Kuntavaalien voittaja tiedetään jo

Kuntavaalien puuhamiehille ja -naisille meneillään oleva lomakausi ei ole erityisen leppoisaa aikaa. Lokakuun vaaleihin on aikaa kolme kuukautta. Ehdokaslistat pitää jättää jo vajaan kahden kuukauden kuluttua. Jos nyt ote lipsuu, se näkyy tuloksessa.
Ehdokasasettelu on avaintekijä. Pienien paikkakuntien vaaleissa äänestetään tuttua ihmistä, usein sukulaista tai ystävää, luotettua kumminkin.
Mistä ehdokkaita? Miten saa vanhat valtuutetut asettumaan uudelleen ehdolle? Mistä löytyy tuoreita kasvoja ja uusia ajatuksia, nukkuvien herättäjiä?

Puolueet ovat samankaltaistuneet. Sen vuoksi monelle vaalikelpoiselle kansalaiselle voi sittenkin olla vähemmän keskeinen seikka se, minkä puolueen listalle ehdokkaaksi asettuu. Olennaisinta on kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen.
Vammalalaisissa kahvipöydissä kerrotaankin totena tarinaa, jonka mukaan politiikasta kiinnostunut nuorukainen oli asettumassa puolueen X ehdokkaaksi. Asian kanssa viivyteltiin. Sattuipa kohta paikalle puolueen Y kykyjen etsijä, jolla oli heti vetää ehdokaspaperit taskustaan ja pyytää nimi alle. Töpinäksi laitettiin. Runsaasta äänisaaliista pääsi vaalien jälkeen nauttimaan niin ehdokas itse kuin puoluekin.
Niin pienestä se voi olla kiinni. Nopea vastaan hidas.

Puoluekentässä kiinnostavin kysymys liittyy edelleen perussuomalaisten kykyyn realisoida viime kuntavaalien jälkeen tapahtunut kannatuksen nousu uusina valtuustopaikkoina. Ehdokasasettelun merkitystä ei pääse pakoon tässäkään tapauksessa. Valtakunnallisissa vaaleissa tai erilaisissa kyselyissä mitattu kannatus ei merkitse mitään, jos kuntavaaleihin ei ole tarjota valinnalle alttiiksi asettuneita ehdokkaita.

Liitoskuntien, jollaisia tässä kaikki alkavat enemmän tai vähemmän olla, erityispiirteenä on ylimenokausi, jonka kuluessa äänestetään sekä koko kunnan asioiden ajajina esiintyviä henkilöitä että kylien tai kaupunginosien etujen perään katsovia ehdokkaita. Puolueiden ja listojen menestymisen perustana on edelleen saada ihmisiä asettumaan ehdolle kunnallisvaaleihin eri puolilta pitäjää. Muutoin vaalivoiton loppusilaus jää tekemättä.
Vaikka kuntavaalit ovat käymättä, vaalivoittaja tiedetään jo. Pisimmän korren nappaa paras ehokkaiden hankkija.