Karkussa, Puutarhakujalla puuhataan pienen punaisen rakennuksen kimpussa. Kyseessä on Koko Karkku ry:n omistama kioskikahvila ja sitä ehostavat Ketija Medina, Sini Rantala, Fanny Savola ja Annika Toivari.
KahVillan kesäkuntoon laittamisen nuoret voivat ottaa kesätöihin valmistautumisena. Karkun mattorantaan tulevan kahvion lisäksi yhdistys välittää erilaisia työtehtäviä kaikkiaan 13 nuorelle.
Tavoitteena on markkinoida nuorten työpanosta yksityisille karkkulaisille talouksille sekä yrityksille ja oppilaitoksille.
”Mahtavaa, ettei korona vienyt kesätöitä kokonaan”, nuoret miettivät.
Fanny Savolalle kesätyö on tärkeä, sillä se tarjoaa tekemistä ja luo lomapäivinäkin arkeen tietyn rytmin.
”Ja onhan se mahtavaa, kun pystyy tienaamaan omaa rahaa. Siinä ymmärtää rahan arvon ihan eri tavalla, kun joutuu tekemään työtä sen eteen”, Annika Toivari toteaa.
”Lisäksi saa arvokasta kokemusta ja kioskilla oppii paljon asiakaspalvelusta”, lisää Fanny, joka oli Annikan tapaan KahVillassa töissä jo viime kesänä.
”Oli hienoa, kun meille tuli vakiasiakkaita, jotka poikkesivat aina samana viikonpäivänä käymään. Monet tulivat myös matonpesun lomassa kahvittelemaan. Ihmiset olivat hyväntuulisia ja juttelivat mielellään”, Annika muistelee.
Haasteita on, työtä halutaan silti kaikille
Karkku pyrkii työllistämään omat nuorensa nyt kolmannen kerran. Vetovastuussa oleva Pekka Tuomela toteaa koronaviruksen ja poikkeusolojen tuoneen tehtävään omat haasteensa.
”Emme anna periksi. Teemme parhaamme, jotta jokaiselle mukaan ilmoittautuneelle nuorelle löytyisi työtä, mutta tilanne on huomattavasti haastavampi tänä vuonna. Siksi toivon yksittäisten ihmisten ja yritysten aktivoituvan asian suhteen ja ottavan meihin yhteyttä.”
Aiempina vuosina nuoret ovat tehneet tilauksesta erilaisia piha- ja puutarhatöitä, olleet risusavotassa, siivonneet, pesseet ikkunoita, lenkittäneet lemmikkejä ja toimineet lapsenvahteina.
Toistaiseksi Koko Karkku -yhdistykselle ei ole juuri työtilauksia sadellut.
”Muutama yritys on ottamassa kauttamme nuoria siivoamaan, mikä on todella hieno asia. Kiitos heille”, Tuomela toteaa. ”Mutta lisää tilauksia tässä odotellaan.”
Tänä vuonna haastetta on Tuomelan mukaan tuonut myös kaupungin päätös hoitaa viheralueet omana työnä. Kahtena edellisenä vuonna puolet töistä on tullut kaupungilta, nyt näitä töitä on huomattavasti vähemmän.
Tuomelan mukaan tehtävät pyritään joka tapauksessa tasaamaan nuorten kesken, jotta jokainen saisi edes vähän omaa rahaa ja kartutettua työkokemusta.
”Aiempina vuosina nuorille on pystytty maksamaan keskimäärin 500 euroa jokaiselle. Parhaamme teemme, että siihen päästään nytkin.”
Pienetkin rästihommat kelpuutetaan
Tuomelan mukaan 14-18 -vuotiaiden nuorten on usein vaikea löytää kesätöitä, vaikka kylissä on paljon nuorille sopivaa tekemätöntä työtä.
Tuomela muistuttaa, että yhdistyksen kautta on helppoa palkata työlle tekijä.
”Tämä mahdollistaa esimerkiksi vuosia roikkuneiden pienten rästihommien teettämisen, vaikka pihan siivoamisen tai aidan maalaamisen tilanteessa, jossa itsellä ei ole aikaa tai mahdollisuutta työtä suorittaa”, Tuomela sanoo.
Yritykset voivat tilata yksittäiseen työtehtävään vaikka monta nuorta päiväksi tai vastaavasti muutaman nuoren usean viikon ajaksi. Päivittäinen työaika voi nuorilla olla yhdestä kuuteen tuntiin.
Yhdistys hoitaa nuorten osaamisen kartoittamiset ja haastattelut sekä kaikki pakolliset vakuutukset ja työantajavelvoitteet.
”Jos työkohde sijaitsee yli kahdeksan kilometrin etäisyydellä Karkusta, kuljetamme nuoret erikseen sovittavlla kustannuksella työpaikalle. Työn teettäjällä pitää olla pääsääntöisesti työssä tarvittavat materiaalit ja työkalut”, Tuomela selvittää.
Loistavaa Että Nuoret Saavat Töitä