Sastamalan opistoissa soivat synergian sävelet – ”Tärkeintä on oppimisen ilo”

Jukka Rajala ja Sini-Mari Lepistö kannustavat kaikenikäisiä sastamalalaisia musiikkiharrastusten pariin.

Sastamalan Opistossa ja musiikkiopistossa puhaltavat uudet tuulet. Opistojen hallintoa yhdistetään elokuun alusta alkaen. Sastamalan Opiston rehtori Sini-Mari Lepistöstä tulee myös musiikkiopiston rehtori, ja musiikkiopiston rehtori Jukka Rajalasta puolestaan musiikkiopiston apulaisrehtori.

Molempien opinahjojen nimet säilyvät, muutos on hallinnollinen, Lepistö ja Rajala korostavat.

Käytännössä muutos merkitsee syvenevää yhteistyötä, synergiaa ja entistä monipuolisempaa ja laadukkaampaa musiikinopetusta kaikille musiikkia harrastaville.

”Myös Sastamalan Opiston musiikinopetus kokonaisuudessaan tulee Jukan organisoitavaksi. Opettajamme ovat jo tutustuneet toisiinsa etäyhteyksien välityksellä ja vuoropuhelu on ollut tiivistä”, Lepistö kertoo.

”Toimintaa kehitetään, ja jatkossa voimme vastata entistä paremmin kuntalaisten tarpeisiin. Jokaiselle sastamalalaiselle löytyy omanlaisensa tapa harrastaa musiikkia”, Rajala tuumaa.

Tärkeintä on soittamisen ja oppimisen ilo

Parempaa näkyvyyttä musiikin harrastamisen ilosanomalle. Sitäkin Lepistö ja Rajala toivovat uudistuksen tuovan tullessaan.

Jos joku vielä elää siinä luulossa, että musiikin opiskelu on vakavaa ja muodollista, nyt on viimeistään aika tuulettaa asenteita.

”Toki musiikkiopistossa voi edelleen suorittaa tutkinnon, mutta kovasti on musiikkiopistomaailma vuosien varrella muuttunut.

Tarjolla on niin paljon kaikkea muutakin”, Rajala toteaa.

”Tärkeintä on soittamisen ilo, oppiminen ja jokaisen yksilön oma kehitys.”

Musikaalisuus on käsite, josta Jukka Rajala ei edes mielellään puhu. Into ja sinnikkyys ovat ominaisuuksia, jotka siivittävät musiikkiharrastuksen lentoon.

Musiikin merkityksestä Rajala voisi helposti pitää tunnin luennon. Hänelle soittaminen on ollut tapa hahmottaa omaa olemassaoloa.

”Olen itse varoittava esimerkki siitä, miten musiikki vie mennessään”, Rajala nauraa.  ”Aloitin trumpetin soittamisen vasta 17-vuotiaana ja sillä tiellä olen edelleen.”

Lukion jälkeen seurasivat ammattiopinnot, Laivaston Soittokunta ja monet muut orkesterit ja yhtyeet. Rajalan työsarkana on ollut sekä klassinen että kevyt musiikki.

Matalalla kynnyksellä musiikkiharrastuksiin

Sini-Mari Lepistön elämään musiikkiharrastukset tulivat aikuisiällä. Lapsena hän haaveili viulunsoitosta, mutta haave kariutui musiikkiopiston pääsykokeeseen.

”Koetilanne oli 5-vuotiaalle hämmentävä, enkä ymmärtänyt mitä minulta odotettiin. En innostunut hakemaan enää uudestaan, koska kokemuksesta jäi niin paha mieli”, hän muistelee.

Viime vuonna Sastamalan musiikkiopisto luopui pääsykokeista koronaviruspandemian vuoksi, ja sama käytäntö on tänä keväänä. Lepistö ja Rajala miettivät, että näin voitaisiin ehkä toimia jatkossakin, sillä kokeista luopuminen madaltaa kynnystä aloittaa musiikin harrastaminen.

”Liikunnan merkitystä korostetaan ihan aiheesta, mutta myös taideharrastuksilla on hyvinvointivaikutuksia. Musiikki voi antaa niin paljon”, Lepistö toteaa.

Uusien oppilaiden haku Sastamalan musiikkiopistoon syksyllä 2021 alkaviin opintoihin on käynnissä. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://sastamala.eepos.fi/