Saksitut: Mitähän tarkoittavat vanhusten hoivatyön tulostavoitteet?

Ikääntyvien ihmisten palvelutarpeet ovat moninaiset. Terveydenhuolto, kuntoutus, viriketoiminta ja loppupäässä tehostettu palveluasuminen. Nämä kaikki maksavat, mutta ne on ehdottomasti hoidettava. Se kait kuuluu hyvinvointiyhteiskunnan tehtäviin.

Kunnilla on jokaiselle toimialueelleen tulostavoitteet. Esimerkiksi teknisellä puolella on selkeätä, kun tavoitteena on asvaltoida kilometri katuja. Sen huomaa heti, jos tavoite ei ole toteutunut. Hintakin tiedetään melkoisen tarkasti.

Mutta mitähän tulostavoitteet lopultakin tarkoittavat vanhusten hoivatyössä? Pitäisi ainakin tarkoittaa hoivaa, joka on asiakkaan ja omaisten mielestä hyvää. Ja josta hoivahenkilökunta voi olla ylpeitä ja työ tuottaa jopa hyvää mieltä.

Murheita kuitenkin pulpahtaa esiin aina silloin tällöin. Viimeksi Sastamalassa Iltala Mouhijärvellä. Helposti sanotaan, että hyvä tahto ja hyvä johtaminen vievät pitkälle. Osittain, mutta kaiken takana on edelleen raha.

Yksi tulostavoite, ehkä ei kirjattu, on joka tapauksessa mahdollisimman edullinen hoivatyö. On kyse sitten kunnan omasta tai yksityisestä hoivakodista, jonne pääsee palvelusetelillä. Monesti tuijotetaan keskiarvoja. No Pirkanmaan kuntien keskiarvo ikääntyneiden palveluissa on vajaat 480 euroa asukasta kohden. Vaikka Sastamalassa tiedetään, että meillä on keskimääräistä enemmän ikääntyneitä, niin rahaa käytetään kahdenkympin verran keskiarvoa enemmän. Olisikohan aika myöntää, että rahaa tarvitaan enemmän, jotta ainakin osa harmeista saadaan pois.

Mitenkähän tuo Punkalaidun selviää, kun se käyttää ikääntyneiden palveluihin reilut 860 euroa asukasta kohden. Vai olisiko niin, että kuntapäättäjät ovat sopineet, että vanhukset hoidetaan hyvin. No, ongelmia on ollut Punkalaitumellakin.

Mutta eipä hätää. Uusi sote, monesko jo, poistaa harmit. Nyt on tullut jo 0,7:n hoitajamitoitus. Saapa nähdä mistä hoitajat ja rahat löytyvät. Jostakin molempia pitää löytyä, jotta maan hallituksen kunnianhimoiset puheet toteutuvat.