70-vuotias Sastamalan Opisto on kasvanut, kehittynyt ja kansainvälistynyt – “Utelias, ennakkoluuloton ja innostava”

Sastamalan Opiston rehtori Sini-Mari Lepistö pitämässä juhlapuhetta. Kuva: Ilari Mehtonen

Toiminta on seitsemän vuosikymmenen aikana kasvanut, kehittynyt ja kansainvälistynyt. Opiston rehtori Sini-Mari Lepistö vastasi kysymyksiin syntymäpäiväjuhliaan viime viikon torstaina juhlineen opiston kuulumisista.

 Mitä kuuluu 70-vuotiaalle Sastamalan Opistolle?

Hyvää kuuluu, opisto on virkeä ja kehittyvä. Ihmiselle 70-vuotta on kypsä ikä, mutta opistojen joukossa tämä on vasta keski-ikä. Ensimmäinen kansalaisopisto perustettiin jo 1899.

Kansalaisopisto on 126-vuotta vanha suomalaisen koulutusjärjestelmän huipputuote. Toki kauas on lähdetty alkuasetelmasta, talkoovoimin perustetusta ”työväen kulttuurikerhosta”, josta sittemmin tuli paikkakunnan työväenopisto.

Pitkälle on päästy, sillä tällä hetkellä Sastamalan Opistolla on 180 tuntiopettajaa, opetusta 90 eri paikassa ja lähemmäs 4000 opiskelijaa. Sastamalalaiset käyttävät opistoaan aktiivisesti.

Nykyään meidät tunnetaan laajalti ja meillä on yhteistyökumppaneita useissa eri Euroopan maissa. Sastamalan Opistossa voi opiskella hyvin monenlaisia asioita aina latinan kielestä lasinpuhallukseen.

Sylvään koulun auditoriossa oli paikalla runsaasti yleisöä juhlimassa 70-vuotiasta opistoa. Kuva: Ilari Mehtonen

Suurimmat muutokset ja virstanpylväät?

Meidät nähdään vahvana yhteistyökumppanina – myös Sastamalan kaupungin taholta. Monen muun lisäksi tarjoamme työllisyyttä edistäviä koulutuksia työllisyyspalveluiden asiakkaille.

Olemme näissä asioissa edelläkävijä Suomessa – kun yhteiskunnassa ja laajoissa hallintokehikoissa tehdään muutoksia, olemme mukana omalta osaltamme vastaamassa muuttuviin koulutustarpeisiin.

Olemme vieneet eteenpäin myös kansainvälistä Erasmus+ -toimintaa. Sastamalan Opisto on ollut mukana EU-hanketoiminnassa vuosituhannen alusta saakka, ja on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu toimija. Muut opistot ja kunnat kysyvät meiltä vinkkejä niin työllisyyskoulutus- kuin kansainvälistymiskysymyksissäkin.

Special Rescue - Asema 63
Illon VPK:n Special Rescue -osasto. Kuva: Arno Launos / Warner Bros. International Television Production Finland Oy.

Neljä vuotta sitten Pirkanmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokunnassa Illon VPK:lla starttasi ensimmäinen Special Rescue-ryhmä Sastamalan Opiston kurssina. ”Spessulaiset” tulivat kaikkien suomalaisten tietoisuuteen Ylen tv-sarjan myötä. Kerro opiston roolista tässä?

 Special Rescue-toiminta on hyvä esimerkki opiston tekemästä ennakkoluulottomasta yhteistyöstä. Idean ”isä” Markku Salminen otti yhteyttä, ja kysyi, haluaisiko opisto lähteä mahdollistamaan tällaista toimintaa.

Spessujen toimintaan kytkeytyi myös opiston Erasmus+ -rahoitus, joka mahdollisti spessulaisten käymisen opintomatkalla Italiassa.

On ollut hienoa olla mukana kehittämässä ja levittämässä tätä innovatiivista toimintaa, jonka kautta erityistä tukea tarvitsevat aikuiset pääsevät autettavan roolista auttajan rooliin ja saavat osallisuuden kokemuksia paikallisyhteisönsä lisäksi myös kansainvälisessä palokuntatoiminnassa.

Sastamalan Opisto on järjestänyt myös Ummikkona ulkomailla-kursseja. Tässä ollaan Venetsiassa. Kuva: Minna Laine.

Uusin uutinen on, että Sastamalan Opisto ja musiikkiopisto yhdistävät taideaineet, ja uusi taidekoulu aloittaa toimintansa. Kerro tästä?

Se tarkoittaa sitä, että uudelleenjärjestämme jo olemassa olevia toimintoja. Musiikkiopiston ja Sastamalan opiston taiteen perusopetuksen oppianeet yhdistetään uudeksi kokonaisuudeksi. Musiikin lisäksi opetetaan tanssia, teatteria, kuvataidetta ja käsitöitä.

Samalla kaikki valtakunnallista taiteen perusopetuksen (tpo) opetussuunnitelmaa noudattavat aineet pääsevät ”samaan laariin”. Taidekoulun avulla voimme buustata taideharrastamista Sastamalassa ja luoda yhteistyötä eri taiteenalojen välillä.

Tavoitteena on lisätä taideharrastusten näkyvyyttä ja saavutettavuutta. Pystymme lisäksi panostamaan laadun kehittämiseen. Haluamme parantaa taiteen ja kulttuurin asemaa Sastamalassa entisestään. Taidekoulu aloittaa toimintansa elokuussa.

Mitä muuta haluat sanoa lehtemme lukijoille?

Tule kokeilemaan jotain uutta tai löydä vanha harrastuksesi uudelleen! Tutkimusten mukaan kansalaisopisto-opiskelijat ovat onnellisempia kuin ne, jotka eivät kursseilla käy.

Opistossa opiskelu on edullinen tapa edistää omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja opetella uusia taitoja.

Ensi syksyn kurssi julkaistaan kurssikaupassa 3.6.2025 ja kursseille pääsee ilmoittautumaan 13.8.2025 klo 17.30. Kurssikaupassa kursseja voi hakea esimerkiksi opetettavan aiheen, opetuspaikan tai opettajan nimen mukaan.

Jätä kommentti