Musiikkiopistossa opiskelevien vanhemmat huolissaan yhdistymisestä Sastamalan Opistoon: “Pitkäjänteinen ja tavoitteellinen opetus kärsisi”

Kuvituskuva: Pixabay.

Sastamalassa elämänlaatupalvelun toiminnan yhtenä painopisteenä on nuorten harrastusmahdollisuuksien lisääminen.

Sastamalan musiikkiopisto tarjoaa musiikin taiteen perusopetusta, jossa oppilaalla on mahdollisuus opiskella musiikkia laajan oppimäärän mukaisesti. Kuitenkin Sastamalan kaupungin säästötavoitteessa kunnallisen musiikkiopiston ja opiston yhdistäminen tulisi pitkällä juoksulla horjuttamaan musiikkiopistossa opiskelevien oppilaiden mahdollisuuksia pitkän oppimäärän mukaiseen opetukseen ja näin ollen merkittävästi supistamaan lasten- ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.

Sastamalan opisto tarjoaa vapaan sivistystyön mukaista opetusta, jolloin soittotuntimäärä on hyvin paljon pienempi verrattuna musiikkiopistossa saamaan opetukseen. Musiikkiopiston lukuvuosi on yhteneväinen koulujen lukuvuoteen verrattuna, kun taas opisto tarjoaa soitonopiskelua syyskuusta huhtikuuhun.

Sastamalan musiikkiopistossa olevien lasten vanhempien huolena on, että pitkäjänteinen ja tavoitteellinen soitonopetus kärsii vähäisten tuntien vuoksi. Lisäksi on todella tärkeää, että soitonopettaja on sitoutunut pitkäjänteisesti työhönsä, näkee oppilaan kasvu- ja kehitysprosessia ja näin osaa ohjata oppilasta parhaaseen suoritukseensa.

Jos musiikkiopisto ja opisto yhdistyisivät, erinomaiset musiikinsoitonopettajat saattaisivat siirtyä muihin tehtäviin. Tällöin osa musiikkikoulun oppilaista siirtyisi harrastamaan muualle musiikkia laajan oppimäärän mukaisesti. Näin myös Sastamalan kaupungin viehätys ja kiinnostus asumiskuntana vähenee. Vaarana on, ettei Sastamala osoita viehätysvoimaansa eikä ole vaihtoehto muuttokunnaksi niille perheille, jotka harkitsevat muuttoa uuteen kuntaan ja pitävät musiikkia tärkeänä lastensa harrastemuotona.

Sastamalan musiikkiopisto on opettanut oppilaitaan kiitettävästi. Lisäksi Sastamalan musiikkiopiston oppilaat ovat piristäneet osaltaan kaupungin kulttuuritoimintaa ja tarjonneet mm. virkistystä vanhainkotivierailuilla, konserteilla yms. Mainittakoon myös, että korona-aikana kun lähes kaikki muut harrastukset loppuivat mukaan lukien Sastamalan opiston opetus, Sastamalan musiikkiopiston tunnit jatkuivat etänä ja näin ollen mahdollistivat oppilaan musiikillisen harrastuksen jatkumisen.

On erittäin tärkeää, että Sastamalassa tulisi jatkossakin olla oma ja itsenäinen musiikkiopisto, joka opettaa laadukkaasti oppilaitaan. Näin Sastamalan musiikkiopistolla on edelleen mahdollisuus opettaa lahjakkaita lapsia ja nuoria. He voivat osaltaan viedä viestiä eteenpäin, että Sastamalassa panostetaan lapsiin ja heidän harrastusmahdollisuuksiinsa, joka on kaupungin painopisteenäkin.

Sastamalassa 7.2.2021
Sastamalan musiikkiopistolaisten vanhempien tiimi