
Ravustus on jännittävä seikkailu sekä yksi kesän ja alkusyksyn sesonkiluonteisista sosiaalisista tapahtumista. Aiemmin rapuja on pyydetty monella hauskalla tavalla: käsin, rapukepillä, rapuongella ja tietysti perinteisillä merroilla. Nykyään kehittyneet merrat ovat yleisin ja kätevin tapa napata saalista.
21. heinäkuuta alkanut ravustuskausi on juhlan aihe! Ja kausi jatkuu lokakuun loppuun asti.
Muista kuitenkin, että ravustus on luvan varaista hupia: tarvitset vesialueen omistajan luvan, ja 18–69-vuotiaiden on maksettava valtion kalastonhoitomaksu. Rapumerroille on laitettava näkyvä vähintään 5 senttimetriä korkea koho, ja mertaan tulee kirjata kalastajan nimi ja yhteystiedot. Myös pyydysmerkkiä tulee tavallisesti käyttää vesialueen omistajan sitä edellyttäessä.
Rapuja saalistetaan parhaiten hämärän turvissa, joten merrat lasketaan illalla ja koetaan viimeistään varhain aamulla. Jos mertoja on useita, ne voi yhdistää kätevästi selkäsiimalla – niin homma sujuu sulavasti.
Muista toimia vastuullisesti: kuivaa, puhdista ja desinfioi tai pakasta ravustusvälineet ennen niiden siirtämistä uuteen vesistöön. Syöttikalat kannattaa hankkia samalta alueelta, jolla ravustaa, muualta saadut syöttikalat pitää myös muistaa pakastaa rapujen tautiriskin torjumiseksi.
Teksti ja kuva: Keijo Marjakoski