Toivon, että Sastamala liittyy ensi vuonna mukaan Crowdsorsa-sovellukseen, joka mahdollistaa haitallisten vieraslajien torjuntaa yhdessä kuntalaisten kanssa. Kannustimena on rahallinen korvaus.
Sovelluksen avulla voidaan torjua esimerkiksi haitallista komealupiinia, jota kasvaa valitettavasti valtavasti ympäri Sastamalaa. Vetoomukseni kuuluu: kaupunginvaltuusto, liittykää Crowdsorsaan ensi vuonna! Tämä on konkreettinen ja kustannustehokas tapa vastata luontokadon haasteeseen.
Lisäksi pientareiden niittoa olisi syytä aikaistaa koko kunnassa, jotta komealupiini ei ehdi siementää ja levitä yhä laajemmalle. Usein niitto tapahtuu liian myöhään, jolloin kasvi on jo ehtinyt muodostaa siemenet, ja vahinko on jo tapahtunut.
Varhennettu ensimmäinen niitto, mieluiten jo kesäkuun puolivälissä, estäisi tehokkaasti lupiinin lisääntymistä ja olisi tärkeä osa torjuntatyötä. Lupiinin torjunta vaatii useamman niiton kesän aikana.
Lupiini on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, ja sen torjunta on jokaisen maanomistajan velvollisuus. Vieraslajilain (Laki vieraslajeista 1709/2015) mukaan haitallisia vieraslajeja ei saa kasvattaa, pitää hallussa, päästää luontoon eikä edes antaa levitä omalta tontilta.
Lupiini tulee hävittää omalta pihalta ja hallinnoiduilta alueilta, ja kukkivat yksilöt olisi hyvä niittää ennen siementen muodostumista.
Komealupiini ei tuota mettä, eli kimalaiset eivät saa siitä ravintoa. Se ei myöskään käy perhosentoukkien ravinnoksi. Tutkimusten mukaan komealupiinin siitepölyn sisältämä lupaniini haittaa pölyttäjien lisääntymistä.
Komealupiini sitoo kasvualustaansa typpeä, ja siten se syrjäyttää karuun maaperään tottuneet niitty- ja ketokasvimme. (Suomen Luonnonsuojeluliitto 2025.) Komealupiini on monivuotinen. Ysittäinen kasvi voi tuottaa tuhansia siemeniä, jotka säilyvät maaperässä itämiskykyisinä vuosia.
Torjunta onnistuu parhaiten niittämällä kukkivat varret ennen siementämistä tai kaivamalla kasvi ylös juurineen. Jätteet tulee hävittää sekajätteenä, ei kompostissa.
Jokainen voi tehdä jotakin. Kitke oma piha puhtaaksi tai järjestä pienet torjuntatalkoot naapurustossa. Poimi näyttävä vieraslajikimppu maljakkoon tai katkaise kukkavarsi ohi kävellessäsi. Jokainen taitettu kukka ja jokainen juurineen nostettu kasvi on askel kohti monimuotoisempaa luontoa.