“Koulussa voidaan vaikka kiipeillä seinille – luvan kanssa” – Katja Touronen selvitti, miten Sastamalan kouluissa edistetään liikkumista

Kuvituskuva Stormin koulun liikuntapäivästä: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

LAB-ammattikorkeakoulun YAMK-tutkinnon suorittanut kouluterveydenhoitaja Katja Touronen teki opinnäytetyönään nykytilan selvityksen Sastamalan perusopetuksen oppilaitosten järjestämästä liikkumisen edistämisestä Sastamalan kouluissa.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää toiminnan nykytilaa ja kehittämistarpeita. Tutkimuksen tilasi Sastamalan kaupungin liikuntapalvelut ja tuloksia käytetään Sastamalan kaupungin liikkumisohjelman tekemisessä.

Liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain yli neljän miljardin euron kustannukset. Monipuolinen liikunta on edellytys elimistön kasvulle ja kehitykselle. Se tukee kognitiivista ja motorista kehitystä ja auttaa parantamaan fyysistä ja henkistä terveyttä.

Nykyisessä hallitusohjelmassa tavoitteena on liikkumisen lisääminen jokaisessa ikäryhmässä ja tämän toteutumiseksi on laadittu liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn poikkihallinnollinen Suomi liikkeelle -ohjelma. Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Sastamalan kaikki perusopetuksen koulut ovat rekisteröityneet Liikkuvaksi kouluksi.

Liikkuvan koulun tavoitteena on tehdä koulupäivistä aktiivisempia ja viihtyisämpiä. Liikkuvissa kouluissa ympäristö ja tilat edistävät fyysistä aktiivisuutta. Koulupäivien aikana istutaan vähemmän, opitaan toiminnallisilla menetelmillä ja kannustetaan aktiivisiin koulumatkoihin. Liikkuva koulu toiminta on kunnissa koordinoitua ja resursoitua ja seurannassa hyödynnetään Nykytilan arviointi -työkalua. Kouluissa on nimetyt Liikkuva koulu -tiimit tai vastuuhenkilöt.

Opinnäytetyö toteutettiin kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin kaikkiin 14 perusopetuksen kouluun ja vastaus saatiin kymmeneltä koululta. Vastaajina oli koulujen rehtorit tai koulujen johtajat. Yhdessä koulussa vastaamiseen osallistui Liikkuva koulu- tiimi. Kyselyssä selvitettiin toimintaa viime vuoden ajalta. Sastamalassa koulujen oppilasmäärissä on paljon vaihtelua, mikä vaikuttaa myös toimintaan.

Kyselyssä selvitettiin, miten Liikkuva koulu toimintaa toteutettiin Sastamalan perusopetuksessa. Seitsemässä koulussa oli liikkumisen edistämisen työryhmä tai Liikkuva koulu -tiimi, ja Liikkuva-koulu toiminnalle tehtiin lukuvuosittainen suunnitelma. Sastamalan alueella koulut sijaitsevat laajalla alueella erilaisissa ympäristöissä.

Oppilaitokset hyödynsivät lähistöillä olevia ulko- ja sisäliikuntapaikkoja välituntiliikunnassa ja muussa ulkoilussa. Myös luontoliikuntapaikkoja, kuten uimarantaa, retkeilylaavua ja luontopolkua hyödynnettiin koulupäivien aikana. Oppitunteja tauotettiin ja opetuksessa hyödynnettiin toiminnallisuutta. Toiminnallisessa opetuksessa käytettiin esimerkiksi pelejä, QR-koodeja ja ulkoalueita. Joissakin kouluissa oli esimerkiksi kiipeilyseinä työskentelyn tauottamiseksi.

Parkour-kerhossa riittää vauhtia. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto.

Koulujen kerhotoiminnassa oli hyvin paljon eroja. Kouluilla toimi Liikuntapalveluiden ohjaamia kerhoja. Vastanneista kouluista yhdellä oli oma liikuntakerho. Kerhojen järjestämisen haasteiksi koettiin osallistujien vähyys ja toisaalta myös vetäjien puute. Yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa tehtiin lajitutustumispäivien muodossa ja näitä toivottiin jatkossakin lisää.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kouluilla oli monenlaista liikkumista edistävää toimintaa ja tapahtumia, mutta toiminta erosi paljon toisistaan. Yhteistyöllä voitaisiin jakaa hyviä ideoita ja toimintamalleja toisille. Urheiluseurayhteistyön kehittäminen olisi yksi mahdollisuus lisätä koululaisten liikkumista toiminnan ollessa vapaamuotoisempaa ja toteutuessa koulupäivien päätteeksi. Myös kuljetusoppilaille tulisi mahdollistaa kerhotoimintaan osallistuminen.

Opinnäytetyön tulokset antavat ajankohtaista tietoa nykytilasta ja tuloksia voidaan hyödyntää toiminnan kehittämisessä. Aihetta tutkittiin tässä työssä kouluittain ja jatkotutkimuksena olisi tärkeää tutkia myös yksilötasolla mitkä tekijät vaikuttavat eroihin toiminnallisuudessa koulupäivien aikana.

Artikkelin tekijät:

Katja Touronen, terveydenhoitaja, Kuntoutuksen ja liikunnan integraatio YAMK, LAB-ammattikorkeakoulu.
Kari Kauranen, fysioterapian opettaja, LAB-ammattikorkeakoulu.

Jätä kommentti