
Sastamala Gregoriana -festivaali on nimittänyt uudeksi taiteelliseksi johtajakseen yhdysvaltalaissyntyisen muusikon Anthony Marinin (s.1986). Hänen kolmivuotinen kautensa kattaa vuodet 2026–2028 ja alkaa 30-vuotisjuhlafestivaalilla kesällä 2026.
Sopimukseen sisältyy mahdollisuus kahden vuoden jatkoon vuosille 2029–2030.
“Taiteellisen johtajan valinta oli monivaiheinen prosessi, jossa painotimme vahvasti niin tapahtumamme arvokasta ydintä vanhan musiikin suurimpana festivaalina, kuin myös tarvetta uusille tuoreille avauksille. Marini vakuutti meidät sekä johtamisnäyttöjensä, taiteellisen vision että yleisötyön osalta. Olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme Marinin joukkoomme jatkamaan Sastamala Gregorianan kehitystä”, Hallituksen puheenjohtaja Elina Tiainen toteaa.
New Yorkin osavaltion pohjoisosasta kotoisin oleva Marini muutti Helsinkiin vuonna 2010, jolloin alkoi hänen eurooppalainen – ja ehkä vielä tärkeämmin, suomalainen – elämänsä.
Vuosien varrella hän on toiminut lähes kaikissa mahdollisissa rooleissa musiikkialalla: tuttiviulistista konserttimestariksi, lavamiehestä nuottigraafikoksi, kamarimuusikosta solistiksi, kääntäjästä nuotistonhoitajaksi, hallituksen puheenjohtajasta taiteelliseksi johtajaksi, kouluttajasta opettajaksi, IT-tukihenkilöstä levytystuottajaksi ja kaikkea siltä väliltä.
Saavuttuaan maahan ulkomaalaisena, joka ei tuntenut ketään, hän on nykyään keskeinen hahmo Suomen sekä Pohjois- ja Baltian maiden vanhan musiikin kentällä.
Marini toimi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena suunnittelijana vuosina 2022–2025.
Ennen kaikkea Marini kokee olevansa muusikko – ennen kuin viulisti (tai edes barokkiviulisti). Hän rakastaa monenlaisia soittimia ja musiikkityylejä ja pyrkii jatkuvasti laajentamaan näkökulmiaan muusikkona. Viulun lisäksi hän soittaa alttoviulua, viola d’amorea, fiideliä, tenori ja basso viola da gambaa, avainviulua sekä lähes mitä tahansa jousisoitinta, jonka hän saa käsiinsä.
Vanhan musiikin festivaali suuntaa tuleville vuosille teemojen kautta yhä syvemmälle musiikin tunnevoimaan, historialliseen merkitykseen ja virtuoosisuuteen. Hallitus on vahvistanut kauden 2026–2028 ohjelmateemat sekä uuden yleisötyön mallin, jotka pohjautuvat taiteelliseen visioon ja festivaalin strategisiin tavoitteisiin yleisöjen monipuolistamisesta ja osallistamisen vahvistamisesta.
Vuosi 2026 – Kyyneliä ja iloa: Affektit musiikissa
Festivaalin 30-vuotisjuhlavuonna sukelletaan musiikin tunnevaikutuksiin: suruun, iloon, kaipuuseen ja hurmioon. Teema pohjaa affektioppiin ja sävellajien emotionaalisiin merkityksiin, ja tutkii, kuinka säveltäjät ja esittäjät ovat eri aikakausina kuvanneet ihmiselämän tunnemaisemia. Juhlavuoden festivaali järjestetään 15.–19.7.2026.
Vuosi 2027 – Kruunu ja kunnia: Musiikkia monarkeille
Vuoden 2027 teema tarkastelee vallan ja hovikulttuurin vaikutusta musiikkiin. Renessanssin ja barokin monarkit eivät olleet vain hallitsijoita vaan myös merkittäviä mesenaatteja ja taiteen edistäjiä. Ohjelmassa korostuu seremoniallisuus, kuninkaallinen estetiikka ja musiikin loisto.
Vuosi 2028 – Virtuoosit: Taiteen loisto
Virtuoosisuutta käsitellään laajasti: teknisen taituruuden ohella juhlistetaan älyllistä ja ilmaisullista loistoa. Vuonna 2028 nostetaan esiin barokin mestarillisuus sekä muusikkouden monimuotoisuus eri aikakausina.
Samaan aikaan festivaali uudistaa yleisötyötään käynnistämällä strategisen mallin, joka ulottuu kesän päätapahtuman lisäksi Vanhan musiikin päivän konsertteihin, syksyisiin kahvikonsertteihin ja joulun moniaistisiin elämyksiin.
Musiikkia viedään myös kouluihin, päiväkoteihin, hoivakoteihin ja yhteisöihin eri puolille aluetta, tavoitteena tehdä näkyväksi se, kuinka vanha musiikki voi koskettaa, yhdistää ja lisätä hyvinvointia.