Perheyritys Herkkujuustola on avannut viennin Yhdysvaltoihin – Juuston mukana viipale suomalaista onnea

Peter ja Jenni Dörig luotsaavat yritystä yhdessä eteenpäin. Näillä juustoilla hurmattiin amerikkalaiset. Kuva: Anne Heikkilä

Herkkujuustolan toimitusjohtaja, juustomestari Peter Dörig teki historiaa, ja valloitti amerikkalaiset artesaanijuustoillaan.

”Esittelin muutama viikko sitten New Yorkin konferenssisaleissa juustolamme tarinaa yleisölle. Kerroin myös, että meidän juustomme tulevat maasta, jossa asuu maailman onnellisin kansa, eli Suomesta. Lupasin heille jokaisen juuston mukana viipaleen suomalaista onnea. Yleisö riemastui ja vitsaili, että tätä me tarvitsemmekin – olemmehan maailman surkein kansa”, naurahtaa Peter Dörig matkaa muistellessaan.

Juustot saivat raikuvat aplodit jenkkiläisen hehkutuksen kera; ”We love it!”

Dörig jalkautui myös suurkaupungin juustokauppoihin esittäytymään.

Hän kantoi mukanaan repussa juustoja, ja antoi asiakkaiden ja kauppiaiden maistella niitä.

Erityisesti juustolan uusin tuote Marmori maistui nykkiläisille. Juuston nimi tulee ulkonäöstä – se on tuhkalla marmoroitu. Saan haastattelun yhteydessä maistaa itsekin tätä uutuutta, ja mielestäni Marmori on jännittävän vivahteikas, samaan aikaan vahva ja pehmeä herkuttelujuusto.

”Tällaista juustoa ei ole mahdollista valmistaa teollisesti. Minulta kyseltiin kovasti, että miten se on oikein valmistettu. Sitä en kuitenkaan paljasta, se on salaisuus”, iloinen juustomestari kertoo.

Valikoimiin kuuluu 12 erilaista juustolaatua. Juustotuvassa palvelee myös ravintola. Kuva: Anne Heikkilä

Ennen New Yorkin matkaa takana oli jo pitkään kestänyt määrätietoinen työ, jonka tavoitteena oli löytää juustolalle uusia väyliä kasvattaa markkinoitaan.

Pelkästään Suomen markkinoilla myyntitavoitteita ei saavuteta. Aivan kylmiltään Peter Dörig juustoinensa ei siis USA:aan matkustanut, vaan itse asiassa viennin suhteen katse oli käännetty ensin naapurimaamme suuntaan.

”Strategiana oli, että lähdetään tavoittelemaan Ruotsin markkinoita, se olisi järkevä vientimaa sijaintinsakin kannalta. Kävin reilu vuosi sitten elintarvikealan tapaamisessa Ruotsissa. Siellä oli paikalla myös kaksi henkilöä Yhdysvalloista. Matkan viimeisenä iltana he ilmaisivat kiinnostuksensa juustoihimme ja sanoivat, että meidän tuotteillemme voisi olla kysyntää myös siellä. Näin yllättävä yhteys amerikkalaisten jakelijoiden kanssa syntyi”, paljastaa Peter Dörig.

Ruotsinreissu oli siis käänteentekevä, ja johti lopulta Atlantin yli.

Asiakkaat pääsevät katsomaan juustokellariin ikkunalasin läpi. Siellä on juustokiekkoja kerrakseen. Kuva: Anne Heikkilä

Ensimmäinen koe-erä Herkkujuustolan juustoja lähti huhtikuussa kohti Yhdysvaltoja Ranskan kautta, 300 kilon painoiseen lavaan oli pakattu kahta eri tuotetta; Vilhoa ja Mouhitaleria.

”Päivä oli täsmälleen sama, jolloin Trumpin tuontitullisotku alkoi. Se ei onneksi ole ainakaan toistaiseksi vaikuttanut meihin mitenkään”, mainitsee Dörig.

”Jännitimme kovasti, meneekö lava perille asti, säilyvätkö juustot hyvin matkan ajan, ja miten niihin suhtaudutaan. Ensimmäinen erä kun ei vielä ole varma tae siitä, että asiat lähtevät hyvin liikkeelle. Maahantuoja täytyy saada innostumaan.”

Kaikki sujui kuitenkin toivotulla tavalla, ja ensimmäinen erä oli maistunut amerikkalaisille, ja yhteistyö on jatkunut.

Lisävauhtia toi New Yorkin reissu, ja nyt toinen tilaus on jo tehty. Mukaan lähtee tällä kertaa myös Marmoria.

Lisäbuustia tuli siitäkin, että amerikkalaislehti Maker to Monger teki Herkkujuustolasta koko sivun kokoisen artikkelin.

Seikkailijaksi itseään kutsuva juustomestari on kasvanut Sveitsissä juustojen keskellä. Puolisonsa hän tapasi aikoinaan Häijään markkinoilla. “Maailman somin ja odottamattomin tienviitta sattui eteeni, vaimoni Jenni.” Kuva: Anne Heikkilä

Herkullisen juustoiseltahan se maailman valloitus maistuu, mutta pieni, tällä hetkellä 15 henkilöä työllistävä yritys on astunut maailman suurimmille markkinoille nöyrin mielin.

Mitään ei pidetä itsestään selvyytenä, ja töitä on paiskittava paljon.

”Viennin avaaminen Yhdysvaltoihin on suuri asia, ja se on teettänyt paljon lisätyötä; byrokratiaa, vientilupia, tulliselvityksiä ja logistiikaa”, Dörig kertoo.

Kilpailu tuottajista ja kuluttajista on alalla kovaa. Suomea ei mielletä juustomaaksi, kuten esimerkiksi Sveitsi ja Ranska”, itsekin Sveitsistä kotoisin oleva Dörig tietää.

Hän pitää suomalaisuutta ja käsin tehtyjä juustoja sekä perheyritystä kuitenkin vahvuutena.

”Se on lisäarvo, jotakin uutta. Tarinamme kiinnostaa. Lisäksi meillä on täällä pohjoisessa omat makumme, jotka johtuvat myös erilaisesta maidosta”, lähiraaka-aineita juustonvalmistuksessa käyttävä juustomestari perustelee.

”Tuotteita on paljon tarjolla, mutta maahantuojat hakevat aina myös uutta. Jos tuotteesta ei aluksi tule hypeä, ei sitä tule jatkossakaan”, hän toteaa.

Lähiruokaa käsityönä alusta loppuun. Kuva: Herkkujuustola.

Juustomakuja kehitellään Herkkujuustolassa jatkuvasti, ja siinä tulee olla rohkea. Jotkut kokeiluista jalostuvat pysyviksi tuotteiksi.

”Meillä on useinkin joku koe-erä mukana, ja uusia makuja etsitään jatkuvasti. Tällä hetkellä valmistamme 12 erilaista juustolaatua.”

Amerikkalaisten kauppojen hyllyillä mouhijärveläiset juustot säilyttävät myös omat suomalaiset nimensä.

”Nimiä ei lähdetä muuttelemaan, niiden pitää olla juuri niin rehellisen suomalaisia kuin ne ovat. Emmental-juuston nimi tulee tunnetusti Sveitsin Emmejoen laakson mukaan, joten meidän Mouhitalerimme tulee tietenkin Mouhijärven mukaan. Ja siitä olemme ylpeitä.”

Jätä kommentti