita, jotka voivat väärään paikkaan päätyessään aiheuttaa haittaa tai vaaraa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

“Keräykseen voi tuoda esimerkiksi käytöstä poistettuja maaleja, liimoja, lakkoja, paristoja, akkuja, aerosoleja, öljyjä ja torjunta-aineita. Toimitamme keräykseen tuodut jätteet turvalliseen loppukäsittelyyn.”

Tempauksessa ei kuitenkaan vastaanoteta tai tyhjennetä öljytynnyreitä. LHJ vastaanottaa öljytynnyreitä ainoastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa ja Hallavaaran jätekeskuksessa Säkylässä.

“Isommista eristä on hyvä ilmoittaa jätekeskukselle aina etukäteen. On myös olemassa toimijoita, jotka noutavat isoja määriä jäteöljyä maksutta suoraan kotoa.”

Ekotempaus vastaanottaa vaarallista jätettä Sastamalassa 12.5. ja 22.5.. Keräyspaikkoja on ympäri kuntaa. Huittisissa keräys on 20. ja 22.5., Säkylässä 22.5. ja Punkalaitumella 27.5.

Tarkemmat tempauspysäkit, aikataulut ja ohjeet vaarallisten jätteiden tuomiseen löytyvät LHJ:n kotisivuilta.

LHJ:ltä toivotaan, että Ekotempaukseen osallistuvat ihmiset kiinnittävät huomiota turvallisuuteen tuodessaan vaarallisia jätteitä tempauspysäkeille.

“Koska vaarallisia jätteitä kerätään esimerkiksi koulujen ja kauppojen parkkipaikoilla, jätteitä ei saa tuoda pysäkeille etukäteen virallisen keräysajan ulkopuolella tai jättää niitä valvomatta.”

Vaaralliset jätteet suositellaan myös pakattavaksi alkuperäiseen pakkaukseen aina kun se on mahdollista tai merkitsemään pakkauksen sisältö esimerkiksi tussilla.

“Puolityhjien pullojen ja kanisterien sisältöjä ei saa sekoittaa keskenään, sillä eri aineiden yhdistäminen voi aiheuttaa haitallisen reaktion. Käsittelemällä vaarallisia jätteitä oikeaoppisesti vältät vaaratilanteita ja pidät huolta ympäristöstä.”

Jätä kommentti