
Hallituksen linjaus koulujen avaamisesta ei tullut sastamalalaisten Sylvään yläkoulun ja uuden Vareliuksen alakoulun rehtoreille yllätyksenä.
“Arvelin, että koulut avataan, mutta en uskonut, että tässä laajudessa”, toteaa Sylvään Jari Andersson.
Vareliuksen koulun Juha Marttila kertoo pitäneensä todennäköisimpänä sitä, että kouluun palaavat 1.-3. luokkalaiset.
“Koko perusopetus kerralla oli pienoinen yllätys.”
Marttilan mukaan kouluihin paluuta ei pidä arvioida yksittäisenä toimenpiteenä. Hän muistuttaa päätöksen olevan osa valittua linjaa, jolla epidemiasta selvitään.
Sylväälle tiloja lukiolta, Vareliuksessa oppilaat ja henkilökunta osiin?
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin, joita noudattaen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen voidaan palata.
Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä. Myös välitunnit ja kouluruokailu on järjestettävä oman luokan tai ryhmän kanssa.
Miten tämä on mahdollista Sylväällä ja Vareliuksessa?
Anderssonin mukaan annetut reunaehdot ovat varsin kovia vaatimuksia niin lyhyelle ajanjaksolle kuin nyt on edessä.
“Meidän tulee harkita lukion tilojen käyttöä. Lisäksi on pohdittava, miten käsienpesumahdollisuuksia voidaan lisätä. Samalla on mietittävä, miten ryhmäkoko saadaan rajattua määrätylle tasolle”, rehtori listaa.
Opettajien ja oppilaiden työjärjestysten uudelleenjärjestelyt eivät ole mahdollisia tai edes järkeviä yrittää tehdä muutaman päivän takia.
“Kyseessä on 500 oppilaan ja 50 henkilökunnan jäsenen työjärjestysten tekeminen uudelleen.”
Juha Marttilan mukaan on todennäköistä, että Vareliuksessa oppilaat ja henkilökunta jaetaan viimeisiksi kouluviikoiksi osiin, jotka eivät kohtaa toisiaan.
“Käytetään omia sisäänkäyntejä, ruokailuvuoroja ja välitunteja. Esiopetuksen tilat ovat koulun käytössä kevään. Tämä väljentää tilatehokkaaksi suunniteltua koulua vielä kevään ajan.”
Poissaolohakemuksia on tullut
Osa vanhemmista on jo ilmoittanut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ettei hallituksen päätöksestä huolimatta aio antaa lapsensa osallistua lähiopetukseen.
Tilanteen tunnistavat myös sastamalalaisrehtorit.
“Nyt jo tiedetään, että kaikki oppilaat eivät tule kouluun”, toteaa Marttila.
Myös Andersson kertoo, että useat huoltajat ovat lähettäneet kahden viimeisen viikon osalta poissaolohakemuksen.