Koirien erilaisten iho- ja tassutulehdusten määrä lisääntyy kesällä selvästi. Huolellinen kuivaus uinnin jälkeen voi auttaa ennaltaehkäisemään runsaasti uivien koirien iho-oireita.
Sinilevää on havaittu Suomen vesistöissä paikoin runsaasti, ja lämpenevä sää voi entisestään edistää levän kasvua. Koiranomistajien kannattaa olla vesistöjen äärellä tarkkana, sillä lemmikeille sinilevämyrkytys voi olla pahimmillaan jopa hengenvaarallinen.
Sinilevämyrkytyksen aiheuttaa altistuminen vesistössä esiintyvien syanobakteerien tuottamille toksiineille. Vaarallisimmat toksiinit voivat vaurioittaa koiran maksaa, keskushermostoa tai munuaisia. Vastamyrkkyä ei ole olemassa, joten ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää: koiraa ei saa päästää juomaan sinilevää sisältävää vettä tai uimaan siinä.
Sinilevätilanne voi vaihdella hyvinkin paikallisesti, joten levätilannetta kannattaa seurata kesän mökki- ja muilla reissuilla.
Koiran sinilevämyrkytykseen voi liittyä esimerkiksi iho-oireita, ruoansulatuskanavan oireita, hengitysvaikeuksia, lihasoireita ja heikkoutta. Jos epäilee koiran juoneen sinilevää sisältävää vettä, eläinlääkäriin on syytä lähteä heti.
Jos koira on uinut sinilevävedessä, kannattaa myös estää sitä nuolemasta turkkiaan lisäaltistuksen ehkäisemiseksi
Etenkin runsaasti uiville koirille voi kehittyä kesäisin myös iho- ja korvatulehduksia. LähiTapiolan eläinvakuutuksen vahinkotietojen mukaan iho- ja tassutulehdusten määrä lisääntyykin kesällä selvästi. Myös korvatulehdukset ovat kesäkuukausina yleisiä.
Uiminen on koirille hyvää liikuntaa, mutta lämmin sää ja uinnin jälkeen tiiviin turkin alle muhimaan jäänyt kosteus luovat otolliset olosuhteet niin sanotulle hot spotille eli kostealle ihotulehdukselle ja korvatulehdukselle. Turkin, ihon ja korvien huolellinen kuivaus uinnin jälkeen voi auttaa ennaltaehkäisemään tulehdusta.