
Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä veroista. Etenkin verojen noustessa ja vaalien läheisyydessä veropopulistit heräävät talviuniltaan. Täydellisessä maailmassahan veroja ei tarvitsisi maksaa ollenkaan ja silti yhteiskunta järjestäisi kaikille kaikkea kivaa.
Sastamalassa sopeutusohjelmaan sisältyvällä 0,75% veronkorotuksella on laskettu saavutettavan noin 2,5 miljoonan euron vuosittainen tulonlisäys. Korotus on merkittävä, mutta kovin vähän on esitetty konkreettisia vaihtoehtoja sen välttämiseksi. Totta kai kunnan oman organisaation toimintaa pitää kehittää ja pyrkiä tehostamaan. Miljoonien kohdalla ei kuitenkaan enää voida puhua tehostamisesta, varsinkaan kun sitäkin on sopeutusohjelmaan sisällytetty suurissa määrin. Jos vielä enemmän tehostamista kaipaa niin olisi syytä puhua asioista niiden oikeilla nimillä, silloin tehostaminen muuttuu leikkaamiseksi.
Mistä sitten leikattaisiin? Kouluista, ikäihmisten hoidosta, harrastusmahdollisuuksista vai höylättäisiinkö tasaisesti kaikesta? Tähän vastaukseen veropopulistit eivät yleensä vastaa, koska eihän se ole kivaa ottaa keneltäkään pois. Veronkorotusten vaikutusta alueen vetovoimaan ylikorostetaan ja jokainen voikin omalla kohdallaan pohtia haluaako muuttaa jonnekin, missä on yksi tai kaksi vihreää seteliä taskussa enemmän, mutta samaan aikaan palvelut ja ihmisten hyvinvointi ovat täysin kuralla.
Tässä on kyse arvovalinnoista. Itse maksan mielelläni veroja vähän enemmän, jos siten voidaan säilyttää lapsilla lähikoulu tai -päiväkoti, turvata lähelle olevat terveyspalvelut tai parantaa ahkerien ja yleensä melko matalapalkkaisten julkisen sektorin työntekijöiden työssäjaksamista.
Verokeskustelu paljastaa, että joillekin puolueille ehdokkaineen tärkeintä lienee oman lompakon paksuus. Toisille taas ihmisten hyvinvointi ja yhdessä rakennettava valoisa tulevaisuus. Kuntavaaleissa sinä saat päättää, millaisten arvojen pohjalta Sastamalaa rakennetaan seuraavan neljän vuoden ajan.
Leevi Karisalmi
Historian maisteriopiskelija, ravintola- ja elintarviketyöntekijä
Kuntavaaliehdokas (sd.)